Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik má rok týdnů?

Od: simo01 odpovědí: 9 změna:

Ahoj,
kolik má rok týdnů, 52 nebo 53? Hraje v tom roli přestupný rok?

Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Většinou nehraje. 52 x 7 = 364 dnů a jeden den zbývá na 53. týden. Záleží, kterým dnem v týdnu začíná Nový rok. Když není přestupný rok, tak 15.6.2018 bude v pátek, když by byl přestupný rok, tak by 15.6. bylo až v sobotu.

doplněno 15.06.17 13:24:

Letos bylo 1.1.2017 v neděli a to nebyl 1. týden v roce, protože nyní je 24.týden v roce 2017.

hodnocení

0x

Rok má 52 a kousek týdne, bez ohledu na přestupný rok.

doplněno 15.06.17 13:27:

@dvd99: A kde se vám ztratil ten 365: den?:-D

doplněno 15.06.17 13:46:

@dvd99: A to je pro mě novinka, že počítání týdnů se řídí podle pracovních dnů*smich*

Pochopitelně, že toho 1.1.2017 je část 1. týdne v roce 2017. A co najdete v různých komerčních kalendářích není směrodatné.

V současné době se sjednotilo číslování týdnů tak, že první týden roku je ten, který obsahuje první čtvrtek v roce. To znamená, že část týdne (až 3 dny) přesahuje zpravidla do jiného roku, než podle kterého má číslo - buď konec posledního týdne starého roku je v novém, příštím roce nebo začátek prvního týdne je ve starém, předchozím, loňském. V průměru každý sedmý zlom roků je ovšem společný se zlomem týdnů: pondělí je 1. ledna.
viz cs.wikipedia.org/...

Letos má rok 2017 jen 52. týdnů!

Četl jste můj doplněk výše, že 1.1.2017 byla neděle a 1. týden v roce začal 2.1.2017. Nyní je 24.týden v roce.

hodnocení

0x

Trochu jsem prolistovala staré kalendáře. Vypadá to, že když rok začíná nedělí, začínají se týdny počítat až od pondělí 2. ledna. Když rok končí ve středu, počítají se poslední tři dny jako 53. týden. A tento týden se v kalendáři zároveň počítá jako první následujícího roku.

Nejvíc mě zajímaly roky, které končí úterým, případně začínají sobotou. Ale takový starý kalendář doma nemám...

Týden se počítá, když je v něm alespoň jeden pracovní den.

Beru. Ale zajímá mě dále: Kdo to nařídil? Z čeho to vyplývá? Zase nějaká debilita z Bruselu? Čím je vaše tvrzení podložené?

Chápu anglosaské země, kde týden začíná nedělí. Ale pak stejně bude rok končit pondělím, takže další týden. Můžete mně nějak vysvětlik, jak se v tom orientovat a z čeho to vše vyplývá?

doplněno 15.06.17 15:17:

@amper: Děkuji za odkaz a asi mi nezbývá, než se s tím smířit. Nic to nemění na tom, že to považuji za blbost.*smich*

JJ. je na to prý norma ČSN ISO 8601. Článek k tématu zde

Pokud bude zájem o text normy, asi bych dokázal sehnat, ale myslím, že je to škoda času.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kolik má rok týdnů

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]