Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
byl jsem zaměstnán pod Německou firmou na Německou smlouvu.Nahlásili jsme v polovině března marodní šéfové a odjeli domů ze stavby.Cesta trvala přes 8 hodin a proto jsme mohli zajít k doktorovi až druhý den.Domů jsme přijeli večer, téhož dne a výpověď k poslednímu dni dubna, již byla ve schránce.Marodní lístek z ČR jsme poslali na firmu a stejně jsme učinili později po jejím ukončení.Ve výplatní pásce je uvedeno vypořádání za dovolenou, za mzku, srážky, diety a pod. ale není tam uvedena proplacená marodní.Má otázka tedy je, zda máme na marodní v tomto případě nárok nebo ne, když jsme do posledního dubna byli vlastně stále zamestnanci.Děkuji za odpověď
Práce v Německu i nemoc německých zaměstnanců se řídí tamními zákony a předpisy. Přestože se zajímám i o to, jak to je v Rakousku a Německu, moc informací k této oblasti nemám.
Jsou-li mé informace správné, měl by v prvních šesti týdnech nemoci německý zaměstnavatel dál vyplácet mzdu, na nemocenské by byl nárok až od 7. týdne nemoci.
Obávám se, že neschopenku vystavenou v ČR německý zaměstnavatel neuzná ani jako omluvenku*), a že na jejím základě nic nevypatí. Naše neschopenka např. neobsahuje odhad, jak dlouho bude nemoc trvat, mohou chybět i další náležitosti, které jsou v Německu potřebné.
Vzor německé nesc/... (Arbeitsunfaehigkeitsbescheinigung, formát PDF, 73 kB).
Podle mne jste k lékaři měli jít v Německu a dohodnout se s ním, za jakých podmínek můžete odjet stonat do ČR (i v Německu má nemocný zaměstnanec povinnosti, které musí plnit). Neschopenku vystavenou v Německu jste měli ještě před odjezdem do ČR odevzdat zaměstnavateli.
Ale zkuste se ještě zeptat v německé poradně pro pacienty nebo – jestli máte němockou SIMku – tam můžete zkusit zavolat 0800 0 11 77 22 (ze všech německých sítí by měl být hovor zdarma).
__
*) Ukončení zaměstnání z disciplinárních důvodů by tomu podle mne nasvědčovalo.
Na to je těžká odpověď, pokud neznáme víc podrobností. Jen se mi zdá divné, že jste nemocný a přitom schopný cestovat 8 hodin autem a až pak jít k doktorovi. Co kdyby Vás doktor neuznal práce neschopným? Nepíšete, jaký zdravotní problém jste měl. Možná to šéfová nepochopila, nezdál jste se jí dost nemocný a napsala Vám neomluvenou absenci.
A za 8 hodin cesty Vás stačila do schránky přijít výpověď? Jaký byl uveden důvod?
Zavolali jsme šéfové, že máme chřipku a že jedeme domů.
Ve výpovědi bylo uvedeno, že se mnou bude ke dni 30 dubna rozvázán pracovní poměr.Že mám vrátit zapůjčené nářadí a pod.Dnes jsem se ale dozvěděl, protože mi přišel domů formulář U1, kde je uvedený důvod propuštění z disciplinárních důvodů.Je tam dále uvedeno, že mi proplácí zbylou dovolenou, ale o marodní tam nic není.To mi příjde dost divné.
Ještě si zjistěte, jak je to dnes s ukončením zaměstnáním v Německu, vůči sociálnímu, zdravotnímu a důchodovému pojištění? My jsme museli do AOK (u nás VZP) osobně a oznámit (doložit) ukončení prac. poměru v Německu. Protože jsme nesplnili 60 měsíců práce v Německu (nárok na důchod), tak jsme si nechali vyplatit důchodový účet, šlo ho samozřejmě platit dále z ČR, ale posílat skoro celou českou výplatu jen na důchod. poplatky, se nám nechtělo.
Když jsem dělal v Německu, tak jsem musel jít k německému doktorovi, abych dostal nemocenskou. Ale to bylo před 23 lety, kdy ještě nebyla EU. Neschopenku od našeho Dr. vůbec neuznávali a nepropláceli ji. Jak je to dnes, bohužel nevím, ale jestli to netrvá nějaký měsíc, jako tady, než dostane člověk nemocenskou proplacenou?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.