Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Složení kauce před poskytnutím smlouvy?

Od: gorid odpovědí: 5 změna:

Hodlám si pronajmout byt přes bezrealitky.cz přímo od majitele. Bude více zájemců takže musím jednat rychle prohlídka mě čeká. Majitel říkal že mi smlouvu předem nepošle, že to nebudu posílat každému zvlást (je prý hodně zájemců) prý se napřed složí kauce (A sepíše potvrzení o převzetí kauce), byt stáhne z nabídky a pak se dohodneme kdy se podepíše smlouva... Je "bezpečné" a běžné dělat věci v tomto pořadí? Složit kauci (cca 15 tisíc kč) aniž bych ještě vůbec viděl smlouvu...? Předpokládám že by mi snad peníze potom hned vrátil kdyby jsme se nedohodli (smlouva mi nevyhovovala) ale nechápu co je tak těžké na tom 2x kliknout a mailem poslat smlouvu (její základní návrh) aby si ji zájemce před prohlídkou (a především přes složením kauce) mohl přečíst...? Co si o tomto myslíte, je to běžný postup (a nemusím se tedy ničeho obávat)?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

V žádném případě. Kauce se skládá PŘI podpisu smlouvy. Přesně jak říkáte, nechat si poslat peníze a pak je případně posílat zpět majiteli nevadí, ale poslat smlouvu mailem ano? To smrdí. A hodně.

krtek66
hodnocení

1x

ani omylem..tohle už svědčí o poctivosti majitele...od toho je právě rezervační smlouva..nejdřív podpis..pak peníze..naopak ani náhodou

iz*
hodnocení

0x

Peníze zásadně proti potvrzení a při podpisu smlouvy! Nikdy předem! Totéž platí o smlouvě. Seriózní majitel ji nabídne nebo alespoň poskytne na požádání předem k prostudování.

Nelze ale rovnou tvrdit, že jde o podvodníka nebo o nepoctivý úmysl. Přestože to není příliš pravděpodobné, nelze vyloučit, že jde o někoho, kdo pronajímá poprvé a nemá zatím žádné zkušenosti (i on může mít obavy).

gorid
hodnocení

No mě to přijde taky divné... majitelka mi napsala toto:

"Při převzetí kauce sepíšeme potvrzení o převzetí kauce,"...

takže nějaká "smlouva" nebo jakto nazvat by podepsána byla při předání peněz, ale to asi stejně není úplně ideální, zvláště když by tam nebyla zmínka o tom dokdy se musí podepsat NAJEMNI smlouva a pokud se nepodepíše tak dokdy se vrací peníze...

Je to nějaké celé divné... zájemců bude teda určitě ale více (v té lokalitě je vždy) takže mi to asi někdo vyfoukne ale budiž asi no... ten nájem je cca 7 tisíc a je zhruba o 1 až 1,5 tisíce menší než je v lokalitě obyvklé, takže fakt nevím co si o tom celkově myslet, uvidím no...

ppp
hodnocení

0x

Beze smlouvy ani nic platit nemůžete - pronajímateli/ce by vzniklo bezdůvodné obohacení, které je povinen vrátit... A potvrzení o přijetí platby je jen potvrzení o přijetí platby, žádná smlouva.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]