Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poškrábaná okna v metru

Od: kimba® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den ! Dám sem něco k zamyšlení. Nedávno jsem se v Praze po delší době projel metrem na trase C. Bezvadná věc - rychlé spojení, pěkné vagóny, všechno super. Jenže jsem neviděl jediný vagón, kde by nebyla jakoby diamanterm hrozně poškrábaná okna, opravdu hnus ! Pražáci potvrdí. Neřeknu, nějaký vandal se občas vyskytne, ale že to je ve většině vagonů - to je nějaká móda? Můžete pochopit lidi, kteří se takto vyžívají? A proč si raději neškrábou po svých mobilech a laptopech, když jim to dělá takovou radost? Jak by se tomu dalo zabránit?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, zabránit tomu mohou snad jen ostatní cestující - pokud mají odvahu. Případně kamerový systém v každém voze (jen nevím, kdo by to sledoval, protože strojvedoucí má jiné starosti, než sledovat nějaké monitory). Mě spíše zaráží, v jakém čase to škrábání probíhá, protože metro je od brzkého rána do pozdního večera stále obsazené. A nevzpomínám si, že bych někdy byl i v pozdním spoji ve vagonu zcela sám (a v noci metro nejezdí). Je zajímavé, že to škrábání nikdo nevidí a také neslyší - musí to být nepříjemný zvuk. No, je to hnusný vandalismus. Zdravím!

Kimba - k té netečnosti přihlížejících (a není to jen o oknech v metru) - Ono je to při našich zákonech těžké. Tihle vandalové bývají často zfetovaní a schopní všeho. I třeba mi vrazit do břicha nůž. Budu riskovat? Těžko. Ale dejme tomu, že budu mít nad zfetovaným vandalem fyzickou převahu a třeba mu zlomím ruku (nebo jen nadělám modřiny). Kdo to odnese? On? Ne, samozřejmě já! Vandal mě zažaluje za ublížení na zdraví a soud mi nadělí podmínku. Budu riskovat? Ono moc na výběr není.

hodnocení

magdon: Bohužel musím souhlasit ! *ee*
hodnocení

Bene, přesně to jsem měl na mysli ! Netečnost přihlížejících - i když jak někteří poukazují případný zákrok může být "o hubu", možnost kamerového systému - ono by to působilo jistě i preventivně, až by pár vandalů chytili a dali jim zaplatit výměnu všech oken v soupravě.

Kamerový systém bude první, co vandal zlikviduje. Poučen "vtipnými" televizními šoty ukazujícími jiné trouby, kteří se sami natočili.

prazskejpepik*
hodnocení

1x

z lidí se stávají zvířata a proto se chovají jinak

Kdyby se z cloveka stalo zvire, tak se chovame jako zver a nic nenicime.
Ale protoze jsme pani tvorstva> CLOVEK <, ale, skoda slov.

hodnocení

1x

Mně víc vadí chování některých cestujících než poškrábaná okna. To Vám nic neudělá. Včera, když jsem jela v metru, tak naproti mě si sedl mladý muž, roztáhl ruce na parapet skoro až ke mě. Vypadal agresivně, tak jsem raději nic neříkala. Chtěl se pohádat. Pak si vedle mě sedla paní a on jí sprdl za to, že neřekla zdovolením. Ale tak hnusně a ona na to, že je logický, že si dá nohy před sebe. Přece si je neusekne. On na to, že má nový boty za 3 tisíce a ona mu na ně dupla a měla říct zdovolením. Vztekal se tam. Nevypadaly na nový a ani na za 3 tis.

fram
hodnocení

0x

Na C jezdí často nejstarší vagóny, škrábancům může být více let. Moc se tam ani nevytírá podlaha, nejsou lidi? Škrábaly by musel někdo chytit za ruku a pokutovat, je to taková sebranka metro-sprejerů. Bývaly básničky...

Na C jezdí vagony typu M1, které nejezdí (ani nemohou jezdit) nikde jinde v Praze, takže se nedá říct, že by na C jezdily starší vozy než na jiných linkách.

Jinak ano, škrábání do skla je jeden z nejhorších druhá vandalismu. Nálepky se dají smýt, spreje se dají odstranit ředidlem nebo se dají aplikovat preventivní nátěry, ale škrábání se dá odstranit jen výměnou celého okna. A okno stojí v řádu tisíců korun.

hodnocení

0x

"...to je nějaká móda?"

Není to móda, poškrábanaá okna v metru i tramvajích byla už před mnoha lety. Výměna oken je dost drahá záležitost a protože v metru nejsou okna zas až tak důležitá jako v té tramvaji (stejně není nic moc vidět), s jejich výměnou se moc nespěchá. Proto je poškrábaných oken v metru vidět víc, než u těch tramvají.

doplněno 15.06.17 18:59:

zuzab - "...proč ty vandaly někdo nevyfotí a nezveřejňuje se to někde na stránkách..."

Protože je zveřejňování takových fotek bez souhlasu foceného podle našich absurdních zákonů trestné. (Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů). Odnesete to nakonec hůř, než ten vyfocený vandal. (Stejně jako když mu zlomíte ruku).

zuzab

Nevím, jestli je to móda, ale je to pěkné vandalství, proč ty vandaly někdo nevyfotí a nezveřejňuje se to někde na stránkách a byl by klid. Dnešní technologie b yv tomto ohledu mohly být užitečné.

Jen to upřesním - zveřejnění fotek není trestné (trestnost činu zakládá pouze trestní zákoník, nikoli zákony jiné). Ale je to samozřejmě nezákonné a saknce v tomto případě uděluje právě Úřad pro ochranu osobních údajů. Sankcí je téměř výhradně pokuta. Lze se samozřejmě odvolat k soudu, ale pořád nejde o trestní řízení.

hodnocení

0x

Taky mě to štve a sice moc.

Metrem jedu jednou za 3 roky a navíc pod zemí jsem jako krtek a nic nevidím. Takže tam to neřeším.

Daleko víc mi vadí vlaky v nepořádku. Posprejované slaboduchými klikatinami, pořezaná sedadla, poškrábaná okna. Za podobné ničení bych klidně byla schopna zlámat někomu ruku přes koleno, kdybych ho za ni chytila. Moc mi to vadí, z vlaku se ráda dívám na krajinu a ty škrábance to kazí.

Prima je, dokud lze stáhnout okno a vystrčit hlavu ven. Jenže těchto vagónů postupně ubývá a jsou jen ty s okny napevno, s větračkami. A tak se bojím doby, kdy už nikde nepůjde žádné počmárané okno stáhnout. Budu sedět jako buchta, čučet na ty škrábance a bude mi strašně chybět ten vítr ve vlasech. Je to možná hloupé a lidé si budou ťukat na čelo, ale já i v mém věku si dovedu cestu vlakem představit jen vestoje s hlavou z otevřeného okna. :-D Jaga.

Každý jsme holt nějaký.

Ad ben - zabránit tomu mohou snad jen ostatní cestující - pokud mají odvahu
Na jednu stranu se jim není možno divit - on málokdo chce skončit na chirurgii. Oni tu odvahu mnohdy nemívají ani řidiči v MHD, jinak by nebyly posprejované dveře do jejich kabinek, kdy pachatele prostě přehlédnout nelze.

rv*
hodnocení

0x

Dělají to ti, kteří hledají nějaké vzrůšo. V zájmu společnosti i těchto hledačů vzrůša by bylo, kdyby se rozšířilo nošení střelné zbraně a zákonem podporovalo její použití i na zadržení vandala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]