Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
obracím se na zdejší rádce s prosbou o radu. Od 27.4. jsem na neschopence. jiné výši než .U společnosti ,kde jsem pracovala jsem k 12.5.2017 ukončila pracovní poměr,jelikož jsem byla ve zkušební době a moje nemoc vyžaduje operaci,po které mám počítat s půlroční rekonvalescencí.V práci mi řekli,že tak dlouho na mě čekat nebudou,takže jsem se dohodla na ukočení.Dnes mi dorazila nemocenská,ale v jiné výši než jsem počítala. Můj hod.průměr činil 105,20,-Kč. Podle mých výpočtů je výše nemocnské 454,- Kč denně.Takže to dělá 2724,-Kč.Když nepočítám svátky v měsíci květnu. Mě však dorazilo pouze 1078,-Kč. Počítám něco špatně? Na účtárně na cetrále spol. mi to nikdo nebere,a tak se snažím přijít na to kde je chyba.
děkuji
V prvním měsíci nemoci hradí zaměstnavatel náhradu mzdy za nemoc za pracovní směny naplánované do 14. dne nemoci ve Vašem případě do 10. května t.r.
Za první tři naplánované směny není nárok na nic, zaměstnavatel náhradu mzdy za nemoc vyplácí zpravidla za 56 hodin.
Teprve od 15. dne nemoci vyplácí OSSZ nemocenské → již za kalendářní dny.
Těch 454/den a 2.724 Kč mi vychází pro náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele. [Nemocenské mi vychází na 327 Kč za den.]
Výpočet máte podle mne správný, ovšem netuším, proč Vám zaměstnavatel zaplatil méně. Napadá mne jedině, jestli to nesouvisí s ukončením zaměstnání → Které datum máte uvedeno v písemné dohodě o ukončení pracovního poměru (náhrada mzdy náleží maximálně do konce zaměstnání)?
V tom případě mne nenapadá žádný důvod, pro který by zaměstnavatel náhradu mzdy za nemoc krátil. Neberou-li v zaměstnání telefon, zeptejte se na vysvětlení písemně (doporučeným dopisem s dodejkou, uložte si kopii). Nebo zaměstnavatele rovnou vyzvěte k doplacení rozdílu.
Ještě je otázka, jak má tazatelka naplánované směny. Jestli má běžnou 8hodinovku, nebo zkrácený úvazek, nebo nepravidelné směny...
Svátky by se nepočítaly do náhrady jen v případě, že by byly placené průměrem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.