Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se vyznat poprvé na letišti

Od: nikiker odpovědí: 8 změna:

Zdravím, měl bych poprvé letět letadlem a to navíc z francouzského Orly letiště. Bohužel jsem v životě nikdy neletěl, takže mám strach, že se tam nevyznám a nebudu vědět co dělat. Navíc ještě k tomu na cizím letišti, kde budu muset bojovat s tím, abych se nějak anglicky dorozuměl.

Můžete někdo poradit co vše je potřeba a jak to funguje. Bylo by fajn, kdyby tady byl někdo, kdo toto letiště zná. V nejhorším zvažuji, že bych raději jel autobusem, ale vzhledem k tomu, že mi letadlo více časově vyhovuje, tak bych raději letěl, i když mám velké obavy.

Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Hlavne je vedet jaky terminal , byt tam vcas , vetsinou jsou vsude anglicky obrovske tabule a je vse dost prehledne. Ja bych se nebal.

Info o letišti parisaeroport.fr/...

Terminály parisaeroport.fr/...

Jen si musíte najít to vaše.

hodnocení

0x

Nemějte obavy, určitě to zvládnete. Všude jsou nápisy i v angličtině. Přijeďte na letiště v časovém předstihu, zjistíte, kde je místo pro odbavení, kterým směrem toalety - a ještě si stihnete dát kávu. Pro Vás jsou důležité značky na letence: Písmeno a číslo = je to označení cesty k odbavení, budete se orientovat podle cedulí. Tím směrem se vydáte k nástupu do letadla. Na letence budete mít mj. údaj o sedadle (A+ I je u okna, C+D bývá místo na kraji (u uličky), u velkých letadel ještě případně G+H. Orly neznám (jen CDG), ale v podstatě je to velmi podobné na všech letištích. Podívejte se na mapu terminálů (případně si je vytiskněte předem):

parisaeroport.fr/...

nikiker
hodnocení

Nakonec letim z CDG jinou společností. Na letence je ale jen číslo terminálu 2D pokud se nepletu.

Když mám udělaný online check-in a letím pouze s příručním zavazadlem, tak po příjezdu na letiště můžu rovnou projít bezpečnostní kontrolou, nebo musím počkat a jít ještě i tak na check-in?

fram
hodnocení

0x

Orly nevypadá moc složitě: DVA terminály, jižní (South), západní (West), a z levelů 1 se odlétá (Departures). No a pak vám vyskakuje na tabuli GATE (přístup - kudy k letadlu)... airport-orly.com/... Většinou žádají být na letišti min. 45min - 1h. před odletem pokud jedete bez zavazadel k odbavení, jinak 2h... (transkontinentální lety 3h)

Nejprve si necháte odbavit zavazadlo, letecké společnosti mají povolené váhy, a to dost různé (15kg, 20kg už spíš vyjímečně). Vše navíc se platí a dost. Příruční zavazadlo: Na palubu můžete vzít léky, ale PETku s nápojem už ne, vše kovové vám v rámu potom odhalí, co by mohlo být zbraň zabaví. Také se uvažuje o zákazu noteboků na palubě.

Pražská Ruzyně (l. VH) má odděleně Schengen/Ne-Schengen (EU). Vždycky vám někdo (v uniformě) rád poradí, letové INFO stánky jsou všude.

Nijak jsme po Orly nebloudili, ale je to už pár let. Bylo to příjemné letiště. Mám odsud pěkné fotky. To Istambul byl větší rachot...fronta letadel na odlety (startovací dráhu) jako na D1 - ale ta krmě potom...Závist na mne sedá, letadlo je nejbezpečnější dopravní prostředek - i když současně na dohled 3 letadla ve vzduchu jsou mormoš. Nejbezpečnější místo je "na křídle", bývá tam nouzový východ. Doporučuji si užít: Nechte si do zásoby čas a běžte letištem "pocourat", všechno kromě tabulí hlásí i letištní rozhlas. Jo a žvýkačku - proti zalehnutí uší!;)

nikiker
hodnocení

Pokud vím, tak notebooky jsou ještě bez problémů povolené ne? Cestuji totiž s menším netbookem, tak bych nerad měl problémy.

Ještě by mě zajímalo pro jistotu... Můžu mít sebou nějakou mikinu či bundu v ruce, nebo musí být vše v zavazadle či na sobě?

Nejlépe se informovat u konkrétní společnosti, s kterou letíte. Většinou uvádějí, co je možno vzít do kabiny.

Oblečení v ruce ano, ale stejně je lepší ho při bezpečnostní kontrole odložit na pás - zvlášť když má kovový zip.

fram

nikiker: Notebooky Zatím je to takhle: Na palubu některých letadel už si nebudete moci vzít notebook nebo tablet. Platí to pro přímé lety z některých zemí Blízkého východu do Spojených států a Velké Británie. Důvodem je obava z terorismu.

...Než napadne tajné služby, že všichni;) teroristi přestupují v Praze.

Oblečení samozřejmě mít můžete, a to přiměřené zemi, do které letíte (chladněji - tak péřovku). Všechno prochází rámem a rentgenem a najdou kdejakou přezku. Nepřiměřenému se podiví. Mohou hledat třeba schované drogy. Zajímalo by mne, jak to je se stepařskýma botama - mohou být zbraň? Asi se v nich nelétá - šťastný let!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]