Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Před časem jsem si nasekala, vlastní blbostí, nějaké dluhy. Teď je chci splatit, ideálně co nejdříve. Jenže je tu jeden zádrhel. Od doby, kdy jsem se dluhů dopustila, jsem se několikrát stěhovala a bohužel taky ztratila potřebné podklady. Jelikož je pohledávek víc, chvíli by trvalo, než bych obepsala všechny věřitele. Což se mi úplně nehodí vzhledem k tomu, že mám možnost zapaltit dluhy už tento týden, pokud budu znát přesnou částku, kterou celkově dlužím. Vím, že se nějaké výpisy z registru dlužníků dají sehnat na poště. Má otázka tedy zní, kolik toho v tomto výpisu z pošty uvidím. Zda tam budou pouze věřitelé, nebo i konkrétní částky. A zda se lze na poště dohledat i exekucí.
Děkuju všem za jakoukoliv odpověď a radu.
Na poště budete mít POUZE exekuce. Raději si dojděte nebo obešlete OKRESNÍ soudy, kam jste ve sledovaném období spadala svým trvalým bydlištěm. Tak se dostanete k závazkům, které již projednával soud a k těm, které již má exekutor. Jak to je dlouho, co jste dluhy "nasekala"? Je to déle jak 4 roky? Jestli ano, tak zjišťovat další dluhy je asi zbytečné, protože jsou promlčené (kromě vyjímek).
Jestli je to déle jak čtyři roky? To si myslím, že ne. Většina z mých dluhů pochází z období před třemi až čtyřmi lety, ale ne víc. Tady mě tedy ještě napadá otázka, zda by dluhy byly skutečně promlčené, i když by upozornění na jejich zaplacení chodila, nicméně já bych neměla možnost si je na dané adreses vyzvednout.
Říkáte, že na poště zjistím pouze exekuce. Napadlo mě... Budou schopní mé závazky zjistit i v bance? A to jak exekuce, tak "běžné" pohledávky?Víte, celá dlužná částka se bdue stejně uhrazovat přes banku, všechno sebude řešit tam, tak jsem myslela, jestli by to náhodou nešlo "sfouknout" všechno najednou takhle.
Dluhy se nepromlčují, dluhy rostou. A to třeba i několik desítek let. Není výjimkou, že za černou jízdu tramvají dlužník místo původní pokuty 800 Kč zaplatí nakonec po mnoha letech (kdy si myslí, že už věřitel dávno zapoměl) několik desítek tisíc.
Sebod - "Píšeš nesmysly . Dluh může být promlčen - a hodně jich opravdu v praxi promlčeno je."
Osobní zkušenost nemám, nemám důvod se zadlužovat. Ale ve svém okolí znám několik případů, kdy dluh po letech narostl do těžko splatitelných rozměrů. Například jedna moje známá si myslela, že nemusí zaplatit pokutu za černou jízdu tramvají. Celé roky se nedělo nic, nikdo se neozval, nikdo neurgoval. Po létech přišla exekuce. Splácí už několik let a ještě dlouho splácet bude. Jiný případ (i když je trochu o něčem jiném, ale ne tak docela) - paní se před časem vdala do tehdejší NSR a zapomněla to oznámit zdravotní pojišťovně (pojištění si platila v Německu). Když se po 15 letech vrátila, čekalo jí tady nemilé překvapení v podobě obludného dluhu za zdravotní pojištění. Problém se jí nakonec podařilo vyřešit, dluh platit nemusela, ale rozhodně nebyl promlčený.
Rozumím. Tohle jsem si myslela, proto mě v tomhle směru překvapila pánova odpověď. Naštěstí tohle řešit nemusím, splácím a zřejmě nejpozději do konce měsíce vše doplatím. Tohle mě prostě jen zajímalo. Děkuju.
magdon. Píšeš nesmysly . Dluh může být promlčen - a hodně jich opravdu v praxi promlčeno je. Promlčecí lhůta je VĚTŠINOU tři roky. V té době musí věřčitel pohledávku zažalovat, jinak má smůlu.
Magdone. Ty zaměňuješ dvě věci. Promlčení dluhu a proti tomu jeho narůstající příslušenství. Takže: je dluh. Věřitel posílá upomínky apod. Na to má 3 roky (jsou i jiné lhůty, ale 3 roky je standart). V této době MUSÍ věřitel pohledávku zažalovat. Když to neučiní, tak dluh je PROMLČEN. Prostě ze zákona nemá šanci získat peníze zpět. Ale... Věřitel stejně podá žalobu. V té chvili se musí dlužník odvolat. Jinak usnesení o zaplacení závazku nabude právní moci a dlužník musí platit (opět, lze se z toho dostat, ale už je to složitější). Ano, soud nezkoumá to, zda pohledávka je promlčena či nikoliv. Takže dlužník je odsouzen k tomu, že má zaplatit. Teď běží lhůta DESET let. kdy může vymáhat sám nebo předat záležitost exekutorovi. Když nepředá exekutorovi, tak po deseti letech je dluh promlčen. Má-li pohledávku již exekutor, tak NENÍ žádná promlčecí doba.
A teď k těm Tvým případům. Pokuta za jízdu na černo - nikdo paní neurgoval, nic jí nepřišlo. Buď si nevyzvedávala dopisy (potom se to bere tak, jako že jí usnesení od soudu bylo doručeno), nebo má pravdu a opravdu jí nic nepřišlo (potom se měla odvolat).Jinak ta její pokuta se vším okolo se mohla vyšplhat maximálně do 18.000 - 22.000 Kč. Jestli je to podstatně více, ať se mi ozve, pomůžu jí s tím.
Zdravotní pojišťovna - tam by bylo promlčení 5 nebo 10 let (podle roku, kdy dluh vznikl). Opět, v této době musel být dluh zažalován a do dalších 10ti let předán exekutorovi. To, že si paní nepřebírala poštu je její problém. Platit musí. Ona se z toho ale určitě mohla dostat - nahlásila pojišťovně zde v Čr, že si platila pojištění v Německu. Předložila důkazy a dluh v ČR jí mohl být promlčen. Tady nastává problém u zemí, kde si lidé pojištění neplatí - vše hradí stát. Tím pádem žádná pojišťovna nemůže klientovi potvrdit, že má pojištění zaplacené . Ten dotyčný potom musí dluh uhradit.
A potom jsi tam nastínil to navýšení původního dluhu. Ano, to je někdy děs. Minulý týden měla soud klientka, půjčila si od jedné Profi-firmy 30.000,- Kč. Ze rok a půl po ní chtěli 180.000,- Kč ! Tohle je opravdu zlodějna. Ale dá se s tím něco dělat, jen dlužník nesmí strkat hlavu do písku.
V tom případě je to v pořádku. Pokud víte, u koho máte dluhy, tak se s nimi spojte telefonicky nebo přes mail a dotyční jistě s radostí dodají potřebné listiny.
Ano, to mám taky v plánu. Chtěla jsem jen vědět, jestli neexistuje cesta, jak to udělat tka nějak "hromadně". Existuje registr dlužníků, ale nevěděla jsem, jak funguje.
Taky nechápu,jak člověk může nevědět, komu a kolik dluží, ale to tu řešit nebudeme. Je několik různých registrů úvěrů a půjček. Banky i nebankovní instituce si v nich lustrují své potencionální klienty, takže jestli s někým takovým řešíte své dluhy, tak by je tam měl vidět. Ale dal bych si pozor právě na ty odlužovače. Médiia jsou plná příběhů, kdy právě oni klienta ještě víc oškubou. Probral bych to v nějaké občanské poradně. Aktivní exekuce zjistíte na poště, Nepřihlášené půjčky od známých asi nikde, stejně jako ty, o kterých soud teprve rozhoduje.
Dluhy se skutečně můžou promlčet, ale s NOZ je tam spousta různých lhůt a záleží na tom, zda vás věřitel vyzval k úhradě nebo ne a zda o úhradě rozhodl soud. To je pak lhůta až 10let a nezapočítává se do ní doba probíhající exekuce. Pokud se nezdržujete na adrese trvalého bydliště, tak soudní jednání klidně mohla proběhnout bez vašeho vědomí.
Takže znovu, proberte to s někým, kdo tomu rozumí a kdo na tom nevydělává. Nejlépe s občanskou poradnou a i tu si na netu proklepněte.
Není zač, já si myslím, že by v bance měli vidět všechno. Jak jinak by mohli posuzovat bonitu klienta ...
Pokud znáte své věřitele, tak je zkuste kontaktovat, vysvětlit situaci, stěhování a ztracenou dokumentaci, informovat o snaze pořešit splacení a požádat o potvrzení aktuální výše dluhu. Jestli je to někdo, kdo vám poskytnul nějakou službu nebo zboží, tak bude rád, že za to konečně uvidí své peníze. Pokud je to lichvář žijící z úroků, pokut a navyšovaných nákladů na vymáhání, tak moc velkou snahu asi mít nebude.
Znovu píšu, že VÍM, komu dlužím. Jen jak splácím a nemám ztratila jsem papíry, tak přesně nevím, v jakém stavu to splácení je. Jinými slovy kolik mi toho ještě zbývá doplatit.
Jasně. Takže jestli to správně chápu, tak pokud to řeším s bankou, teoreticky bych nemusela potřebova žádné výpisy z registrů, protože oni to tam sami uvidí a zjistí, kolik ještě dlužím. Je to tak?
Ještě se chci zeptat na ty aktivní exekuce. To, že jdou zjistit na poště, vím. Uvidíte je ale i přímo v bance, ve které to budu řešit, nebo musím přinést výpis zvlášť? Možná to je hloupá a zybtečná otázka, ale radši se desetkrát zeptám a budu vypadat blbě, než abych blbá zůstala.
Každopádně děkuju i Vám moc za informace. Většina lidí tady jen odsuzuje a nadává, ale málokdo skutečně nějak poradí. Díky.
Banka Vám nebude sdělovat, kolik kde komu cizímu dlužíte. Je to pochopitelné. Oni sice vidí do registrů, ale nenesou odpovědnost za to, co je tam napsáno ! Takže Vám ani nic sdělovat nebudou. Navíc v různých registrech vidíte jistinu (konkrétní částka) + úroky (nejsou pochopitelně vyčísleny). Tím pádem Vám to je k ničemu.
Zde máte NEJHLAVNĚJŠÍ registry : doubleinformation.cz/... Potom oslovíte ještě SOLUS (dluh za služby). Napíšete si na ten okresní soud, jak jsem Vám již psala a TEČKA. Víc solidních registrů neexistuje.
Vy musíte obeslat věřitele, nechat si vyčíslit dluh k určitému datu a k tomu dni zaplatit. Když zaplatíte o týden déle, tak Vám naskočí úroky o kterých nemusíte mít ani tušení a za tři roky dostanete usnesení od soudu o zaplacení.
Tak a další věc. Mnohé firmy si účtují smluvní pokuty, úroky ve výši 100%apod. To vše je protiprávní a Vy máte možnost se protí tomu bránit.
Až vše uhradíte, opět všechny firmy oslovíte a necháte si písemně potvrdit, že máte vše vyrovnáno a že na Vaši osobu není evidovaný žádný dluh. U exekucí požádáte o jejich ukončení.
Víte-li, komu dlužíte, řešte to s jednotlivými věřiteli. Banka určitě neuvidí všechno (viz má odpověď výše). Své povinnosti byste se neměla snažit "delegovat" na banku.
Přestože se Vám má odpověď pravděpodobně nebude líbit, je to jediná rozumná rada → v rejstřících ani registrech nemusí být uvedeno všechno, proto je nutné jednat s věřiteli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.