Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zaslechla jsem část rozhovoru mámy s dítětem (2 roky?). A bylo to: "Pojď, dáme Honzíkovi najíst." A skutečně myslela Honzíka, kterému to říkala.
Rozumíte tomu? Jde o součást "hry" nebo už je na mateřské moc dlouho?
Setkali jste se s tím? Je to běžné?
Určitě to problém (maminek dlouho na mateřské) není. U dětí jsem se s tím setkala běžně, že třeba maminka řekne: Eliška udělá hačí a pak Elišku sama posadí a tak to pokračuje i v jiných případech.
Kdybyste slyšela mě, jak někdy mluvím, tak byste se taky divila Ale já to nemám od dětí. Mně slovník obohatil papoušek a ráda jeho výrazy používám hlavně v okruhu rodiny, kdy přesně víme, co to znamená. Ovšem nezasvěcení, ti by se divili, co to je pitomce...
M.
Tyto dny hlídám dvě vnoučata. S vnukem (6,5) už mluvím normálně, s vnučkou (3) mluvím ve 3. osobě. Proč tak mluvím a kde je hranice tohoto způsobu komunikace s dětmi, nevím. Nikdy jsem po tom nepátrala. S největší pravděpodobností jsem tak mluvila i se svými dětmi. A zcela určitě se všemi svými psy.
Víte, na tomto je jedna zrádná věc: Vy jste to viděla jednou (dle dotazu předpokládám). Dovedu si představit, že ve svých hovorech s dětmi používám věci, nad kterými lidé mohou kroutit hlavami. Ale použiji tu blbost jednou nebo třeba opakovaně, ale málo často. No a co?
Většinou se jako o třetí osobě mluví o jiných lidech než dítěti a dítě začíná tzv. "shifters" - já, ty - chápat a pak i používat právě mezi 2. a 3. rokem věku. Takže za mě v klidu
Já vím, že neodsuzujete ale kroutíte hlavou, no. Ale divit se je v pořádku. Fakt je to běžné, i když přiznávám, že většinou se mluví o 3. osobě jako o dalších. Dítě "já" a "ty" opravdu nechápe ihned
a když o sobě začíná mluvit, což klidně může být i po tom 2. roce, tak se běžně nazývá jménem, dopomůže mu to vyjádřit to, co vyjádřit chce, jelikož to "já" prostě nezvládá.
Dneska jsem si na Vás vzpomněla. Hlídala jsem a přistihla jsem se, jak povídám "pojď, dáme Terezce botičky a půjdeme ven". Mluvila jsem na Terezku
Rekl bych, ze je to tim, ze male deti si sebe sama jeste neuvedomuji. Napr. v zrcadle nevi, ze jsou to oni, ale vi, ze je to Honzik. A tak nejak se to prenese i na rodice, kteri pak mohou sklouzavat k pouzivani Te treti osoby.
Protoze, kdyz by rekli, dostanes najist, tak dite vi kulovi, ale kdyz reknou Honzik dostane najist, tak dite vi, ze kdyz se Honzik naji, tak oni nebudou mit hlad.
Ve chvili, kdy pak deti o sobe zacnou uvedomele mluvit se to tak nejak samo vytrati i u rodicu.
Nevim jakej to byl zabavnej porad v TV a uz ani nevim kdo vypravel o pejskarich.
Starsi pani jde s fenkou a vsem radostne rika: my harame
A vsichni okolo se hrozi: proboha kdo?
lego, že Vy nemáte psa? Když jdu ven s naší háravkou, musím se hlídat, abych majitele ostatních psů nevarovala, že "my háráme". Pes je jak děcko, když jí chystám do misky, říkám úplně běžně "co dáme Kikince?" a Kika letí,div se nepřerazí. Mně to prostě dělá radost.
A mám 5měsíčního vnoučka, takže tam taky papáme, kakáme, spinkáme... Normálka. Až bude v pubertě, odnaučím se to
To mě nenapadlo, že se to dělá, aby si děti uvědomily, kdo jsou a neznaly jen ty. Mně tenhle způsob připadal dost nevhodný (hlavně když se používá pořád). Dcera sousedky pak ještě ve školce o sobě mluvila stylem: "Mařenka tohle nechce."
Kolem třetího roku věku u dítěte probíhá tzv.období vzdoru, kdy si začíná uvědomovat právě tyto rozdíly. Už neříká Péťa chce, ale já chci! Opouští věty typu Alenka chce papat, ale JÁ chci jíst! S touto proměnou a uvědomováním si svého JÁ jsou spojeny známé záchvaty vzteku. Ty bychom měli zvládat v klidu, i když způsob, jakým si své uvzatý prcek vynucuje, nás nutí jednat tvrdě. Po odeznění by se děcku mělo dostat vysvětlení. Tímto obdobím si dítě má projít, to je prostě etapa zrání osobnosti. Kdyby bylo jeho chování tvrdě a nekompromisně trestáno, vývoji děcka to spíš uškodí. Naštěstí je to období dočasné v rozmezí 2,5 až 4 roky a u každého je jinak dlouhé a jinak výrazné. Maminka ve Vašem případě jednala s dítětem podvědomě, jako by bylo / a ono bylo / ještě v té první fázi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.