Nejste přihlášen/a.
JelikoDobrý den,
už půl roku bydlím v podnájmu, ale nyní mě má spolubydlící vyhazuje ještě před koncem smlouvy. Je to dva měsíce, co zvedli nájem, první měsíc jsem vyšší nájem zaplatila, ale druhý ne- chtěla jsem to od majitele písemně tak, jak je to ve smlouvě. Má spolubydlící si na mě zavolala svého kam?aráda pod záminkou, že příjde majitel s písemným potvrzením o zvednutém nájmu. Její kamarád došel, vtrhl mi do pokoje, teprve až na balkoně e zastavil, vytáhl cigaretu a až ji zapáli, zeptal se, jestli může. Byla jsem v šoku, tak jsem to odkývala.
Každopádně, ten kamarád mi řekl, že na ty metry čtvereční, ve kterých bydlím, nemám právo, jelikož má smlouvu se svou spolubydlící a ne s majitelem- s ním má smlouvu ona. Řekl mi ještě, že mě může kdykoli vyhodit a další věci. Má spolubydlící po mě chce, abych podepsala výpověď z nájmu a do koce června se vystěhovala. Má smlouva mi končí v srpnu a od srpna jsem si už našla jiné bydlení. Ale ona chce, abych se vystěhovala již do prázdnin. Povídala, že vzhledem k tomu, že mám smlouvu jen s ní, může mě kdykoli vyhodit a že si může vybrat, s kým bude bydlet. Smlouva na tom prý nic nemění.
Řekla jsem ji, že tu výpověď z nájmu nepodepíšu, ale ona mi řekla, že se ke mě musí ta výpověď jen dostat a že za čtrnáct dní mi příjde dopis od majitele, že se mám vystěhovat.
Poradíte mi někdo, co mám dělat? Děkuji
Hezky je v tom nechat a vydusit. Viděla jste to na papíře od majitele, že zvedá nájem?
Počkat, až přijde majitel a vyhodí vás, nebo počkat, až přijde ten avizovaný dopis o výpovědi z bydlení, nebo majitel přinese dopis o zvýšení. Jste tam s jeho souhlasem? Možná, že to je jenom habaďůra od spolubydlící. Kamarád Vás nemá co vyhazovat. Násilí a nátlak. Jestliže tvrdí, že Vás může vyhodit, smlouva - nesmlouva, tak je to podlé, nač se potom smlouva sepisovala?
Budete trvat, že se neodstěhujete, dokud trvá smlouva a dodržíte výpověď.
Myslím, že tady bude boj o čas a kdo bude mít silnější nervy.
Jestli jse slabší povahy a nedělalo by Vám to dobře /nespavost, strach, nervy/ jak píše někdo nahoře, zkuste si sehnat něco na ty necelé dva měsíce. Zdraví máte jenom jedno. Jestli jste silnější, tak je nechte, co udělají. Vyhodí Vám věci na chodbu, nebo co, šáhne na Vás? V tom případě volat policii 158 a informovat o násilí, vyhrožování a omezování osobní svobody. Pokud tam dojede policie, tak bez bytu bude i spolubydlící, možná ji majitel vyhodí, nebude tam chtít problémy. Takže ať si to dobře rozmyslí.
Pohanka - Mýlíte se. Nájemce už dnes souhlas pronajímatele (majitele) s podnájmem nepotřebuje. Stačí, že to pronajímateli oznámí (kvůli vyúčtování služeb, což je zřejmě tento případ). Pronajímatel nemusí podnájemníkovi ukazovat vůbec nic, on pro něj není partner. Podnájemní smlouva je pak věcí výhradně mezi nájemcem a podnájemníkem. Pronajímatele nezajímá.
Samozřejmě, že nájemce nemůže podnájemníka vyhodit v rozporu s podnájemní smlouvou, ale do toho pronajímatel nemá co mluvit. A samozřejmě jakýkoliv kamarád kohokoliv je už zcela mimo, s tím bych se vůbec nebavil.
Osobně bych řešil situaci co nejrychlejším vyrovnáním případných pohledávek a odstěhováním se kamkoliv jinam. Problémy a schválnosti nájemce vůči podnájemníkovi by mohly být o nervy.
To nevadí, ale luckapucka to může zkusit. Ta spolubydlící to také nemusí vědět.
Od ní nebylo také žádné férové jednání s tím přítelem, co na ní tlačil.
Jedna je věc jsou teoretické rady z poradte a druhá legislativa. Je na vás, jestli se chcete řídit tím, o čem Máňa z OPBH říkala, že je to směroplatný ...
Jsou tam dva smluvní vztahy
1) nájemní smlouva - pronajímatel (majitel) - nájemce (vaše známá)
2) podnájemní smlouva - nájemce (vaše známá) - podnájemce (vy).
Vám by mělo být úplně jedno, co má nájemce ve smlouvě s pronajímatelem (majitelem) a jaké ceny tam má stanovené. Pro vás je podstatná vaše podnájemní smlouva s nájemcem. Pokud vám v souladu s podmínkami vaší smlouvy ohlásili zvýšení podnájmu, tak jste povinna ho platit. Nájemce vám může podnájemní smlouvu vypovědět podle stanovené výpovědní lhůty. Tím. že jste nezaplatila podnájem, tak jste dopustila závažného porušení smlouvy a vášpodnájemní vztah k danému dni končí. Můžete dopadnout i tak, že se vám v pokoji najednou usadí tři Kazaši s platnou podnájemní smlouvou.
Představte si, že pokud nájemník v bytě bydlí, tak může jeho část podnajmout podnájemníkům a majitel (pronajímatel) do toho podle nového OZ nemá co mluvit! Že majitel ani nemůže omezovat počty osob, zakazovat kouření nebo domácí mazlíčky. A že když nájemce odmítá opustit byt po ukončení smlouvy a třeba už rok neplatí, tak musíte podávat žalobu na vyklizení ... Situaci kolem nájemního bydlení znám dost dobře, protože jsem léta pronajímal byt, ale problémy s posledními nájemníky mě dohnaly k tomu, že když se mi ty zatracené neplatiče konečně podařilo vypudit, tak jsem volný byt radši prodal.
ivzez - tazatelka je podnájemce, takže ta nemá s majitelem (pronajímatelem) žádný smluvní vztah. Ona má smluvní vztah s nájemcem (známou) a ta ji může zvýšit podnájemné, jak ji napadne. Může stanovit cenu za pokoj a nemusí jí dávat vyúčtování služeb. Podnájem není v NOZ přesněji definován, takže co není v NOZ nebo smlouvě zakázáno je povoleno. Pokud tam mají 14denní výpovědní lhůtu, tak ji může navrhnout zvýšení podnájemného a pokud na něj nepřistoupí, tak jí dá výpověď s lhůtou 14 dnů.
Smlouvy se mají plnit, a proto pokud ve smlouvě mají 14denní výpovědní lhůtu, tak nájemce může navrhnout zvýšení podnájemného a pokud na něj podnájenice nepřistoupí, tak jí dá výpověď s lhůtou 14 dnů. To není žádné porušení smlouvy.
Neřešíme tu, co je nebo není správné, ale co nájemnice může nebo nemůže udělat. Může podnájemnici říct, že chce o 1/3 víc, protože se změnily ceny na trhu a ona může pokoj podnajmout výhodněji, nebo že stoupnul nájem, případně náklady na topení, vodu a energii,ale že jí to dokládat nebude. Ber nebo běž ...
Můžeme s tím nesouhlasit, ale to je všechno, co s tím můžeme dělat. Já se snažil s nájemníky vždycky rozumně vyjít, ale na poslední neplatiče jsem taky musel zavolat čerta ... ;-/
S tím zvýšením ceny podnájmu nemáte tak docela pravdu. Majitel bytu může nájemci navrhnout zvýšení nájemného. Pokud s tím nájemce souhlasí, začne platit vyšší částku.
Pochybuji však, že si tazatelka (podnájemník) v podnájemní smlouvě sjednala možnost jednostranného zvýšení s povinností okamžitě začít platit...
Máte pravdu v tom, že podnájníka nemusí zajímat, co má nájemce sjednáno v nájemní smlouvě. Ta se jej netýká. Snad jen v případě nájemní smlouvy na dobu určitou by bylo dobré vědět, kdy má smlouva skončit (nejpozději s ukončením nájmu skončí i podnájem).
Reakce na doplnění z 9. VI. 15.03 (nejsem si jista, jestli jste mou odpověď četl pozorně):
Není pravda, že nájemkyně může kdykoliv zvýšit cenu za pronájem a že podnájemník musí začít platit. Platí to, co si nájemnice a podnájemnice sjednaly v podnájemní smlouvě. (Jednostranné porušování smlouvy není zakázáno? Podle mne se smlouvy mají plnit.)
"Nemusí dávat vyúčtování služeb." Zákon to nájemnici nepředepisuje. Ovšem pokud někdo chce zvýšit platby za energie, měl by to něčím podložit. Nebo by podle Vás bylo v pořádku zvýšit podnájemnici energie třeba tak, že by nájemnice měla energie zadarmo?
A nejde to abyste raději odešla dříve? Tohle musí být hrozná situace pro Vás. Sice nevím jak byste se mohla bránit, ale ostatní tady třeba vědět budou. Ale i tak. Zůstávat v takové atmosféře bych nevydržela psychicky. A bůhví jestli o tom vůbec majitel ví, že ona si klidně pronajímá druhý pokoj. Třeba na Vás jenom pouští hrůzu a ve skutečnosti Vám vůbec nemohla pokoj pronajmout bez souhlasu majitele. Tak byste možná mohla trvat na tom, že chcete s tím majitelem mluvit a dohodnout se s ním.
Majitel o tom podle všeho ví. Pro mě to hrozné samozřejmě je. Půjčila jsem si košili za naší společné skříně a od té doby se to táhne. Později mi začala vyčítat úklid- přitom nevím proč a nyní tohle. Poslední týden trávím většinu času hledáním dalších pokojů k pronájmu, ale všechny jsou volné až od 1.8, takže je to zapeklité.
Opravdu šlo o zvýšení nájemného? Nejde jenom o zvýšení záloh na služby spojené s užíváním bytu v souvislosti se zvýšením počtu osob v bytě? Některé služby se počítají podle velikosti bytu, jiné podle počtu osob. Jestli jde např. o zvýšení záloh za vodu či energie, měla byste podle mne platit, protože odběr závisí na počtu osob v bytě (vodu a energie "navíc" spotřebujete Vy).
"Majitel o tom podle všeho ví." To by mi nestačilo. Nájemce má sice právo si k sobě někoho vzít, ale je povinen to majiteli oznámit. (Nechtěla bych bydlet v podnájmu u člověka, který se možná neřídí zákony.)
Vstup "kamaráda" do Vašeho pokoje ani vyhrožování samozřejmě v pořádku není. To ale není ani "vypůjčení" košile ze společné skříně.
Chcete-li v podnájmu bydlet do konce sjednané doby, měla byste se podle mne nájemkyni omluvit → nelze si její věci "půjčovat" bez jejího souhlasu (v případě, že věci patří někomu dalšímu, bez souhlasu jejich majitele).
Dále by bylo dobré se s ní dohodnout na podmínkách a dodržovat je. Ideální by byla písemná dohoda (bude jasné, co jste si dohodly), ale platit bude i dohoda ústní (v tomto případě by se však hůře prokazovalo, co jste si dohodly).
Spolubydlící mi řekla, že ji majitel oznámil, že se musí platit více, jelikož se roku 2015 zvyšovaly ceny energií. Každopádně mi spolubydla nedala ani jakékoliv vyučtování či něco podobného.
Košile se stala před měsícem. Já se ji za to už omluvila, řekla mi, že je to v pohodě, ale přesto se mi hrabala ve věcech.
Já byh se odstěhovala klidně už dnes, ale všude mají pokoj až od 1.8. Jestli dříve, tak je to mimo rámec mých finančních možností.
Nějak jsem nepochopil pravni vztahy. Vlastnik, nájemník a podnajemnik. Kdo s kým a jakou ma smlouvu?
Má spolubydlící má smlouvu s majitelem bytu. Já se přistěhovala a mám smlouvu se svou spoubydlící.
lucko - vaše spolubydlící má s někým nájemní smlouvu a následně vy podnájemní smlouvu s ní? Pokud ano, pronajímatel o této smlouvě, respektive vašem bydlení, ví a souhlasí?
Jestli tu smlouvu máte, co je v ní přesně uvedeno ohledně možnosti zvýšení nájemného, výpovědní lhůty, případně okamžité výpovědi?
Majitel o tom podle všeho ví.
A ve smlouvě je napsáno, že zvýšení nájmu nebo záloh na služby oznámí pronajímatel nájemci písemnou formou minimálně 2 měsíce dobředu. Jenže nájemce je má spolubydlící a já jsem podnájemce, takže nevím.
A pak, že podnájemní stav založený smlouvou končí uplynutím doby, na kterou je sjednán.
Že může zniknout kdykoli písemnou dohodou mezi nájemcem a pronajímatelem
A že podnájemní vztyh skončí nejpozději se zánikem nájemního vztahu mezi nájemcem a pronajímatelem
a nakonec, že při zániku podnájmu je podnájemce povinen byt vylidit do 15 dnů
Vaše spolubydlící vám zvýšení vaší platby oznámila písemně a předem? Vy máte totiž smlouvu s ní, vám majitel "písemné potvrzením o zvednutém nájmu" předkládat nemusí. Vzhledem k tomu, že jste zvýšenou částku přestala platit, můžete počítat i s tím, že ji spolubydlící po vás bude vymáhat. (Zmatečné označení osob v podnájemní smlouvě ještě nutně nemusí znamenat její neplatnost.)
Pokud jste ochotna v bytě vydržet, nepodepisujte žádnou dohodu. Vyhodit na ulici vás zatím spolubydlící nemůže, počítejte ovšem s tím, že vám může být bydlení značně znepříjemňováno. Problém může být vaše neplacení zvýšeného nájmu, stejně jako "půjčování ze společné skříně" - to je možno za jistých okolností nazvat i jinak.
Dělejte jak uznáte za vhoídné - ale já na vašem místě bych uvažovala na ty dva měsíce i o ubytovně, než se případně dočkat dalších nepříjemných překvapení.
K závažnému porušení smlouvy - u nájemní to znamená
NOZ § 2291 (2) Nájemce porušuje svou povinnost zvlášť závažným způsobem, zejména nezaplatil-li nájemné a náklady na služby za dobu alespoň tří měsíců, poškozuje-li byt nebo dům závažným nebo nenapravitelným způsobem, způsobuje-li jinak závažné škody nebo obtíže pronajímateli nebo osobám, které v domě bydlí nebo užívá-li neoprávněně byt jiným způsobem nebo k jinému účelu, než bylo ujednáno.
U podnájmu NOZ nespecifikuje, ale bude se posuzovat obdobně.
U podnájmu NOZ nespecifikuje, ale bude se posuzovat obdobně.
Nebude, podmínky nájmu jsou v NOZ detailně (a nesmyslně) specifikovány. Proto jsou také často označeny za neplatné ty podmínky ve smlouvě mezi pronajímatelem a nájemcem, které jsou v rozporu s NOZ.
Podmínky podnájmu v NOZ téměř definovány nejsou, takže platí podmínky uzavřené ve smlouvě mezi nájemcem a podnájemcem. Pokud mají ve smlouvě 14denní výpovědní lhůtu a nájemce podnájemkyni dal před 2týdny výpověď, tak už tam nemá co dělat.
Taky bych tazatelce doporučil to zabalit, případně se zkusit domluvit, že bych potřeboval zůstat do srpna a že budu včas platit to zvýšené podnájemné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.