Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepočet invalidního na starobní důchod

Od: hnipirdo* odpovědí: 2 změna:

Zdravím a chci se zeptat: Jak mi bude přepocítán důchod?

Vloni mi byl vyměřen ID III.skupiny, řekněme 12500 Kč a k němu jsem dostal k dnešnímu dni díky valorizací, řekněme 500 korun. Příští rok mám nárok na starobní důchod a pokud mi bude vyměřen, řekněme, 13000 korun, bude se k němu připočítávát současná i následující valorizace?

Snad jsem to vyvětlil dobře.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Starobní důchod se ti bude valorizovat až od data, kdy ti bude vyměřen, zpětná valorizace není. Při souběhu straobního a plného invalidního důchodu se však vyplácí jen jeden, a to ten vyšší. Takže pokud ti starobní důchod bude vyměřen nižší, než invalidní, zůstane ti invalidní.

pohanka*
hodnocení

0x

Jste rozhodnut správně. Každý si má vždycky ze svého podnětu nechat důchod-y přepočítat. Protože nikdy netratí. I kdyby byl jeden důchod výhodnější o 1 korunu, bude mu přiznám právě ten /pouze ten vyšší/.

Valorizují se všechny důchody - starobní, invalidní, pozůstalostní.

Letošní valorizaci máte již připočtenou k důchodu, a je to vaše, to vám již nikdo nevezme.

Od 1.1. 2018 budou opět všechny důchody valorizovány. Tedy i ten Váš. A je jedno, jestli budete pobírat stále invalidní, nebo již starobní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]