Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je dan viz výplatní páska

Od: tomasjanik odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

Prosím, můžete mně poradit, viz obrázek mé výplatní pásky, kolik % je sociální. zdravotní a zálohová daň, mzda základ je 24460 kč. Zajímají mně kolik % je každá položka

Díky

Jak je dan viz výplatní páska

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Sociální (SP) i zdravotní (ZP) pojištění se skládá ze dvou částí: z té, co platí zaměstnanec - je mu strháváno z hrubé mzdy, a z té, kterou platí zaměstnavatel ze svého. Ty části, které platí zaměstnavatel ze svého, činí celkem 34 % hrubé mzdy (takže kdyby Vaše mzda byla 10.000 hrubého, zaměstnavatele to na mzdových nákladech stojí 13.400).

SP zam-nec je 6,5 %, ZP zam-nec je 4,5 %. SP zam-tel je 25 %, ZP zam-tel je 9 %.

Daň činí 15 %, ale pozor, ze superhrubé mzdy, což je hrubá + odvody za zam-tele, tedy hrubá x 1,34. Výsledek se zaokrouhlí na 100,-- nahoru a z toho se spočítá 15 %. To je daňová záloha, od které se odečtou slevy (poplatník 2070, dítě 1117) a výsledkem je pak daň. záloha, kterou skutečně zaplatíte.

Položka, kterou uvádíte jako "mzda základ" není pro výpočet srážek dostačující - je spousta alších složek mzdy (odměny, příplatky, náhrady za dovolenou,...). které podléhají odvodům.

doplněno 04.06.17 19:33:

Podle všeho je Vaše hrubá mzda 27.000,-- Kč. Z toho 6,5% SP je 1755, 4,5% ZP je 1215, superhrubá je 27000x1,34 = 36180, zaokr. na 100 nahoru 36200, z toho 15% daň je 5430, z ní se odečtou slevy1117 a 2070, zaplatíte tedy daň 2243.

Mzda tedy je 27000 - 1755 - 1250 -2243 = 21725. Na čistou jsem se nedostala, protože neuvádíte všechny položky ve výplatní pásce. Patrně se z výsledku ještě srazí stravné, máte tam nějaký příspěbek odborů a ještě nějakou další srážku, kdy Vám zbude uváděná čistá mzda.

iz*
hodnocení

2x

Procenta už uvedla Inžinýrka. Daň činí 5.430, po odečtení slevy na Vás a dítě to je 2.243 Kč. Někde "lítá" ještě 823 Kč, z vložené části výplatnice neodhadnu, proč Vám zaměstnavatel o tuto částku vyplatil méně.

Opravdu základ činil 24.460 Kč? Uvedené částky odpovídají mzdě 27.000. (Za chvíli přidám výpočet pro částku, kterou jste uvedl.)

doplněno 04.06.17 20:46:

Od výsledné částky je ještě potřeba odečíst 214, 84 a 428 Kč → vychází mi, že by Vám na účet mělo přijít 19.323 Kč. (Chtělo by to vidět celou výplatní pásku se znečitelněnými osobními údaji.)

Jak je dan viz výplatní páska #2
tomasjanik
hodnocení

Báječné, máte naprostou pravdu výplata na účet sedí skoro přesnně !

Super tabulka, chtěl bych ji:)

tomasjanik
hodnocení

Ještě tam nemám započítanou půjčku z podniku 800 kč

iz*

To by mohlo být těch 823 Kč, o kterých jsem napsala, že někde "lítají"... Tabulku musím napřed dokončit, potom ji mohu někam poslat (sem lze vkládat jenom obrázky).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]