Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám dotaz,jsem rozvedená 4 roky,majetkové nemáme udělané,ex mi vždy vše zmařil a nikdy nic nepodepsal,vím že jsem to měla řešit soudně,to mi sem prosím nepište,máme společný byt na hypotéku,on hypo neplatí vůbec,platím to i za něho abych nepřišla o byt,v bytě bydlím já s dcerou,ex si nabral spoustu půjček a přestal je platit,jeho pohledávky už jsou ve vymáhání,na katastru to ještě není,dnes mi oznámil že se chystá do insolvence,už tech chápu proč nikdy nechtěl přepsat byt,myslím že si bral pujčky s tím,že jednou je platit nebude a padnou na jeho polovinu bytu,žiju pouze z životního minima,na právníky nemám,můžete mi prosím někdo napsat co to pro mě znamená když jeho polovina bytu pujde do exekuce následně asi do insolvence?Jde mi pouze o byt který jsem chtěla zplatit pro dceru
Jano, moc Vás nepotěším. Jestli jste to nechala dojít takto daleko, tak s největší pravděpodobností o byt přijdete. Jak to vypadá s listem vlastnictví? Má tam zástavu pouze banka, nebo tam jsou prostřednictvím exekutorů další věřitelé? Jakou hodnotu má byt, kolik je půjčeno, kolik je splaceno?
Jo, už to vidím, katastr zatím čistý. Tak ať manžel podá návrh co nejdříve, než začne platit novelizace IS. Vy hlavně musíte dojít do banky, kde máte hypoteku a domluvit s nimi podmínky dalšího pokračování hypoteky.
Pokud od vašeho rozvodu uplynuly 4 roky, nemáte byt s exmanželem v SJM, ale v (podílovém) spoluvlastnictví. Vezměte rozvodový rozsudek s vyznačenou právní mocí a zajděte na katastr ať Vám poradí jak nechat napsat byt do spoluvlastnictví (každý 1/2). Pak se exmanželova insolvence bude týkat jen jeho 1/2 bytu. V závislosti na způsobu řešení exmanželovy insolvence můžete třeba požádat soud aby jste mohla exmanželovu 1/2 bytu koupit.
ppp. Jestliže má manžel exekuce, tak nesmí jakkoliv nakládat se svým majetkem. Nelze "dělit" nemovitost.
lee. Dovolím si nesouhlasit. Dosud se dá říci, že nebyl problém s hypotékami v insolvenci. Banky málokdy přistoupily k sesplatnění. Stačil většinou přistupitel. Pochopitelně musela být hypoteka řádně splácena. nesměly být splátky v prodlení.
Tady v tom případě manželé ručí CELÝM bytem, takže k žádnémů dělení bytu nedojde. Ručí celým bytem, takže k prodeji celého bytu může dojít. A jestliže bývalý manžel podá návrh ve chvíli, kdy bude platit novela IS, tak z případného přebytku peněz po prodeji neuvidí manželé ani korunu, vše půjde na splátky v oddlužení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.