Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám takový problém - nebo spíš blok. Před 3 roky jsem se stala vegetariánkou, protože jsem zhlédla na jedné akci vegetariánů kam mne pozvala kamarádka kosher jatka - kde jsou kravičky podříznuty a ještě jsou při vědomí, kdy jsou vláčeny za nohy po zemi, kam stříká jejich krev, no je to hnus, nicméně mne to natolik ovlivnilo, že jsem musela maso vynechat ze svého jídelníčku. Cca před rokem jsem se pokoušela stát se vegankou, ale to jsem vydržela skoro 4 měsíce a bohužel cca před 2 měsíci ze zdravotních důvodů jsem musela do svého jídelníčku zařadit ryby, za což na sebe nejsem vůbec hrdá. Tudíž nyní se řadím mezi pescotariány. No a poslední dva týdny mám pocit, že bych se měla vrátit k masu, i zdravotně i chuťově, ale já tam mám prostě ten nemizící blok a když si pomyslím, co se děje zvířatům (nejen kravičkám) ve velkochově, tak je mi špatně a vůbec nechápu, jak mohu chtít opět jíst maso. Je mi stydno. Co si myslíte vy? Nemá někdo obdobný blok? A opravdu to není vtip, tak to prostě cítím. Vím, že masožráčům budu možná pro smích, avšak zkuste být empatičtí. Děkuji. Přeji prima zbytek víkendu.
Nevím, jestli to k něčemu bude, ale běžná, česká jatka, nezabíjejí zvířata při vědomí, ale omámená. Takže maso, které koupíte v běžném řeznictví, za sebou rozhodně nemá košer jatka.
Košer jatka je specialita, provozovaná pro ortodoxní židy.
Ne že "až tak netrpí". Pokud jsou omámená, netrpí vůbec. Ale to prosím neberte jako útok na vaše vegetariánství. Jen jsem chtěl vysvětlit...
Já nevím, jak to probíhá zde v ČR, ale snad je to jak píšete. Snad ta zvířata opravdu až tak netrpí, ale radši bych aby netrpěla vůbec. Já zatím o návratu k masu uvažuji, děsí mne, že mám na něj chuť, když jsem to tak dlouho vydržela. Strýc se o to pokoušel myslím rok a něco, ale nedal to, já si říkala, že když jsem to vydržela 3 roky, tak už je škoda to přerušit nebo skončit. Ale prostě nemohu si pomoci, nějak mi to maso chybí, za což rozhodně na sebe nejsem pyšná.
Tělo nám často říká, co bychom měli a neměli dělat a jíst. Jestliže se vám vrací chu´t na maso, měla byste se pomalu k masu vrátit. Abyste se zároveň netrápila výčitkami, zkuste si pořídit maso z domácích chovů, případně z nějakých menších jatek při zemědělském družstvu. Tam všude se zabíjí relativně ohleduplně.
No to jsem si říkala, že jedině přes např. nějakou bio farmu, ale jakou má člověk jistotu, že tam zvířátka netrpí, já vím, že je to asi pro většinovou společnost divné, ale já bych chtěla mít 100% jistotu. Akorát 100% jsou daně a smrt - abych to trochu "odlehčila".
Domluvte se s někým z vesnice, aby vám obstaral králíka. Ušák dostane za uši a je to. Netrpí.
A rada(?) navíc. Mám pocit, že jsem někdy někde zaslechla, že přechod z vegetariánství na masitou stravu má být pozvolný.
Ušáčka prosím ne, jednoho mám doma a navíc i jako malá jsem je odmítala papat - a k tomu mi i nechutnal, ochutnala jsem kousíček a jednou a naposledy ) Děda choval králíky, kuřata a měli i prasátko. Když řekl, že se bude obědvat králík, tak jsem je vždy jako malá propouštěla na svobodu
). Teď už babík pěstuje pouze ovocíčko a zeleninku.
No, jatka jsou jatka. Dobytek, který je přivážen, cítí krev, takže je dost neklidný. Někdy je to dost drastické, než se dostane na místo, kde je omráčen. To je jeho vysvobození, dál už neví, co se s ním děje.
To samé je při vyskladňování drůbeže. Často než je kuře zabité, tak má zlomenou nohu apod.
Jestli nechceš mít výčitky, najdi si soukromníka, který se ke zvířatům chová slušně i při zabíjení.
Hezký večer
Tak osobně žel nejsem vegetarián protože sem tam (např. jednou za čtvrt roku apod.) sním rybu. Problém s nejezením masa ale jinak nemám, nikdy jsem ho jako takové "neměl moc rád". Dnes se propaguje "veganství" osobně si ale myslím že k vyhnutí nebo alespoň snížení utrpení zvířat postačí vegetariánství a chtěla-li by jste jít do důsledku opravdu zvířata kvůli tomu trpět nemusí. (např. Iskcon hn. Haré Krišna konzumují mléko a při tom svá telata kvůli tomu neposílají na jatka, nebo vejce lze konzumovat z domácích chovů kde mají slepice výběh a jsou i takové kde nechají slepice dožít apod.) Takže jde to i tak, navíc u veganství musí být dle mně opravdu dobře postavený (propracovaný) jídelníček aby nic nechybělo, vegetariánství není tak náročné a tělu nechybí ani živočišné tuky či bílkoviny zrovna tak jako by maso jedl. A k vašemu dotazu.
Nejde-li vám to bez masa, pak můžete "rapidně snížit jeho spotřebu" i to je cesta, navíc dle mého soudu velice zdraví prospěšná, rozhodně není zdravé jak je u nás běžné k snídani obědu večeři svačince stále maso uzeniny den co den. Hřát u srdce vás může alespoň to, že maso konzumujete pouze v "nejnutnější míře" čímž "snížíte výrazně podíl" na všem "jatečném". Tzn. stanovte si jak to "vydržíte" např. jen třikrát týdně nebo jednou týdně např. k "nedělnímu obědu" jak to mívala dříve "chasa"
A chcete-li to ještě z toho "východního soudku" pak tam (ve vegetariánsky orientovaných směrech) se to většinou bere tak, že maso je povoleno konzumovat tehdy kdy "není zbytí" tzn. kdy není dostatek jiné plnohodnotné potravy, hrozil by hlad ale ve vašem případě to může být i právě ta "nezvladatelná chuť" (potřeba těla-čili možná i jako zdravotní problém dalo by se říci) I umírněná konzumace masa vás může potěšit víc než se jím bez rozmyslu krmit den co den
A pokud by jste časem chtěla opět "přitvrdit"(vrátit se spíše k vegetariánství) pak zkrátka na jídlo jako takové "nemyslete" s nikým o něm nediskutujte, nechť vám není smyslem života, berte to prostě tak že doléváte do nádrže auta benzín aby jelo to je vše, to velmi pomáhá předejít všelikým "chutím".
Toto jsou spíše filosofické otázky, a ty mám rád. Krávu, prase, kuře si při jejich konzumaci nijak nepředstavuji, jak skonají a dostanou do poživatelného stavu. Když moje babička tak cca v 70tých letech vzala králíka za uši nebo zatočila slepicí a krátkým úderem sekyrkou se hlava slepice octnula na zemi, mě taky nějak nevadilo. Když tenkrát otec (kuchař) zabíjel holoubátka na specialitu, to se mi trochu nelíbilo. Kaprů na vánoce zabiju dost pro celé příbuzenstvo a sousedy. Udělám to rychle odborně a se vší úctou k jejich životu. Zajímavé je, že jsem ale měl taky blok při usmrcení živočicha. A to v Makru. Mám rád sumečka afrického (docela levná, chutná ryba, sladkovodní, chovaná v sádkách u nás). Jednou neměli chlazeného, ale ochotný prodavač mě nabídl, že je tam mají živé v akváriu a jednoho mi zabije. To jsem odmítl. Nevím (asi tím, že jsem býval kdysi akvarista) ale té rybky, narvané z dalšími kamarády v malém akváriu, mě nějak přišlo líto. Sám bych jí určitě nezabil. Někdo vidí v arabovi nemouhocího uprchlíka, někdo potencionálního zabijáka. Je to otázka citlivosti, výchovy a vzdělání. Ale věřte, že i rostlinky mají život. I kámen má svůj život (který trvá ale miliony let, takže to nevidíme). Aby člověk přežil, musí jíst. To je dokázané - podívejte se na filmy z koncetračních táborů. Tak bych z toho nedělal pózu a choval bych se přirozeně. Takto to vysvětluji všem vegetariánům. Jak to cítíte. Třeba s mojí ženou jsme zamlada snědli nespočet 300 gramových rumpsteaků. Dnes po padesátce se ona živí převážně ananasem a já vybranými druhy piv a vín a rybami.
Ono být vegetariánem a zabezpečit, aby tělo nestrádalo, není zase tak moc jednoduché. Víte jak a čím nahradit vše, co maso tělu dává? Možná už maso skutečně tělu chybí.. Přestaňte se týrat a dejte tělu, co žádá.
, nebo si pořádně nastudujte, co mu dodávat, aby nestrádalo -vč. vitamínů, prvků atd. Nechte si zjistit u lékaře, co Vám chybí.
Dobrý den,
já jsem vegetariánka, naštěstí mi maso nikdy nechutnalo a nechybí mi. Na českých jatkách to podle kamarádky inspektorky funguje jako kdekoliv ve světě, zvířata jsou často za živa a poměrně krutým způsobem odkrvená a někdy i porcovaná.
Já být Vámi,jestli maso z jakéhokoliv důvodu potřebujete, vykašlete se na to, začněte ho jíst, nemyslete na to, co se děje před tím a nestresujte se, ničemu tím nejedením stejně nepomáháte, masem se stejně plítvá, jsme akorát pro smích, zvířata a jejich utrpení je většině lidem pro dobrý stejk naprosto ukradená. koneckonců takhle alespoň nezemřela úplně zbytečně.
Je to veterinářka,dělá kontroly, prý jsou jsou omámení proudem, ale často špatně, leží, ale vnímají, vy určitě věříte tomu, že se ty krávy a slepice usmívají, jako na obrázcích na obalu a reklamě, že?
@ria: píšete hlouposti. Umíte si představit 800kg těžkého býka, jak ho za živa a bez omámení píchnete a vykrvíte? Co myslíte, jak by jste asi dopadla, píchnout do něj kudlu za živa? Nevěřte všemu, co se povídá. Používejte svůj mozek.
Na normálních českých jatkách nejsou nikdy zvířata vykrvována ve stavu, kdy by to mohla vnímat! To je zase nějaká hloupá propaganda. Na běžných jatkách jsou spíš problémy se stresem zvířat, to ano. Vykrvování zaživa se provádí na košer jatkách, ale toto maso se nedostává do běžných obchodů a navíc je vždy označeno.
- může si říkat kdo chce, co chce - utrpení zvířat bere člověku kus radosti ze života...
-když už nic jiného - zvířata si zaslouží, aby se člověk kvůli nim alespoň taky trochu trápil - ale darmo mluvit.
asd1
- nemám obavy, že by člověk byl nějaká citlivka - bez výčitek svědomí zničí a zabije všechno kolem sebe ! Těch zvířat by se taky mohlo jíst míň - a ne tak strašlivě vším plejtvat - i ten tygr žere jenom z hladu a ne z rozežranosti a rozmařilosti jako člověk !
S tímhle přístupem bys nemohla jíst nic - i zrní určitě trpí, chudinka nemůže vyklíčit a vyrůst, ale je semleto a sežráno. Taky např. při sklizni kombajn vezme i srnečky, ty pak běhaj s kratšíma nožičkama (beze srandy).
Tělo potřebuje i maso, náhražky jsou jen náhražky. Tygr si to sám zakousne a problém s tím nemá. Kosher porážka je svinstvo, na normálních jatkách je pro zvíře blbý přesun dovnitř - vytuší že jde na porážku. Pak ho picnou a má klid.
Nebuď taková citlivka.
Jen bych poznamenal rozdíl mezi košer (židovským) a halal (muslimským). To, co jsi viděla, bylo pravděpodobně halal. Při obojím se sice zvíře zabíjí podřezáním, ale při košer je podmínka, že zvíře musí zemřít rychle - zvíře, které je po podřezání stále při vědomí není košer. A rozhodně se nevláčí v krvi po zemi.
Nicméně maso, které je u nás v obchodě běžně k dostání, se takhle nezabíjí.
Já si myslím, že je tolik námětů na přemýšlení, že není třeba přemýšlet a představovat si všechno, co předchází tomu, než se ze zvířete stane maso. Tedy potrava. Navíc, je mnoho lidí, mnoho kamarádů, kteří neřeší maso. Mají jiné priority. A ty si uvědom, že ti maso a myšlenky na něho, řídí tvůj život.
No, schválně, kolikrát tohle v hlavě přebíráš, kolikrát o něm mluvíš, kolikrát o něm píšeš? To nemáš jiný námět? Jestli ne, pak je to opravdu hodně smutné! Udělej s tím něco!
Ještě dodám, co mám ze svých amatérských znalostí. Smrt vykrvácením je prý velice humální (i pro člověka). Vysvětlení - při podříznutí tepen dojde k poklesu tlaku, tím k omdlení a tím se pak nic nevnímá. To si dovedu představit i jako laik. Třeba je to jinak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.