Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musím vyplatit ex-přítelkyni?

Od: dominik97® odpovědí: 6 změna:
Ahoj všem, mám na Vás prosbičku, po cca 15ti letém vztahu se s přítelkyní rozcházíme. Před rokem jsme se rozhodli, že si pořídíme byt. Vyřídil jsem si úvěr na sebe, protože na něj přítelkyně nedosáhla. Ten však nepokryl celou hodnotu bytu a proto si přítelkyně vzala ještě spotřebytelský úvěr 150 tis.. Původně jsme se dohodli, že si byt ponechám a budu sám splácet oba úvěry. Dnes však přítelkyně přišla s tím, že bych jí správně měl vyplatit polovinu bytu v hotovosti. Chci se zeptat, má-li na toto opravdu nárok? Pokud ano, když nepočítám to co přeplatím za úvěry, byt v hodnotě 1 mil. by mě přišel na 1.5 mil.. Snad se mi to podařilo alespon trochu srozumitelně vysvětlit. Za Vaše rady, nebo zkušenosti předem děkuji :)
doplněno 03.06.17 10:55:

V katastru jsem uveden já jako jediný vlastník, byt jsme kupovali s tím, že ho necháme synovi. Bydlíme v RD. Pustil jsem se do jeho kompletní rekontrukce . Včera přišla ex-přítelkyně s tím, že prý má podle známého, ( který se vyzná v této problematice ) nárok na polovinu hodnoty bytu tj. těch 500 tis. Splaceno je momentálně necelých 50 tis. Každopádně moc díky za Vaše reakce :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

2x
Logicky by jí patřila polovina toho, co jste splatili. Takže si spočítejte, kolik ze splátek šlo na dluh a kolik na úroky, dejte jí polovinu toho, co šlo na samotný dluh a jste srovnaní. Pokud jste rekonstruovali z úspor, ty peníze šly na byt, z toho bych jí taky polovinu vrátil.
Pak si ještě musíte nějak rozumně rozdělit nábytek, spotřebiče, úspory, věci v domácnosti.
A to je vše.

iz*
hodnocení

1x

Komu byt patří, kdo je v katastru uveden jako majitel nemovitosti? Jestli se Vaše partnerka podíílela na splátkách, měl byste jí podle mne vyplatit minimálně to, co do bytu vložila...

doplněno 03.06.17 19:03:

Reaguji na doplnění otázky: Rekonstrukci jste hradil sám, nebo do ní vložila peníze i Vaše partnerka?

bjvc
hodnocení

0x
Logicky by měla dostat max to, co zaplatila na splátkách. A hlavně si to nechte písemně potvrdit. Jste v katastru jako majitel jen vy, nebo jste tam oba? Jestli oba, tak s tím můžete mít ještě pěkné opletacky, jestli holka odmítne spolupracovat.

jenda2*
hodnocení

0x

Opět jedna zlatokopka. Vy máte úvěr na 1 milion. Ona si vzala 150 tisíc a chce polovinu ceny bytu. Za 150 tisíc dostat 500 tisíc je slušný podnikatelský záměr. A jak proboha ona k těmto počtům přišla? Nehledě na to, že jste neměli ani 150 tisíc na zbytek ceny bytu a půl milionu mít budete? Tomu nejde porozumět ani náhodou.

danys*
hodnocení

0x
Spocitejte kolik zaplatila a pokud tam bydlela,tak bych ji z toho co zaplatila dal max. polovinu a to bych byl ještě hodně stedrej

karel23
hodnocení

0x

Nechci, aby to vypadalo jako reklama, ale doporučuji toto: bezplatnapravniporadna.cz/... Za 300Kč máte na 2 roky pomoc od právníků. Pak je možno poslat za odpovědi jen cca 50Kč za každou, po dobu 2 let. Jde ve vašem případě o velké peníze, takže bych nelitoval pár stovek, vše bych jim podrobně popsal, případně zkuste nějakého právníka po telefonu.

doplněno 03.06.17 11:20:

Jinak počítám že je kravina, aby měla nárok na polovinu bytu, když ona dala jen 150000Kč. + úroky. Takže bych řekl, že má nárok jen na toto. Byt je psán na Vás a splácíte ho Vy. Takže ji vyplatit to, co dala zatím za splacení úvěru + úroky, poplatky a úvěr převzít na sebe. Nebo ji vyplatit celý úvěr, nebo jí měsíčně složenkou posílat peníze na placení úvěru. Samozřejmě vše dohodnout v písemné smlouvě, jinak se pak z druhé strany může tvrdit, že ty peníze byly na to a to.. a budete muset platit vše znova. Jinak ještě je důležité, jestli máte předmanželskou smlouvu, či nemáte. Pak nevím jak to je, ale jestli jí nemáte, tak bych řekl, že má nárok na polovinu bytu, jestli jste ho nabyli až po svatbě...

doplněno 03.06.17 11:21:

Ale píšete, že to je přítelkyně, tak svatba asi nebyla..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]