Nejste přihlášen/a.
Nevíte otom něco ,, Domácí pálení už nebude tresné,,Je to pravda a nebo zase mediální kachna .
Díky Kepio
Myslím, že pro svoji potřebu to trestné není.Manžel pálil kdysi dávno doma a já z toho měla hrůzu,zavírala jsem okna,aby to nebylo cítit...no hrůza ještě, že ta doba je pryč.Pila se ta slivka, když jsme stavěli a zatím nikdo neoslepl...Je to 20 let.Dnes je vše jednodušší, ale tenkrát zas nebyl takový výběr v obchodech..
Pro svoji potřebu.To je neurčité.Co když potřebuji třeba 100 litrů?Zatím podle zákona je povoleno na domácnost 60 litrů,ale pouze v pálenici a se zaplacením daně a poplatku za vyrobení což je asi 240,-Kč/l.
doplněno 20.11.09 06:31:Doplním,že 60 litrů 50% destilátu a jedná se o pěstitelské pálení.
"atrama", ... asi před cca 25-ti lety jsem také stavěl ... a poctivě jsem chodil pálit do pálenice. Ale jenom do té doby, než mi můj velice dobrý kamoš nadal ... do volů, že jsem asi jediný ze stavebníků, který nepálí na černo. ( ... později jsem poznal, že měl - ve všem - pravdu. ) ... takže jsem mu to potom oplatil - za to, že mi to řekl, až ta chalupa byla skoro hotová
.
Takže "za to" mi pak - "cvičně" - těch 400 litrů kvasu tenkrát - velmi "hbitě" - vypálil. - No a přestože na té slivovici teď nějak moc "nevisím" ( ... a vlastně od dokončení stavby jsem už ani nepálil ), tak tenkrát - při té stavbě - toho bylo opravdu "nepočítaně" ... a také vidím celkem dobře
.
Můj dojem je ale ten, že - s tím "slepnutím" - to asi tak zlé nebude. - Myslím si, že je to jen strašák
na lidi, aby chodili pálit do pálenice ... a plnili státní kasu
. - Ale třeba se "sakramentsky" mýlím. - Teď už je mi to ale jedno, protože ... z těch 2 až 3 "prcků", co vypiju za rok ... asi těžko oslepnu ... i kdyby to byla "výskočka"
, což by se ale ( pro tu síííííííílu
) zase pít asi vůbec nedalo!
... ale tak nějaký ten "hlteček" dobré "hruškovičky"?
( ... ten by fakt ( zejména po ránu ) ... nebyl vůůůůůůbec k "zahození", ... co Vy na to? )
Jistě pro vlastní potřebu lze si nechat vypálit určité množství. V žádném případě ne doma. Navíc to musí být z vlastní sklizně a v žádném případě přidávat cukr.
A co jste zavírali okna tak to bylo za komunistů. Teď je to lepší. Teď půjdeš sedět i za pouhé držení destilačního přístroje a ani nemusíš pálit.
Těžko vysvětlíš zkorumpovaným policajtům, že si vyrábíš vodu do baterky. Leda že jim nějaký litřík podstrčíš. Nejlépe tu první frakci.
"jabraka", ... ne dobrá odpověď, ... ale odpověď přímo vynikající !
... na stránky ... www.tech-info.cz ... jsem už dříve narazil, ... ale k tomu ... /palenka-destilace.html. ... jsem se ještě "neprokopal"!
... takže vřelé díky ... ááááááááá ... už je tam i bod pro Vás!
JABRAKA: Děkuji za odkaz na web o likérech a pálenkách, který jsem napsal, lépe řečeno opsal podle původní literatury.
Nějaké informace jsem také doplnil z vlastních zkušeností. To se týká jak výroby likérů, tak i zhodnocení ovoce způsobem o kterém zde diskutujete. To bylo naposledy ještě těsně před sametem. Je mě 62 roků; zahradu kde jsem prováděl experimenty, zlikvidovala se vším všudy povodeň na Vltavě v roce 2002. Již jsem nechtěl začínat znovu, tak jsem později zahradu prodal.
Tento příspěvek však píši hlavně proto, že mám velikou radost, že texty na webu označil JABRAKA jako výborný materiál. Ještě jednou děkuji za ocenění.
Považuji ještě za nutné upozornit na odkaz který je právě v sekci palenka destilace, a který vede na stránky Tonyho na Novém Zélandu, - kde je " to"legální. Až budete mít dostatek času tak se tam rozhodně podívejte. Je to nádhera. Ani tolik nevadí že je to v angličtině, neboť je tam též spousta fotografií, plánků apod. A když člověk hodně chce tak porozumí.
Ještě k metylalkoholu. Na stránce "http://www.tech-info.cz/suroviny.html"je tam krátký odstavec, ale věc se má tak, že metylalkohol se průmyslově vyrábí suchou destilací dřeva, ale nechá se připravit i tehdy pokud budeme zakvašovat nezralé ovoce, které má vysoký obsah pektinu jehož rozkladem vzniká právě metylalkohol. Z toho důvodu např. ovocné víno z černého rybízu (a to i průmyslově vyráběné) obsahuje velké množství metylalkoholu.
Víme i to, že pektin se vyrábí mimo jiné, ze slupek nezralých jablek a proto hlavně při přípravě všech ovocných a hlavně jablečných kvasů musíme vždy používat dokonale vyzrálé ovoce. Kvasy vyrobené z obilí metylalkohol neobsahují a proto také při destilaci obilných kvasů žádný metylalkohol do výsledné pálenky nemůže přejít.
Etanol: bod varu = 78,3° C, Metanol má bod varu 64,7° C, takže při destilaci se odpařuje dříve než etanol a odchází v první frakci a mnohdy jen ve formě par, to znamená že v chladiči ani nemusí kondenzovat.
Velmi důležité tedy je aby při dosažení teploty asi 55° C v destilačním kotli probíhalo další zahřívání velmi zvolna.
No, jak už jsem psal je mě 62, brýle na čtení už používám (zkazil jsem si oči hlavně koukáním na monitor), jinak hlava jasná, nálada vynikající. Takže ještě jednou díky vám všem co mají takové ušlechtilé hobby a přeji mnoho úspěchů.
Srdečně zdraví Ladislav.
techinfo,
... se vším, co jste napsal úplný souhlas.
Pouze bych doplnil to, na co jsem asi před dvěma dny narazil ... a to je kniha:
Vyrábíme ušlechtilé destiláty - od Josefa Pischla ( v překladu Mojmíra Richtera ), z nakladatelství IVO ŽELEZNÝ ( ... 6. dotisk - 2003 )
... také velmi dobré ( poměrně dost podrobné ) informace
... přeji příjemný den
V ážení příznivci domácích pálenek.
Vidím,že si tu pojem kolony a zvláště perličkové žádá odborné vysvětlení.
Především,při destilaci směsí kapalin o různém bodu varu se uplatňuje to,že obě tvoří azeotropní směs.Pak se složení par vytváří podle určitých pravidel.Etanol s vodou destiluje při nastavení teploty směsi v baňce na 85 stC asi 65 : 35 %.Čili výsledný kondenzát bude mít toto složení.Pokud chceme posunout koncentraci par ve prospěch alkoholu,provádíme destilaci několikanásobnou,tudíž vždy v baňce bude směs koncentrovanější,páry budou opět koncentrovanější.Aby se vše vyřešilo při jednom procesu,používá se kloboučková kolona,která na každém patře provádí mnohonásobnou destilaci.Páry probublávají nahoru přes několik pater kolony a směrem nahoru se koncentruje těkavější složka a dolů stéká méně těkavá.Pak lze nahoře na koloně unikající páry kondenzovat chladičem a vyrobit alkohol až 96 % ní.
Perličková kolona, neboli deflegmátor,jen kolonu částečně nahradí.Skládá se z vertikálně umístěné trubice,která se naplní korálky-nejlépe porcelánovými nepálenými trubičkami.Lze použít i nařezanou na kousky skleněnou trubičku.
Páry azeotropické směsi par procházejí náplní a tu nejprve kondenzují méně těkavé podíly(voda) a alkoholové páry,které se stále více koncentrují na vrcholu kolony se vedou do sestupného chladiče.Tímto způsobem lze docílit koncentraci alkoholu z 12 % až na 80%.Kapalina,stékající z vrcholu kolony zpět do baňky,se nazývá reflux.
Samozřejmě lze takto postupně oddělovat jednotlivé destilační podíly - frakce -zpočátku unikají zplodiny s nižším pbodem varu,ty obsahují metanol,aceton,pak následuje etylalkohol a nakonec kyselina octová a acetáty a poslední voda.
Tímto obsažným vysvětlením přeju všem neustálou střízlivost,hlavně za volantem.
JABRAKA
mám dotaz, kde sehnat menší destilační přístroj
kvašením totiž dodávám CO2 do akvária a rád bych zužitkovak vzniklý kvas
(naráz mám nanejvýš několik litrů kvasu a v pálenici by mě s tim asi poslali do řiti)
Obrať se s důvěrou na server LABORATORNÍ POTŘEBY
Všeho skleněného zařízení tu je hafo,ale dnes je to dosti drahé.Kupoval jsem baňku destilační,která mi praskla za ni chtěli 1200.- i s poštou.
JABRAKA
V Hradci Králové v Hořické ulici je krámeček velmi starého a ochotného pána. Prodává pouze v pondělí ráno a v pátek odpoledne. Prodává či vyrobí ze skla cokoliv. V jedné debatě mi nedoporučoval jen spirálový chladič, ale sestavil by snad celou refrakční soustavu. Myslím , že se jednalo asi o 3000 Kč.
Sestavit destilační přístroj z jednotlivých dílů se zábrusy,není problém ani pro laika.Stačí aspoň 4 l baňka,trubka 40 cm na deflegmaci,přechodová trubice do chladiče a vlastní spirálový chladič.Je nutné také topné hnízdo s regulací teploty(termostatem)
Toto vše se složí a můžeš destilovat.
JABRAKA
vejvar,
je to ono?
... áááááááááá ... "přibaluji"i - určitě - potřebné ... teploměry, ... moštoměry, ... lihoměry ... a další ... - měry: :D
... přeji hodně úspěchů
diky za info a odkazy
ta mala palirna je docela zajimava, objemem by mi to asi stacilo, cena je taky celkem prizniva
ale lihovy kahan jako zdroj tepla je asi celkem prasarna ne? na druhou stranu co by clovek chtel za 1400,
kdyz jen topne hnizdo stoji nekolik tisic
docela by me zajimalo, jestli s tim ma nekdo osobni zkusenost
Mnoho let jsem se s tím živil,Vejvare,jinak bych o tom nepsal!Lihový kahan je trochu mimo mísu.Ale elektrický vařič s regulací a místo kulaté Erlenmayerova baňka s rovným dnem.Na vařič na 4x složenou skelnou tkaninu.
JABRAKA
Při normálním průběhu kvašení obsahuje kvas asi 10 % etylalkoholu a 1 % metylalkoholu.Po vypálení se procento metylalkoholu silně sníží,odchází v prvních podílech destilace.Ale i profesionální alkoholické nápoje obsahují určité množství metanolu.Při pití s etanolem není škodlivý.
JABRAKA
Tohle může napsat jen někdo kdo absolutně nemá páru o čem píše, nebo někdo kdo záměrně straší. Při tzv. "pálení"kořakly nic nového nevzniká. Pálení kořalky - destilace je jen oddělování jednotlichých frakcí destilované směsi od sebe. Není kde by se vytvořil metanol při destilaci směsi etanolu a vody, jež se nazývá lidově "kvas". Metanol vnziká suchou destilací dřeva. Aby někdo "vypálil"metanol, musel by suchou destilací destilovat drevo. Opravte si to.
Otazníku:
čteš možná Wikipedii,ale o chemii nic nevíš.A o pálení také ne.Najdi si na Webu něco o kvasné chemii! Dozvíš se,jak kvasinky pracují a jaké zplodiny při své činnosti vytvářejí.Samozřejmě se metanol netvoří při pálení,ale už v kvasu.A nejen metanol,ale i propanol aldehydy a ketony.Ty spolu dále reagují a vznikají estery,ty dávají charakteristickou vůni.
Takže příště,než začneš kritizovat,něco si prostuduj.A chce to také trochu praxe.
JABRAKA
Jabraka má pravdu. Nebudu se dohadovat zda methanol vznikne již při kvašení či při destilaci neboť v zákvasu jsou i organické části jako pecky, listí a slepičí trus pokud někdo ty švestky shrabe hráběmi, ale i v profesionálních palírnách se počátek destilace vylívá, neboť tyto frakce se odpařují při nižší teplotě než samotný ethanol.
Ano metanol se v kvasu vyskytuje, ale jeho množství závisí na množství pektinů v originální břečce (rozumějte rozmačkané plody). Například když se pálí vínovice, tak tam není skoro nic a když se pálí z pomačkaných nebo nastrouhaných jablek, tak je ho tam víc. Proto se raději doporučuje pálit spíš jablečné víno než jablečnou břečku. Nemám teď u sebe chytré knížky o pálení, ale jsou takové běžně k dostání v obchodech, tak se vyplatí si je koupit a tam se dozvíte průměrný obsah látek v různých ovocných břečkách.
Pokud jde o tu legalizaci pálení doma taky jsem zachytil nějaké zprávy o zmírnění trestů. Začalo to už v roce 2008, ale pokud vím, tak zatím nejsou žádné nové zprávy. Dotazovat se na celním úřadě asi není taky zrovna taktické.
Mně by spíš zajímalo, jakého "zákonodárce" napadlo, že se může pálit pouze z ovoce. Jednak to musí být striktně podle zákona vlastní ovoce a nemůže to být ovoce někde od cesty nebo koupené (to by mě pak zajímalo, kdo si na zahradě pěstuje třeba jeřabiny) a musí to být bez přídavku cukru. A není pak možné zpracovávat na alkohol vlastní cukrovou řepu, med, obilí - přestože to jsou přebytky z vlastního pozemku/zahrady. Přál bych pak zákonodárcům vydět ty protažené obličeje, když do palírny (resp. zákonem ustavený termín pěstitelská pálenice) přivezu kvas z hrušek a destilatér se ptá, jestli jsem přidával cukr a já odpovím, že je to zákonem zakázáno. Každý blbec ví, že ovocné víno z ovoce s malým obsahem cukru uděláte jen s přídavkem cukru, tak proč by měl cukr vadit při výrobě kvasu, to mi fakt rozum nebere. Je jasné, že tam nikdo nebude valit desítky kil cukru, aby to ještě mělo správnou chuť, ale zakazovat to mi připadá, jako by si stát sám podřezával daňovou větev. V této zemi mi připadá, že je bílý cukr na černé listině a uzavřené cukrovary jsou toho mementem.
zvedavec777: Děkuji mnohokrát za vynikající odkaz. Tedy skutečně bez komentáře, jen se omezím na konstatování, že korálková kolona umožňuje získat až 96 %ní alkohol. Při výrobě ovocných pálenek to sice nevyužijeme, ale kdyby někdo chtěl vyrábět vysokoprocentní alkohol např. zkvašením cukerného roztoku, tak je to významná výhoda.
Jinak s tím slepnutím to bude asi tak nějak jak píšete (strašák), ale domnívám se že tento strašák má i jiný význam: měl by odfiltrovat diletanty a blby, kteří by do toho šli aniž by se seznámili alespoň částečně s teorií a bezpečností práce.
O knize kterou zmiňujete jsem pouze slyšel že je dobrá.
Ještě jednou děkuji za odkaz a srdečně zdravím.
... jsem rád, že Vám můj odkaz alespoň malinko posloužil.
... co se týká té korálkové kolony, tak to mi moc neříká, ale určitě se mrknu, co je to vůbec za "ptáčka", když "maká"až na 96%
.
No a pokud jste už do googlu hodil název té knihy, pak už určitě znáte obsahy i těchto stran, ...nebo ne?
... a o tom slepnutí? ... S tou filtrací diletantů a blbů ... to sedí.
Vždyť on některý ten odvážlivec - z kategorie diletantů a blbů - by mohl ( třeba z nedočkavosti ) začít "glgat" už po té první etapě pálení ... a třeba by se mu to oslepnutí mohlo i podařit.
Samozřejmě ta teorie je k tomu potřeba, protože jinak by to bylo ... vzhůru do trvalého bezvědomí !
... no a o té bezpečnosti? ( ... tak ta je samozřejmě také potřeba, ... což bývá někdy opravdu pěkná makačka )
Podle mě ( aby z toho všeho měl "palič"skutečně ten pravý požitek ) měl by splnit
... nejméně tři nejdůležitější ZÁSADY - a k tomu ještě jednu POVINNOST, které jsou:
1) ... zvládnout dobře teorii pálení ( ... to je první zásada, ... bez které se určitě neobejde )
2) ... samozřejmě vypálit velice dobrou slivovici, či jinou pálenku ( ... aby se to dalo vůbec pít, ... což je ta druhá zásada, )
3) ... a neměla by mu také shořet chalupa ( ... což je - ne méně podstatná - ta třetí zásada )
... no a k tomu ještě jedna - ta nejdůležitější POVINNOST:
... NENECHAT SE ... CHYTIT! ( ... protože pochybuji, že by mu něco z té pálenky zůstalo do té doby, než by přestal "kukat"
)
... srdrečně Vás zdravím ... a přeji příjemný den
zvedavec777: Jste borec
Lépe než Vy bych to nenapsal. Přesně toto jsem měl na mysli, když jsem psal o bezpečnosti.
A poslední odstavec je nejdůležitější
Ohledně korálkové kolony: Nikdy jsem ji neviděl, a další informace se budou asi špatně hledat.
Co jsem viděl byl laboratorní přístrojek na výrobu 96% alkoholu. Mám fotografii toho přístroje v některé knize, ale nevím ve které to bylo. A nemohu to najít. Chtěl jsem ten obrázek ofotografovat a dát sem k nahlédnutí.
Princip spočíval v tom, že výstup z baňky ve které se zahříval zředěný alkohol, byl propojen se skleněným válcem o průměru asi 50 mm a délka toho válce byla asi 40 cm. Válec byl naplněn malými skleněnými kuličkami až nahoru. Na horní část válce už byla připojena přestupní trubice vedoucí ke chladiči. Vystupující slabé lihové páry pak mezi kuličkami kondenzovaly a stékaly zpět do baňky, takže do přestupní trubice už se dostaly jen ty nejsilnější páry. Ta trubice s kuličkami pak funguje částečně jako deflegmační i rektifikační článek.
Takže se domnívám, že kuličková kolona od firmy "Kovoděl Janča" má v některém svém patře možnost volitelně použít článek s kuličkami.
Nádherné přístroje...
Srdečně Vás zdravím, přeji veselé Vánoce a prima rok 2010
techinfo,
děkuji za pochvalu, ... ale když ono to ze mne někdy "leze" nějak samo , ... takže ta pochvala vlastně ani nepatří mně, ... tak ji jenom pošlu dál.
K té "bezpečnosti" ... ještě taková "trocha" humoru.
Když - můj mladší syn - byl ve věku, kdy jeho "jediným" zájem bylo zjišťování, co to všechno v jeho okolí vůbec je ... a "zatápěl" nám nekonečným množstvím zvídavých otázek, ... tak při jedné naší procházce projeli kolem nás policajti ve "stodvacítce" ( to už ani není pravda ) ... a na dveřích měli ( nám všem dobře známá ) dvě obrovská písmena V a B. ... a tak začala "přestřelka"synových dotazů.
Nejprve ... a proč to auto je takové žluté, ... a proč má bílé dveře, ... a proč má na těch dveřích něco napsáno, ... a co to na těch dveřích má napsáno, ... a proč to tam má napsáno, ... a co to V B znamená ... a další moře otázek.
Když už to vypadalo tak, že ta "přestřelka" otázek a odpovědí skončila, tak se mě kluk ještě jednou zeptal: ... o co je to to V B?
Tak jsem mu - po pravdě - ještě jednou trpělivě zopakoval: veřejná bezpečnost
Jeho odpovědí bylo jenom stručné: AHA
No a když jsme ( asi po týdnu ) - opět na procházce - znova potkali policejní auto, ... tak kluk už hlásil:
... taťkóóóóóóó ... podívej ... jede ... "veřejná NEbezpečnost"
Samozřejmě jsem s ním sdílel jeho nadšení ( ... že zase vidíme auto s těma dvěma záhadnýma písmenkama, o kterých jsme už jednou sáhodlouze "diskutovali" ), ... ale musel jsem hodně "krotit" svůj smích, ... protože ... aniž by ten kluk chtěl, ... tak to jejich poslání ( v té době ) ... docela dobře "vyhmátl".
O moc zajímavější to ale bylo, když - o několik týdnů - později můj kluk přišel ... ze školky ... s tím, že mu Ivošek ( jeden ze starších kluků, jinak syn mého spoluhráče ve fotbale ) říkal, že to V B ... neznamená "veřejná NEbezpečnost" ( jak tvrdil můj synek ), ... ale že je to zkratka pro ... "Vchod Bokem" ... no a tak mě můj syn ještě navíc "poučil", že to mají napsané i na "kufře", ... aby - z boku - dobře trefili do auta. :D
Tak to už jsem ale nevydržel ... a docela "dobře" jsem "vyprskl" smíchy.
To ne ale proto, že bych ten vtip neznal, ... ale proto, jak se ta "drobotina" bavila ... už ve školce.
Korunu tomu dal ale můj dobrý kamoš ( jinak otec právě toho klučiny, který mého synka "poučil", ... jak si pomáhají policajti při nastupování do služebních aut ), který ( po sobotním - vítězném - derby se sousední vesnicí ) přišel na trénink ... a už z dálky nám "hlásil":
"... ten náš mladý je ale kus vola" ... a začal vyprávět, co se mu přihodilo, když ( se svým klukem a manželkou ) - ve "fotbalově" volné neděli - jeli ( už dosluhujícím "embéčkem" ) na návštěvu k synkové babičce
No a začal "líčit", jak jej ( hned za vesnicí ) předjeli policajti a zastavili jej k silniční kontrole.
S hrůzou zjistil, že k jeho autu jde policajt bydlící ve vedlejší vesnici ... navíc protihráč ze sobotního derby ( ve kterém se docela dobře vzájemně "okopávali" ), ... a které jsme my vyhráli.
Takže už si připravoval výmluvy na ten špatný technický stav svého auta, ... že ho má před generálkou ... a spřádal ještě další výmluvy.
Jenže jeho - velmi pozornému - synkovi Ivoškovi neušlo, že na policejní volze ( která teď stála hned před nimi )mají na zadní kapotě ... právě ta dvě velká záhadná černá písmenka V a B ... a synek hned na svého otce ( mého kamoše ):
... taťko, ... že ta dvě písmenka na tom autě ... neznamenají ... "veřejná NEbezpečnosti", ... ale "Vchod Bokem".
Kamoš tu situaci popsal tak, že v tom překvapení ... se ani nezmohl zeptat se synka, který "blbeček" mu to řekl, ... ale zároveň mu neušlo, ... jak se policajt začal kousat do rtů, ... jak se bavil.
Závěr byl takový, že kamoš dostal dvě stovky pokuty.
No a když ta "dvě kila" - za popsaný bloček - tomu policajtovi kamoš podával, tak ten - se širokým úsměvem na tváři - jenom tiše prohodil, že ... tu jednu stovku pokuty ... dostal ( jako ) za tu "veřejnou NEbezpečnost", ... a tu druhou stovku... ( jako ) za ten "Vchod Bokem", ... ale zároveň mu - a to velice nahlas - blahopřál k tomu, jakého má bystrého syna ... a že už se těší, jak se s ním příště zase setká, ... kdy kamošovi jen - zase tiše - pošeptal:
... to proto, abych ani příště nemusel vymýšlet - za co Ti dám pokutu ... za to prohrané derby.
A protože můj kamarád byl velice dobrý "srandista", tak - na tom tréninku - jenom s úsměvem prohodil:
... nejdřív zjistím, kdo takové "ptákoviny" mojemu klukovi "nakukal", ... že za to musím platit pokuty
... no a toho policajta, protože je skutečně dobrý fotbalista, přetáhnu k nám - do našeho mančaftu, ať nemusíme platit ty pokuty
V té první věci jsem mu pomohl sám, když jsem se "pochlubil", že jsem byl - také svým synkem - poučený, jak to s těma policajtama ve skutečnosti je, ... že to oba naši hoši řešili ve školce.
No a v té druhé věci to dopadlo tak, že pokuty začali platit hráči jiných mančaftů, ... protože toho policajta - kamoš - skutečně přetáhl k nám do mužstva, ... kde s námi odehrál dalších asi 8 sezon.
Proč to ale všechno píšu.
... jednak pro pobavení, co život přináší za legrácky,
... ale také proto, že někteří z nás ... se díky našemu spoluhráčovi ... skutečně "nenechali" CHYTIT!
... ještě jednou přeji všem příjemný den
... a tu korálkovou kolonu musím ještě někde "prosondovat", protože z technického hlediska je to dost zajímavé.
zvedavec777: nádherný příběh. Je vidět že syn je bystrý po Vás. S tím přetažením příslušníka do fotbalového týmu, to byl skutečně mistrovský tah.
kepio:trestné to sice nebude, ale bude to přestupek s pokutou do 3000 Kč. K zabavení zařízení zřejmě také nedojde, aby byla možnost
výběru dalších pokut. Copak si opravdu pane kolego myslíte, že úplné uvolnění "domácího pálení lihu"je v této republice možné?
Samozřejmě se mohu mýlit, ale posílám odkaz na Zákon o přestupcích, paragraf 30, odstavec 1, písm. d. A pokuty jsou v odstaci 2.
jabraka: paráda. Doposud jsem viděl korálkovou kolonu pouze v laboratoři. V průmyslově výrobě by měla korálková kolona
malý výkon. Kdysi dávno jsem dokonce uměl reflux - zpětný tok vypočítat. Tak díky za odbornou informaci.
Všem přeji prima rok 2010.
techinfo,
... schválně můžete hádat, ... čím jsme tenkrát - s tím mým kamošem ( na mojí stavbě )
... tu "bystrost" našich synků ... zapili .
... přeji příjemný den
kepio: trestné to sice nebude, ale bude to přestupek s pokutou do 3000 Kč. K zabavení zařízení zřejmě také nedojde, aby byla možnost
výběru dalších pokut. Copak si opravdu pane kolego myslíte, že úplné uvolnění "domácího pálení lihu"je v této republice možné?
Samozřejmě se mohu mýlit, ale posílám odkaz na Zákon o přestupcích, paragraf 30, odstavec 1, písm. d. A pokuty jsou v odstaci 2.
business.center.cz/...
Srdečně Vás zdravím
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.