Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Peroxid vodíku- bezpečnostní list

Od: mrgandy* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

peroxid vodíku je při vysokých koncentracích prodáván se zápisem do bezpečnostního listu ještě s popisem zamýšleného použití. Ale různá belidla na prádlo (volně dostupné), odstraňovače nečistot z prádla obsahují peroxid vodíku ve vysokých koncentracích. Jak to je?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Například Savo Perex BL má a základní bezpečnostní údaje jsou povinně uváděny na obale. Pro domácí použití dostačující.

fika.cz/...

kepler*

Savo za 1. neobsahuje peroxid, ale chlornan sodný, 2. bezpečnostní údaje nejsou totéž co bezpečnostní list.

Pokud bělicí prostředek obsahuje peroxid je to ve směsi se sodou a tehdy má jiné vlastnosti. Rozhodně zde nejde o vysoké koncentrace peroxidu jako H2O2. Bezpečnostní list se vydává až na přípravky s nebezpečnou koncentrací. Právní regulace dostupnosti peroxidu vodíku je různá, nicméně v nízkých koncentracích (např. 3 %) bývá běžně dostupný a legálně prodávaný pro lékařské použití. Většina volně prodejných roztoků není vhodná pro požití. Vyšší koncentrace mohou být považovány za nebezpečné a při prodeji musí být k dispozici bezpečnostní list. cs.wikipedia.org/...

Savo ne - Domestos je s peroxidem domestos.cz/...

Těmi podmínkami jsem měla na mysli, že běžný uživatel nepotřebuje všechny údaje z BL, ale stačí povinné údaje na obale.

kepler*

Psala jste o Savu, tak jsem odpověděl na téma Savo. I v případě Domestosu platí zásady o vydávání BL, jak jsem je uvedl.

mrgandy*
hodnocení

nakup.itesco.cz/...
Napříkald tohle... v popisku píší peroxid vodíku 35%. A to už je nebezpečná koncentrace, ne?

To, co tam píšou je trochu zmatené. Při výrobě do toho zamíchali něco pětatřicetiprocentního peroxidu. Vzhledem k tomu, že je to prášek, tak asi mnoho ne a vzhledem k ostatnímu složení tam toho peroxidu mnoho nezbylo. Kdyby ano, nezbylo by pro změnu mnoho z čištěné textilie. Bylo by to jako v Pekařově císaři - cizinec dovolí -cizinec odpustí ..

rv*
hodnocení

0x

Musíte upozornit příslušnou komisi, že na něco zapomněli. Protože lidé jsou stále choulostivější, musí nad nimi někdo moudrý bdít, aby se jim něco nestalo. Posledně jsem narazil na to, že klimatizaci vám prodají jen když předložíte lejstro od akreditovaného klimatníka, že vám to nainstaluje.

Ad kepler - I v případě Domestosu platí zásady o vydávání BL, jak jsem je uvedl.
Asi si jen nerozumíme. Povinnost vydat BL dle příslušných předpisů, dostupnost a pod. není současně povinnost přikládat ho v plném znění ke každému nákupu.

kepler*

Dávat BL k nákupu určitě jako povinnost neexistuje, to máte pravdu. Existuje ale povinnost vydávat bezpečnostní list a ten si každý může vyhledat, pokud jej používá třeba v podnikatelském měřítku. V drogerii si můžu volně koupit HCl i NaOH, i když jsou to žíraviny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]