Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smlouva na dobu urcitou versus na dobu neurc.

Od: hanika* odpovědí: 4 změna:

Dobry den chtela bych poradit: V dusledku ekonomicke krize jsem s kolegy odesla na prac.urad.Nyni kdyz se situace zlepsila nas opet vzali do zamestnani ,ale s ti ze jsme dostali smlouvu na dobu urcitou,ktera tento mesic konci.Byli jsme za sefem a on nam rekl ze dle zakoniku prace,pokud nam neznemozni jakymkoliv zpusobem vstupu do zamesnani,ze smlouva automaticky prechazi na smlouvu s pracovni dobou na neurcito.Chtela jsem se nekoho zeptat jestli to opravdu je tak jak nam rekl vedouci.Dekuji vsem za odpovedi:)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

2x
Nevím, jak dlouho vaše smlouva trvala, ale ze zákona plyne, že pracovní smlouva na dobu určitou se po dvou letech může na přání zaměstnance změnit na neurčitý pracovní poměr. Pracovní poměr na dobu určitou může být sjednán mezi stejnými účastníky v celkové délce na maximálně dva roky ode dne vzniku tohoto pracovního poměru, a to platí i pro další pracovní poměry, které vzniknou po vypršení toho předchozího. Pokud některý následující pracovní poměr na dobu určitou překročí v součtu s předchozími termínovanými smlouvami lhůtu dvou let, stává se z něj pracovní poměr na dobu neurčitou. Zaměstnanec ovšem musí před vypršením sjednané doby pracovního poměru oznámit zaměstnavateli, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával. Výjimku tvoří akorát zástup za mateřskou.
hanika*
hodnocení

V zamestnani jsem byla dva roky kdy jsem smlouvu mela na dobu neurcitou letos v lednu jsem odesla na prac.urad,po peti mesicich,jsem opet nastoupila a dostala smlouvu pouze na tri mesice,tento mesic konci.Jak jsem jiz psala vedouci me rekl, ze ze zakona bude pokracovat dale a meni se na smlouvu s prac.pomerem na dobu neurcitou.

dusatka*
hodnocení

2x

No, v zákoníku práce opravdu podobný paragraf existuje.

Doslova je to takto:

§ 65 Skončení pra/...

(1) Pracovní poměr na dobu určitou může skončit také ostatními způsoby uvedenými v § 48 odst. 1, 3 a 4. Byla-li doba trvání tohoto pracovního poměru omezena na dobu konání určitých prací, upozorní zaměstnavatel zaměstnance na skončení těchto prací včas, zpravidla alespoň 3 dny předem.
(2) Pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby ( § 48 odst. 2) s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.

Takže - nejde o "znemožnění vstupu", ale o vědomí zaměstnavatele. Hodně štěstí.

Celý zákon zde: business.center.c/...

doplněno 19.11.09 16:34:

T.j. to platí, i když to nebylo na dobu dvou let.

hodnocení

0x

Ale až během dvou let, když se bude smlouva prodlužovat. Jinak platí na dobu, kterou je sjednána.

doplněno 19.11.09 15:25:

A ještě to je na Vaši žádost, nikoliv automaticky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]