Nejste přihlášen/a.
Pokuta určitě ne.
Vy si stejně škodíte sama sobě.
Pokud jste se kdysi zaregistrovata v nějakém městě, a přestěhovala se o 300 km dále, není problém na ÚP nahlásit novou adresu a docházet tam v místě svého současného bydliště. Proč dojíždět stovky Km?
Na úřad musíte stále docházet a komunikovat s ním.
Neustálé dojíždění Vás připraví o spoustu peněz a času. Přestáváte být flexibilní a operativní.
Pokud máte potvrzení, že jste byla na přijímacím řízení, tak je doložte vaší pracovnici na ÚP, a budete omluvena. Je to stejné, jako u nemoci s neschopenkou.
Pracovníci Úřadu práce musí svoji práci vykonávat přesně a spolehlivě. Pokud máte nějaké námitky, pochybnosti, obraťte se neprodleně na její nadřízené a podrobně napište, co se stalo. Bude se to muset vyšetřit, nějaké vyhrožování není přípustné. Vy se nedejte, ale zároveň musíte plnit zase své povinnosti. Vše máte napsáno v letáku, který jste obdržela při registraci, a též je vše snadno dohledatelné na stránkách MPSV.
Také musíte nahlásit nástup do pracovního poměru a ukončit docházku na ÚP. Dostanate potvrzení, že jste byla v tu tuto dobu v evidenci. Toto potvrzení si schovejte, budete ho potřebovat až budete žádat o důchod. Též je dobré nahlásit vše na zdravotní pojišťovně. Ono se úplně nemusí, nový zaměstnavatel to vyřídí za Vás, ale já jsem v tom chtěla mít vše pod kontrolou, tak jsem raději šla jednou zbytečně, než abych potom měla ve věcech nepořádek.
Pokuta je lež, možnost vyřazení ( i na základě křivého obvinění z "nespolupráce" ) však existuje.
Smyslem úřadu práce totiž není hledat lidem práci. Smyslem ÚP je zaměstnat několik tisíc úřednic, pro které není v této republice žádné jiné uplatnění ( a tím se trochu sníží nezaměstnanost ).
Ještě jsem se nedozvěděl o nikom ( ani z vlastní zkušenosti, ani z doslechu ) komu by ÚP našel, nebo aspoň pomohl najít, práci.
Už nějakých 27 let čekám, kdy v této zemi zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí, a zároveň vypukne i ta slibovaná prosperita, šance pro každého, atd... Ale furt to nějak otálí... tak nevím, jestli se dožiju...
a proč jste si na tom pohovoru nevyžádala potvrzení, že jste tam byla? To je takovej problém? Proti tomu Vám baba na úřadě mohla políbit záď...tak či tak jste ji to oznámila...víte její jmeno, čas takže se můžete bránit...a pro změnu to zas nemusí zajímat Vás jak ona si to zařídí...Chce to být trochu tvrdší na tu úřednickou verbeš..pak to funguje
netuším jak velká může být, ale tím, že máte potvrzení tak jí ho dejte a ať si s tím dělá co uzná za vhodné, ale pokutu Vám dát nemůže...každopádně do 8dní do podepsání smlouvy máte doručit smlouvu UP..klidně poštou nebo sken mailem a pak poslat poštou
O svých právech a povinnostech uchazeče o zaměstnání jste byla jistě poučena. Pokuta Vám nehrozí, ale sankčně Vás z ÚP vyřadí a Vy se budete moci do evidence ÚP vrátit nejdříve až za 6 měsíců. Což znamená, že pokud nebudete mít těch 6 měsíců zaměstnání, budete si muset hradit zdravotní pojištění sama. Pokud jste práci našla, snažte se v ní udržet nejméně těch 6 měsíců..
Dobrý den,
to mě mrzí, že je s Vámi takto zacházeno, před deseti lety jsem řešil něco podobného, byl jsem 300km od úřadu práce a hledal si v Praze práci. Pár dní před termínem schůzky jsem zavolal paní, která mě měla na starost a sama mi řekla, že je hloupost jezdit zpátky a že si zavoláme další měsíc jak na tom jsem. Nevím jak to dnes chodí, ale tehdy jsem nemusel chodit s lístečkem s potvrzením od firmy. Prostě jsem obešel několik firem. Práci jsem si většinou našel do max dvou měsíců. Ženské na tom úřadu mi nikdy žádnou práci nenašly takže to byla ztráta času. Na úřadu jsem byl evidován celkem třikrát.
Pokud jste byla na tom pracovním pohovoru, zavolejte si tam ať vám pošlou potvrzení, email nebo ať si ta ježibaba zavolá a ověří si to. Držím palce
Nám vždycky tloukli do hlavy, že neúčast na schůzce na ÚP se omlouvá jedině ve 2 případech:
1/ v případě nemoci uchazeče /musí být doloženo potvrzením od lékaře/
2/ v případě schůzky ohledně zaměstnání. Potom donést potvrzení, že jste na schůzce v té době skutečně byla, i když jste místo třeba nezískala. Pak je neúčast na ÚP omluvena.
V obou případech je dobře předem se na ÚP telefonicky omluvit, oznámit to. . Tedy, pokud vím, že někam půjdu, nebo že marodím. To jste udělala, paní neměla tvrdit, že ji to nezajímá, to ji zajímat mělo. Vaši předem hlášenou nepřítomnost omluvit měla s tím, že jí donesete v náhradním termínu potvrzení, že jste se ucházela o místo tam a tam.
Jak prosté. Jak je vidět, i na ÚP občas sedí takové škatule, které samy nic o své práci nevědí a nejraději by hlásaly: Nařídil to tak soudruh ředitel! Jaga.
Pokud jste na ÚP skutečně předem volala a od případného zaměstnavatele máte potvrzení o návštěvě kolidující se schůzkou na ÚP, braňte se. Protože podobná paní by měla leda tak v zelinářství vážit do sáčků brambory.
Ad krtek6 - Nevím podle kterého zákona se musí omluvit?
Z, č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, § 19
(2) Krajská pobočka Úřadu práce je povinna poučit zájemce o zaměstnání a uchazeče o zaměstnání o právech a povinnostech, zejména o povinnosti poskytovat krajské pobočce Úřadu práce potřebnou součinnost při zprostředkování zaměstnání a o povinnosti řídit se pokyny této pobočky.
K tomu komentář/upřesnění MPSV - "např. projednat doporučené zaměstnání ve lhůtě stanovené úřadem práce, dostavit se na krajskou pobočku Úřadu práce ve stanoveném termínu... oznámit osobně nebo písemně ... důvody, pro které se nedostavil na krajskou pobočku Úřadu práce ve stanoveném termínu..."
ÚP uznává pouze potvrzení od lékaře. Ve vašem případě vás vyřadí z evidence, neboť jste porušila svou povinnost. Běžně se v nevhodném ternínu provede dřívější návštěva na ÚP a pak není žádný problém. Telefonování neznamená vůbec nic. To by e-mail byl alespoň doložitelný.
Jendo normální pracovník UP toto bude reflektovat a ne že ne jak píšeš,ale pokud je tam debil tak jsou problémy.
Nebude. Jsou daná jasná pravidla a na pracáku to dál neřeší. Pokud někdo nemůže, přijde o den dříve a doloží např. zdůvodnění pohovorem. Bez problémů. Jinak žádné telefonické dohovory. Vůbec. Měl jsem přesně tu samou zkušenost, že jsem přišlel na pracák až druhý den po sjednané schůzce. Měl jsem ale už podepsanou smlouvu, tak mě hned vyřadili z důvodu nové práce. Jinak mě pracovnice informovala, že uznávají pouze úření potvrzení potvrzení ( lékař, policie, soud), které dokládají do spisu a vedou přesné časové záznamy. Zpětně nelze nic dopsat a telefonickou domluvu neberou v potaz. Jejich úkolem je znepříjemňovat evidenci na ÚP, ne omlouvat pochybení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.