Nejste přihlášen/a.
Otec dostal výpověď. Do důchodu mu zbývá 3 roky a 6 měs. Celou dobu pracoval. Nevíte, jak nejlépe řešit zbývající dobu? Zda-li úřad práce, předčasný důchod - tam je ale trvalé krácení, že?. Nebo jak postupovat? Děkuji
V první řadě bych se přihlásil na ÚP. Jednak nárok na podporu, placené ZP a hlavně: Čas na zjištění všeho potřebného. Já mám do důchodu něco přes dva roky, tak jsem zašel na OSSZ, máme tam jednu příjemnou paní vedoucí a ta mi spočítala, jak a za jakých podmínek (práce, předčasný důchod, ÚP apod.) se mi vyplatí odejít do důchodu a jaká výše důchodu mě čeká. Ať váš otec zkusí něco podobného a podle výsledku se rozhodne, zda zůstat na ÚP, jít do předčasného důchodu nebo zkusit na těch 3 a 1/2 roku najít nějakou práci.
Podporu bude podle věku brát otec po dobu 11 měsíců.
@ben: To snad nemyslíte vážně! Člověk, který celý život pracoval a přispíval na "státní politiku zaměstnanosti" se dobrovolně zřekne státní podpory v nezaměstnanosti, navíc ve prospěch těch netáhel tam evidovaných? Tím nechci říci, že tam jsou všichni netáhla, jak by mě tu hned někdo určitě chytil za slovo.
Přihlásí se na ÚP, tam bude míti i odporu - pokud nesežene práci - asi rok. Další mu poradí, jsou velmi vstřícní pro lidi takto před důchodem obzvlášť.
samozřejmě - podporu - přesmyk, omlouvám se
Lenko, v každém případě, až tatínek skončí v zaměstnání a pokud má zdravotní problémy, může jít k lékaři v ochranné lhůtě a může být v pracovní neschopnosti, kdy mu bude vyplácena nemocenská. Po skončení neschopnosti, a pokud neschopenka nebude po skončení prac. poměru jít do evidence ÚP. Tatínek bude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, v jeho věku po 11 měsíců. Tím se dostáváme na 2 roky a něco do důchodu. Mohl by vzít práci nabízenou od ÚP pro město, třeba sezonní, ta bývá obvykle na 6 měsíců. A nástup do důchodu přesně o 2 roky dříve. Sice mu bude důchod krácen, ale ne tak citelně, jako kdyby šel do předčasného důchodu o 3 roky dříve. Samozřejmě, že by bylo nejlépe, kdyby našel zaměstnání a do předčasného důchodu nemusel nastoupit, ale vím, že v tomto věku to nebývá snadné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.