Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,před 8mi lety jsem si od společnosti provident vzala pro mou matku půjčku 5 tis s tím že bude do čtrnácti dnů uhrazena a za čtrnáct dní jsem také matce na tu půjčku dala a ona prý zaplatila,asi za týden na to přišla jiná vymahačka z providentu pro splátku a tak jsem zavolala matku jak je to možné?Matka i před výběrčí řekla že dluh je uhrazen s tím paní odešla a ńic se nedělo,žádný dopis,tel. atd.Nyní mi přišel dopis od vymahačů pověřených od providentu že moje pohledávka 5756kč není splacena a AŤ UHRADÍM nebo to dají k soudu.Matka tvrdí že je tzaplaceno ale samozřejmě doklad už nemáme a oni ho žádají jako jedinný důkaz.Po pravdě já si na tu záležitost jen matně vzpomínám .Jak se tedy mám teď bránit?díky všem
P Promlčení závazků. Pokud žalujete u soudu již promlčený dluh, soud k němu bude přihlížet jako k nepromlčenému, dokud žalovaný nenamítne jeho promlčení. Pro běh promlčecích lhůt je důležité postupovat tak, aby pokus o dohodu o zaplacení dluhu netrval déle, než je doba stanovená pro promlčení dluhu.
...Pozor na promlčecí lhůty, dluh je dle smluv uzavřených v režimu Občanského zákoníku promlčen po 3 letech, u Obchodního zákoníku promlčení nastává až po 4 letech.
Takže pro vás to znamená, že vás musí provident žalovat u soudu a vám pouze stačí u soudu vznést námitku promlčení dluhu.
pokud věřitel neprokáže, že dluh upomínal již dříve... Nechcete doufám tvrdit, že pokud budu jako věřitel dlužníka upomínat, aby mi zaplatil, tak on se "promlčí" do "nepostižitelna"?
Co se Providentu týče, znám několik lidí, kteří zaplatili splátku obchodnímu zástupci s tím, že ten jim splátku neodepsal ve splátkovém kalendáři a následně ji zapřel. Čistě vydělal na lidské hlouposti, nic jného.
Je tu 3letá promlčecí doba, buď na každou splátku od její splatnosti nebo na celý dluh po zesplatnění. Pokud máte pevné nervy, tak jak už někdo radil, nechte to dojít před soud, kde namítnete promlčení. Prozatím bych jim napsala doporučeně dopis s tím, že odmítáte cokoli platit, že dluh je zaplacen, že na to máte svědka a dluh je promlčen. Myslím, že to jen zkoušejí a dají snad pokoj
Díky všem za odpovědi,poslala jsem dopis na providet se žádostí na promlčení a ted čekám na vyjádření.Stejně tak jako já nejsem schopna dokázat že bylo vše uhrazeno tak oni mi nejsou schopni dokázat opak,zřejmě je to opravdu kachna ale budu se mít na pozoru
Žádost na promlčení je nesmysl. O tom, jestli to je promlčeno, nerozhodují oni ani Vy, to je objektivně dané. Promlčené by to nebylo, pokud jste podepsala uznání dluhu.
oni mi to řekli v té vymahačské firmě že to tkhle musím udělat aby mi dali pokoj,dluh sem neuznala
Hlavně nevíte také určitě, že Vaše matka půjčku uhradila. Každopádně by mělo být všechno potvrzené v kartě splátek, a pokud se uhradí půjčka do 14 dní, měli by se dávat peníze rovnou na pobočku.
A potvrzení o doplacení půjčky také neposílá každá společnost. U providentu se musí o povrzení napsat písemně.
Můj názor je: vy nemáte doklad, že jste dluh zaplatila - oni nemají doklad, že jste dluh nezaplatila. Je to slovo proti slovu. Uznání dluhu je hloupost, to nedělejte. Teprve pak to můžou vymáhat. Jestli to dají k soudu, musí mít podklady, že dluh nebyl Vámi zaplacen - což nemají. Nic si z toho nedělejte a jak už radili ostatní - pokud by opravdu došlo k soudu, namítněte promlčení a že nemají důkazy. Pak by to mělo být vyřízeno.
Jak by měl věřitel dokázat, že dlužník nezaplati? Věřitel může jedině dokázat, že dlužníkovi půjčil, tvrdit, že dlužník půjčku nevrátil a je na dlužníkovi, aby dokázal, že zaplatil.
Věřiteli se obyčejně v dnešní době platí bankovním převodem. U nich je problém, že se to platí z ruky - zaplatíte splátku, zapíše se do karty; po splacení dluhu se to opět do karty zapíše, karta se přeškrtá. Co udělá člověk? Kartu vyhodí - je to přeci jen obyčejný kus papíru, na který už mu nic není. Dokazujte pak, že jste to opravdu zaplatili. U Providentu je to bohužel tak. Když si vezmete půjčku u společnosti, které to platíte na účet, máte buď výpisy nebo ústřižky. A ty jen tak nevyhodíte - zase až po splacení půjčky. Ale vždy tady existuje bankovní účet, na který jste ty peníze posílali, že... U Providentu je to vážně slovo proti slovu. Nemají - nebo neměli - tam žádné jiné jištění. Pouze smlouvu o půjčce a dobré slovo člověka, který tvrdí, že jste mu nezaplatili. A vy zase máte argument, že ano. Co víc se tady dá řešit? Jen to, že by oni měli důkaz... Ne snad?
Z povahy své práce jsem se zabýval vyplácením dluhů klientů Providentu.
Jelikož jsem byl pověřen úředně ověřenou plnou mocí, zajímal jsem se o možnost vyplacení celého dluhu na účet PF.
Pokud byl klient z daleka, dalo se to řešit přes účet místního zastoupení onoho dlužníka. Ale pokud byl dlužník ze stejného okresu, tak najednou nešlo splatit dluh převodem na účet, ale musel jsem kontaktovat regionálního "manažera", ten mne přeposlal na osobního "poradce" dlužníka. Takže jsem vyplácel desítky tisíc člověku, který se mi prokázal jakousi knížkou... a vydal mi jakési potvrzení. Toto mohl kdykoliv zpochybnit a peníze propít v nejbližší putyce...
Gró problému je to, že onen dealer PF dostává provizi z případu až poté, kdy je mu doplacen celý dluh. Jemu osobně. Bude Vás přesvědčovat, že to nejde...ale jde
Ale k věci, co znamená to vaše: "ale samozřejmě doklad už nemáme"...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.