Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zjistit výši manželova platu?

Od: crocuta* odpovědí: 37 změna:

Má manželka právo znát maželovy příjmy? Manžel má vlastní účet, na chodu domácnosti se nepodílí a odmítá mi sdělit, kolik vydělává a co si všechno za "své" peníze pořizuje. Mohu se obrátit s takovým požadavkem (jeho příjmy)

na mzdovou účtárnu podniku, kde manžel pracuje? Pravděpodobně budu podávat žádost o rozvod .

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vykašlete se na jeho plat a podejte tu žádost o rozvod. U soudu bude muset svůj plat dokladovat.

V podniku se vám tak akorát vysmějí.

doplněno 30.05.17 12:04:

Jinak ten pán, se kterým bydlíte, není manžel, ale sobecký egoista a od takového co nejrychleji pryč;)

doplněno 30.05.17 13:18:

Tak mi vůbec není jasné, z čeho žijete a z čeho běží vaše domácnost, když vlastní příjem nemáte a manžel se na chodu domácnosti nepodílí.

Tady někdo pěkně kecá...

jedubaba*

NOZ § 688 (případně i následující)

Manžel má právo na to, aby mu druhý manžel sdělil údaje o svých příjmech a stavu svého jmění, jakož i o svých stávajících i uvažovaných pracovních, studijních a podobných činnostech.

Ale nesdělí-li, domůžete se jedině soudně. Takže viz rada od satam.

crocuta*
hodnocení

Chodím na brigády, žiji na malé vsi v nájmu, v domečku ( dvě místnosti s topením na tuhá paliva a bojlerem) za energie a údržbu (cca 1000kč/měs) a žiji skromně. Brzy budu moct požádat o předčasný důchod, tak už snad bude lépe.

ladinpraha*
hodnocení

2x
jedubaba*

Ad crocuta - "Nemám stálý příjem a na žádné dávky od státu nemám nárok, protože manžel má údajně ke mně zákonné povinnosti (které ale neplní)."
Proč jste nepodala žalobu o určení výživného pro nerozvedenou manželku?

Ad satam - "Tak mi vůbec není jasné, z čeho žijete a z čeho běží vaše domácnost, když vlastní příjem nemáte a manžel se na chodu domácnosti nepodílí."
Z nepravidelných příjmů. Bez legrace - známá překládá a buď zakázku má nebo ne.

Je třeba takový příběh... pan ředitel by si pravděpodobně nevzal žádnou blbku, takže paní bude nejspíš vzdělaná a inteligentní. Pak je ale s podivem, že vzdělaná inteligentní dáma nic nedělá, nemá žádný stálý příjem. Takže se nejspíš nechala panem ředitelem bezpracně živit. Panu řediteli se to ale po čase začalo zajídat, a utáhnul kohoutek. Tak paní jde do rozvodu, aby urvala z majetku aspoň co se dá. Doufejme, že pan ředitel si může dovolit opravdu dobrého právníka.

Jak tento příběh souvisí s dotazem? Nijak, je to jen moje fantazie.

jedubaba: "známá překládá a buď zakázku má nebo ne" - to by se dalo říct o jakémkoliv živnostníkovi či podnikateli.

doplněno 30.05.17 13:55:

Manžel ve vedení nadnárodního koncernu, manželka myje nádobí v restauraci.

Nevěřím, nepovažuji za možné.

crocuta*
hodnocení

Z Vás mluví macho , ale budiž... Nemám stálý příjem, protože na prahu šedesátky a se zdravotním omezením, se na malé vsi (bez auta atd.) stálé zaměstnání hledá opravdu těžko. Zabývám se uměleckými řemesly, takže příjmy jsou opravdu z této činnosti skutečně spíše nahodilé (nepodnikám v této oblasti), ale v sezóně chodím třeba mýt nádobí do místní restaurace. S bídou si vydělám na uhlí pro zimní období. V době , kdy jsme s manžele žili ve společné domácnosti v Praze jsem pracovala a finančně ho podporovala aby mohl dokončit VŠ a následně při postrgraduálním studiu. I na základě tohoto vzdělání získal lukrativní zaměstnání, před tím nikdy nepracoval, ale byl něco jako "věčný student" a v podstatě ho živili rodiče. Než jsem z nich toto "břímě" sejmula já. Později se naše cesty rozešly, on začal žít (i kvůli zaměstnání) v místě firmy a já z Prahy odešla a přestěhovala se na venkov. Napřed dojížděl na "návštěvy", ale už několik let si žijeme v podstatě každý po svém. Teď je třeba dát skutečný stav věcí do formálního pořádku.

crocuta*
hodnocení

A proč ne? Nechtěla jsem se ponižovat a nechtěla se doprošovat nějakých jeho "milodarů". Vám to možná připadá nemožné, ale raději jsem využívala sezónních možností výdělku, než žít s pocitem závislosti na něm. Dovedu žít velmi skromně, když je třeba. Rozvod jsme neřešili, považovala jsem to za pouhou formalitu (tak trochu jako bylo v posledních letech i naše manželství). Jenže jsem zjistila, že nemám nárok žádat vůbec o žádné příspěvky, když jsem vdaná a manžel má evidentně vyšší, než průměrný příjem. A on mi prostě nechce platit ani žádné výživné nebo příspěvek na provoz domácnosti. Nechci nic, na co bych neměla zákonné právo. Zpětně nelze požadovat nic, takže i tak "ušetřil" za několik uplynulých let, kdy mi neposkytl vůbec nic. Ještě si navíc nechal podepsat každý rok papír , že nepobírám žádné dávky ani nemám žádný příjem a čerpal jednou ročně nějaký příspěvek (daňovou úlevu), který je ale údajně vyplácen na základě toho, že žijeme ve společné domácnosti, manžel mě živí, šatí atd. Což se ovšem nezakládalo na pravdě. Takže vlastně léta čerpal tyto příspěvky neoprávněně.

motorka*

Spousta takových managerů si naopak berou hloupé ženy (ačkoliv třeba krásné), protože ty se dají lehce ovládat. To bude případ zakladatelky. A nebo je ta paní psychicky nemocná a nemá nikoho, kdo by jí pomohl.

crocuta*
hodnocení

Požádat o výživné na nerozvedenou manželku? O něčem takovém jsem neměla tušení, že vůbec jde.

danys*
Akorát ze sebe děláte blbku! I když to asi nemusíte dělat :-D Tak šup od PC a jděte si hrát s kamarády
crocuta*
hodnocení

Nemohl byste se vyjádřit nějak věcněji? Té Vaší odpovědi skutečně nějak nerozumím.

jedubaba*

Ad crocuta - "Teď je třeba dát skutečný stav věcí do formálního pořádku."
Proč? Cynicky řečeno, jako dědička na tom budete lépe než jako rozvedená manželka, pokud tedy pan manžel nedělá dluhy.

doplněno 30.05.17 14:00:

Ad jethro - "Manžel ve vedení nadnárodního koncernu, manželka myje nádobí v restauraci.Nevěřím, nepovažuji za možné."
Proč ne? Co možnost, že to manželka sama tak chce - stylizace do role "jsem se mu obětovala a on na mě kašle"? Třeba to manžel zkoušel a neuspěl, co my víme?

crocuta*
hodnocení

Nevím, jestli manžel nedělá dluhy. O jeho příjmech ani vydání nemám vůbec přehled. A cynicky řečeno, manžel bude spíše dříve vdovcem než já dědičkou. Je o dost mladší než já a rozvod vlastně nepotřebuje.

V každém případě si uvědomme, že se nám tu předkládá jen subjektivní pohled jedné strany. Z jiného úhlu to celé může vypadat úplně jinak.

iz*

Myslím, že by vzdělaná manželka věděla, že žádný "příspěvek státu za to, že manželka nepobírá žádné dávky" neexistuje a daňovou slevu na manželku by takto nenazvala...

Mně se zdá, že se zase někdo nudí...

crocuta*
hodnocení

Jedná se o daňovou slevu na manželku. Manžel mi vždy dal k podpisu papír s čestným prohlášením, že nepobírám žádné dávky od státu a nemám příjem.

Nudila bych se ráda, ale nemohu si to dovolit. Začínám litovat, že jsem se v této poradně vůbec na něco ptala. Většina odpovědí stejně nic neřeší, odpovídající mají nevhodné komentáře a jen velmi povrchní znalosti. Vygooglila jsem si důvěryhodnější odborné zdroje a už zřejmě vím, jak si počínat.

iz*

"Vygooglila jsem si důvěryhodnější odborné zdroje a už zřejmě vím, jak si počínat."

Bylo by slušné sem ty důvěrohodnější odborné zdroje uvést, pomohla byste tím dalším v podobné situaci.

PS: Co v mé odpovědi vnímáte jako nevhodný komentář? (Kdybyste byla rovnou použila správný obrat, nevzbudila byste zbytečné podezření, že to není vážně míněný dotaz.)

hodnocení

0x

Občanský zákoník, § 688: Manžel má právo na to, aby mu druhý manžel sdělil údaje o svých příjmech a stavu svého jmění, jakož i o svých stávajících i uvažovaných pracovních, studijních a podobných činnostech.

...aby mu druhý manžel sdělil... tedy musí vám to říct on, mzdovka vám to určitě neřekne a nesmí.

Na druhou stranu, pokud vaše domácnost nijak finančně nestrádá, tak podrobnosti manželova příjmu nemusí být podstatné.

crocuta*
hodnocení

Manžel se mnou (už) nežije ve společné domácnosti, ale současný stav mu vyhovuje. Nemám stálý příjem a na žádné dávky od státu nemám nárok, protože manžel má údajně ke mně zákonné povinnosti (které ale neplní). Zatím to je tak, že pracuje ve vedení nadnárodního koncernu, ale nikterak mi finančně na živobytí, bydlení atd. nepřispívá. Naopak, několik let na mne ještě pobírá

od FÚ příspěvek, který si také ponechává. Jedná se cca o 26tis. Kč, které mu jsou jednou ročně vypláceny za to, že nepobírám žádné dávky, nemám žádný stálý příjem a žijeme ve společné domácnosti (což není pravda).

Na právníka nemám prostředky, ale dokud nebudu rozvedena, nemohu stát žádat o nic. A on žádost o rozvod podávat nebude. Jak se máme dohodnout o rozdělení majetku, když neznám ani jeho příjmy ani nevím, co si vlastně během manželství pořídil? Nedávno se mi prořekl, že si koupil malý pivovar, každý rok má nové auto atd.

Mě by zajímalo, co si od rozvodu slibujete - po rozchodu stejně vy budete žít za své, on bude žít za své...

aha, už vím, jde o polovinu SJM, na kterou vlastně vydělal jenom on, když vy žádné příjmy nemáte.

crocuta*
hodnocení

Především si od rozvodu slibuji rozvodový rozsudek, který mi umožní to, co dosud nelze. Třeba vrátit se ke svému rodnému příjmení.

slon

Medaili tomu chlapovi !

figurek*
hodnocení

0x

na mzdovou účtárnu se obrátit můžete, ale odpověď nedostanete. Tak intimní údaj se nesmí dostat ven.

jedubaba*

Ad jethro - "pokud vaše domácnost nijak finančně nestrádá, tak podrobnosti manželova příjmu nemusí být podstatné"
Dalo by se polemizovat, protože NOZ říká i cosi o zásadně srovnatelné životní úrovni členů rodiny. Nestrádající zbytek rodiny ani tak nemusí mít stejnou úroveň jako bohatý tatínek.

To je pravda, ale to jsem na mysli neměl. A úmyslně jsem použil obecnější výraz "domácnost", kterým myslím... prostě celou domácnost.

Třeba umím si představit, že manžel podniká a tvoří si rezervu pro rozvoj podniku, zatímco manželka by to raději utratila. Pak chápu, že je jednodušší neinformovat, než se dohadovat.

Nedostatek podobných dotazů je v tom, že vidíme problém jen z jedné strany.

krtek6*
hodnocení

0x

osobně si myslím, že na chodu domácnosti by se oba měli podílet stejným dílem popř. investice do dalších věcí po vzájemné dohodě...a další příjmy můžou být jeden druhýmu šumák..za předpokladu, že si to neřeknou dobrovolně.. protože pak jaksi postrádá smysl informace, že si dotyčnýho bere z lásky a ne pro peníze

sebod*

krtku. Ale to by bylo docela nespravedlivé, kdyby se měli podílet rovným dílem. ženská na stejné pracovní pozici má daleko menší plat jako chlap. Takže manželce by zůstávalo méně ;), Většinou.. No, já se domnívám, že když se dva manželé neshodnou na financování domácnosti, tak to stojí celkově za prd :-D

hodnocení

0x
Pročetl jsem diskuzi a je to celý zvláštní.
On je o dost mladší, vy ho podporovala při jeho studiích na VŠ a najednou budete chtít žádat o předčasný důchod.
Mě by zajímalo jak dlouho jste žili spolu a kolik let žijete každý jinde.
crocuta*
hodnocení

A k čemu potřebujete znát tyto informace abyste zvládl odpovědět na můj dotaz?

Ale pro ukojení Vaší zvědavosti: Manželství trvá více než dvacet let.

Jste poradna nebo bulvár?

Stejně jste menapsala jak dlouho spolu nejste. 20 let manželé ale 15 let od sebe, i tak to může být.
Jestli to nebylo tak, že jste krátce po skončení jeho studia odešla z Prahy na venkov a když jste se po letech dozvěděla, jak se manželovi daří, tak jste přišla na to, že by se dalo obohatit na rozvodu.
Já s myslím, že ze SJM toho moc nedostanete, jelikož jste během té doby moc nepřispěla k navýšení jeho výše.
Divil bych se pokud by vám soud přiznal třeba i třetinu ze SJM.
Zpětně nedostanete nic ale aby Vám manžel platil něco jako výživné, to asi nee. Pokud můžete pracovat, každý vás odkáže do práce.
iz*

Crocuto, nezlobte se, ale toto vážně nepůsobí seriózně.

Jestli jste si "vygůůglila správný postup, jistě víte, že k podání žádosti o rozvod vůbec nepotřebuje znát výši manželových výdělků. Ani pro "návrat k rodnému příjmení" jejich výši znát nepotřebujete...

iz*
hodnocení

0x

Ano, manželka má právo, aby jí manžel sdělil své příjmy. Mzdová účetní Vám manželovy příjmy sdělit nesmí.

jedubaba*

Ad crocuta - "Většina odpovědí stejně nic neřeší, odpovídající mají nevhodné komentáře a jen velmi povrchní znalosti. Vygooglila jsem si důvěryhodnější odborné zdroje a už zřejmě vím, jak si počínat."
To snad bylo účelem vašeho dotazu, ne? Nebo jste očekávala detailní informace jak postupovat k případu, který známe jen z pohledu vašeho, případně nabídku právního zastoupení zdarma?

A k tomu googlení vám gratis přihodím informaci, že zákon o rodině už chvíli neplatí :)

hodnocení

0x

Jen jsem prolétla diskusi, kde mne jedna věc zarazila - vy chcete žádat o předčasný důchod? To bych asi nedělala, pokud je váš zdravotní stav nepříznivý, nebyl by lepší invalidní důchod? Při předčasném důchodu vám stáhnou část, která už vám nebude nikdy vrácena - což při invalidním důchodu, když dosáhnete věku na starobní důchod, je ID přepočten a - tedy většinou - zvýšen.

Jinak docela rozumím tomu, že chcete zažádat o rozvod - o dětech zde nepíšete, žijete odděleně (vy asi v domku asi po rodičích..), takže rozvod bude dost formalita. Je pro vás dost zásadní, protože při manželově podnikání, kde si vás uvádí pro odpočet, by se při vašem důchodu nic nezměnilo pro něj - naopak, opět by mohl míti daňovou úlevu...

Zda bude či nebude mít paní invalidní důchod přece nezáleží na jejím rozhodnutí, ale na objektivním zhodnocení zdravotního stavu. Nebo ne?

To jistě, že záleží na objektivním zhodnocení zs. Ale paní se zmínila, že asi bude v předčasném důchodu, navíc se zmínila, že na tom - alespoň tak jsem to pochopila - není zdravotně dobře...

Pane =jethro= - vy hodně rád chytáte za slovíčka, která ani nebyla určena vám, že? Psala jsem paní tazatelce, nikoliv vám. Nebo ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]