Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cestovat nezletilý, co je potřeba?

Od: martas85 odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

Rád bych se Vás zeptal na pár věcí. Letošní prázdniny bych se chtěl s kamarádem ( oba 17 let ) vydat na cestu do zahraničí, sami - bez rodičů. Tak tedy k věci : Do zemí, které jsou v Evropské unii nám stačí pouze občanský průkaz, kdyby někdo chtěl někdo prokázat naši totožnost? A může vůbec někdo - ať už na hranicích, nebo kdekoliv, kdyby se něco stalo, namítat, nebo nám zabránit pokračovat v cestě (Teď opravdu jenom plácám co mě napadne - policie, hraniční atp.), že cestujeme bez rodičů? Jenom si chci všechno ujasnit, jak to vlastně funguje. Jednalo by se o cesty vlakem, pěšky. A jak se tahle situace mění, pakliže budeme chtít cestovat i mimo Evropskou unii? To už mimo OP musíme mít u sebe i cestovní pas? A znovu otázka, je legální takhle odcestovat bez doprovodu?

Budu doufat, že mi na vše odpovíte, děkuji Vám za váš čas a prosím o toleranci, nemáme s tímhle zkušenosti a tak mohu těmihle dotazy působit nevzdělaně, případně až naivně.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirka20
hodnocení

3x
Pas je určitě jistější(vobčanky nechte doma).Některé státy mimo EU kontrolují zda máte dost finančních prostředků na "přežití"...při návratu do EU pozor na alkohol,potraviny a cigarety.

hodnocení

2x

Nejlepší bude, když se obrátíte na úřad, kde vydávají pasy. Tam vám poradí věci, které tady lidi vůbec nemusejí znát.

martas855
hodnocení

Aha, to mě třeba nenapadlo, určitě to zvážím a pravděpodobně zkusím. Děkuji moc za radu! Třeba se ale ozve někdo, kdo tomu trochu rozumí, však to jenom zkouším.

filipgrom
hodnocení

0x

Můj kamarád studuje v USA a do některých zemí mimo EU je potřeba ještě vízum.. (např USA nebo třeba Rusko..)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]