Nejste přihlášen/a.
Zemřel mi otec, který byl po druhé ženatý s jistou paní a měl s ní 2 děti. Odkázal nám v závěti, kde mě také jmenoval domek na venkově s větším pozemkem, kde jeho paní, nyní vdova bydlí. Byli jsme u notáře a měli jsme dědit všichni čtyří stejným dílem 440 000 Kč podle odhadu. Otce paní se vůbec nedostavila a poslala za sebe právničku, která jí zastupovala a řekla, že dotyčná peníze nemá, aby mě vyplatila, že mě může dát jen 300 000 Kč. Já jsem se s touto částkou smířila, čekala jsem, že se bude cukat, ale alespon něco řekla jsem si, tak notářka napsala, že dle dohody mi musí poslat peníze do dnešního dne na účet. Před týdnem jsem se té její právničky tel. ptala, kdy míní poslat dotyčná peníze a ona mi sdělila, že vůbec mi je nemusí poslat, až když bude zapsaná na katastru nemovitostí. Celý měsíc jsem čekala, až dnes posledního mi přišlo pouze 200 000 Kč. Volala jsem jim co bude s penězi, proč mi poslala tak málo, ale nikdo z nich nebere telefon, ani ta její právnička. Prosím poradte co mám dělat, na koho se mám obrátit, protože je evidentní, že mě chtějí okrást. Děkuji.
no nevim jestli ste kejvla a nechala paní napsat do katastru bez toho aby vám dala peníze nebo aby ty peníze byly na depozitním ůčtu tak vás čekaj slušný nervy a výdaje je třeba si vzít právníka bez toho bych nic nedělal a nikomu nic hlavně nepodepisovat
dále pokud dotyčný nemá na to aby vás vyplatil tak co vim se nemovitost musí prodat -proč ste se s někym neporadili než ste kejvli na tudle kurna nevýhodnou dohodu?
Pokud budete ještě s někým jednat o doplacení a budou Vám tvrdit, že pozůstalá nemá peníze, tak jsou dvě možnosti. Paní si může vzít půjčku na vyplacení, nebo Vám může splácet postupně, každý měsíc určenou částku. Jakmile tam nastoupila v zastoupení právnička, měla jste okamžitě zpozornět, to jsou lišky.
300 000 a zbytek splatit v měsíčních splátkách. Máte na to právo. Nezapomeňte, že vdova bere po manželovi vdovský důchod a jestli chodí ještě do práce, tak má mzdu. Pokud by byla již v důchodu, tak se jí přizná celý vyšší důchod a bajvočko čtvrtina z toho menšího.
Moje známá se stala ve vyšším věku vdovou, děti z prvního manželství chtěly vyplatit. Paní již byla v důchodu a vrátila se do původní práce, aby jim to splatila. Jednalo se též o statisíce. Říkala, že jí neodpustili nic a přitom dům postavila ona s manželem až za trvání svého manželství.
Pohanka, nemáte pravdu. Pokud je paní již v důchodu, není to tak, že se přiznává celý vyšší důchod a dále polovina nižšího! Vdova bude stále brát svůj důchod a k tomu dostane cca 2.OOO,-Kč vdovského důchodu / záleží, kolik si zesnulý vydělával nebo zda bral pouze důchod !.
Ale no tak ,,karhan,,. Budeme vepři, protože ta vdova opravdu stále svůj důchod brát nemusí. Větší bere .
Napsala jsem bajvočko, to je asi. A též ne polovinu po manželovi, ale asi čtvrtinu z toho nižšího a pokud již bere svůj starobní důchod.
Pokud to chcete přesně: pokud je vdova a pobírá již svůj důchod, a manžel též důchod, tak se musí vypočíst pozůstalostní. A ten bývá povětšinou nižší, než ten, který má vdova svůj. A z toho pozůstalostního se bere opět polovina, v konečném výpočtu to je ta čtvrtina. Poměřujeme procentní výměry, bez základní výměry. Nakonec se k součtu připočte základní výměra, protože ta se bere jenom jednou.
Pokud je paní v pracovním poměru, tak jí náleží po jeden rok právě ta polovina z poměrné částky dúchodu manžela + 2550 základní výměry.
Prošla jsem si oběma variantami, takže vím, o čem píšu.
Pokud manžel bral důchod 22000 a paní byla v domácnosti a její starobní důchod je tudíž nízký 6500, tak pozůstalostní důchod bude činit po manželovi 12275 a vlastní starobní důchod vdovy bude pouze 1975 Kč.
Výše uvedený výpočet je ve variantě, kdy paní dostává pozůstalostní důchod po manželovi 9 725+2550, protože její starobní je nižší /3 950/ než pozůstalostní /její procentní část se ale krátí napůl/. Není to tak běžná varianta, kdo dnes má důchod přes 22 tisíc.
Častější je - pán má důchod 15 000 a paní 12 000.
Potom dostává pozůstalostní po pánovi ve výši 3113 Kč a a starobní důchod vdovy se nemění, zůstává ve výši 12 000 Kč. Celkem dostane 15 113 Kč.
Děkuji za odpověd, ale dotyčná vdova chodí do práce, otci bylo 69 když zemřel ona je o 20 let mladší než můj otec, je ale je známá svou vyčůraností a chamtivostí, je státní zaměstnanec na úřadě. Pozemek má myslím větší cenu než se skutečně udává, je to kus pole při dálnici v okr. Praha vých. plus domek ale starý, ale ona určitě to bude chtít prodat za moc peněz a mě odbyde 200 000 i odhad se mi zdál malý. Mám právě strach, že bude v tom katastrálním ůřadu uvedena a mě již nebude nic dlužna, ale když jí notářka dala lhůtu 30ti dnů, není už tohle protiprávní jednání, proč mi nezaplatila do dnes aspon těch 300 000 což jsme si u notářky ujednali s její právní zástupkyní? Mám si vzít nějakého advokáta, totiž mám 3 děti a nemám nazbyt, o otce jsem se starala do posledního dechu, odvezla jsem ho do hospicu, aby neumíral sám, spala jsem s ním v hospicu i v jeho den smrti, ona vůbec neměla o něj zájem.
Ano, podepsala jsem dohodu u notáře že si vezmu 300 000, včera mi došlo na ůčet zbylých 100 000 Kč.
Tak pokud jste podepsala a peníze dostala, není co řešit. Dělat jste to určitě neměla a právníka jste si vzít naopak měla. Teď je pozdě.
plus pak to vše pomocí právníka napadnout, nechat udělat nový odhad (ale na odhad vyčlenit částku cca 10 tisíc) a znova řízení.
Synovec takto podepsal dohodu - tím pádem "ostrouhal" - s vlastními sourozenci...
Pokud nic není ještě podepsáno, na katastru by se po tu dobu nic měnit nemělo, nám třeba změnili majitele až po úhradě dědických podílů, které určila notářka.
Já jsem pochopil, měla jste závěť na domek a pozemek, proč jste ustoupila na jinou dohodu.
A v případě dohody máte doklad třistatisíc bude zaplaceno do kdy, ke dni a.p.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.