Nejste přihlášen/a.
Krásné ráno všem,ráda bych vlakem z Kolína do Ledečka a tam někde pěknou procházku okolo Sázavy. Poradíte nenáročnou trasu cca. do nejvýše 18 km. s nástupem zpět na vlak Ledečko-Kolín? Děkuji všem za případné odpovědi
po žluté - Z Chocerad, do Ledečka: Chocerady u kostela - Vlkovec - Vestec, hájovna - Dojetřická hájovna - Dlouhý vrch - Bělokozly - Vraník - Ledečko - procházka hlubokými lesy v délce 11,5 km
po zelené - Ze Sázavy na Český Šternberk údolím: Sázavský klášter - Pod Bílým kamenem - Samopše Čd - Ledečko - maní hora - Poříčko - Pod Vrabovem - Č. Šternberk, pod hradem - Č. Š. zast. ČD - romantická trasa, sleduje tok Sázavy, občas prudší výstup, lesní terén 13.5 km
po červené - podél Sázavy od Chocerad k Č. Šternberku - Chocerady u kostela - Seradovský potok - Pod Čapíkem - Na Mariánce - Pyskočely - Nad sv. Annou - Sázavský klášter - Brázda - sv. Prokopa /čertova/ - Sázava u mostu - Pod Jestřábem - Krdliště hájovna - Talmberk, zřícenina - Ledečko - mlýn Kuchelník - Rataje nad Sázavou - Malovidy - Č. Šternberk - Č. Š. pod hradem - Spíše pro zdatnější turisty, pěkné výhledy na okolní krajinu, hrubě sleduje řeku Sázavu - 25,5 km
Trasy si můžete upravit /zkrátit/ podle svého a podle map.
www.turistika.cz - téma - Ledečko - mapa - převýšení - 10 fotografií
www.kct.cz - plánovač tras - doporučuji
Pohanka dala krásné tipy. Já bych ještě doplnila. Z Kolína do Ledečka není jízda vlakem žádný zážitek. Kolem nevidíte vcelku nic mimořádného, střídají se lesy, pole, louky, v Ratajích tunel. Snad jen most u Červených Peček je mimořádný, ale ten se dá nejlépe vidět z kabiny od strojvůdce, jinak z bočního výhledu nic moc.
Proto bych doporučila z Ledečka jet zpátky proti proudu, směrem na Světlou. Kolem celé Sázavy vede tzv. Posázavská stezka, červeně značená. Můžete vystoupit kdekoliv a pokračovat po proudu. Třeba z Mrzkovic - Smrčná, /vlak/ Stvořidla /vlak/ či dál do Ledče /vlak/. Stačí vystoupit kdekoliv a po červené přejít třeba k 2., 3., 5. zastávce...Cestou vlakem uvidíte nádherný hrad Český Šternberk, za prohlídku stojí i nově opravený zámek ve Zruči nad Sázavou. Navíc kousek za zámkem je v Nové Zruči krásné dětské hřiště, ohromné, plno průlezek, houpaček, lanovky a vše zdarma. Je tam i nádherná kuličková dráha s řadou možností. Snad se nám nebude nikdo smát, když napíšu, že na dovolenou na Sázavu pro sebe i pro dědu přibaluji pokaždé pytlík se skleněnkami. Kdo si hraje, nezlobí! Jaga.
Ještě přidám: pokud byste se vydali ze Stvořidel do Vilémovic, pod nimi najdete pomník Jaroslava Foglara - Jestřába. Právě tam v zátočině Sázavy totiž byla legendární Sluneční zátoka, kde se odehrávaly tábory mladých skautů.
Děkuji tímto oběma ta odpovědi. Zvláště 2 odpověď mne velmi zaujala,už jsem to prozkoumala i na mapách a jdeme do toho,díky
A ještě 1x prosím pro Jagu. Koukám na idos a nevím kde je lepší vystoupit z vlaku ve Světlé,jsou tam 2 zastávky.. Dáme to asi pěšky za Světlé do Ledče,je to tak dobře? To je cca. 17 km.to dáme
Vystupte na zastávce Světlá - město, nebo dokonce ještě v Horní Březince. O nic nepřijdete, je to jen pár km městem /zahrád. kolonie apod. /Z Březinky se už jde podél Sázavy, po pravém břehu. Dojdete do Mrzkovic, tam se potěšíte krásně houpavým mostem. A je tam u zastávky i rychlé občerstvení, takže studená limča jistě potěší. Ve Smrčné, přejdete most a dál jdete asi 3 km na Stvořidla. To je moc hezká trasa, pořád po levém břehu, po kamenech a občas nerovném terénu. Než vyjdete z lesa na louku ve Stvořidlech, všiměte si při levé straně stezky Rodrigovy skály. Ze Stvořidel se pokračuje do poměrně strmého kopce. V létě doporučuji aspoň provizorní igelitku, přímo kolem cesty se dá najít spousta hub. Ale musí na ně být rok. Já tam jednou, pytlík nemaje, nasbírala plné triko hřibů. Ale pak to praní! Nahoře je rovinka - Nemocnice v Háji a odtud zase klesáte dolů, až na tenkou asfaltku, která Vás kolem lomu dovede do Ledče.
Je to příjemná cesta. A protože jsem vysazená na houpavé mosty, pohoupejte se také na Stvořidlech. Nemělo by se to, ale kdypak se to člověku povede?
Ať se Vám výlet povede, vybrala jste si jednu z nejhezčích posázavských tras. Já si tam budu užívat v první polovině srpna. Jaga.
A po výletu dejte vědět, jak se Vám šlo, zda se Vám to líbilo a co jste cestou viděli či zažili.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.