Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sex s osobou mentálně postiženou

Od: monika8* odpovědí: 21 změna:

Zdravím,

mám dotaz ohledně provozování sexuálních praktik s osobou mentálně postiženou a nesvéprávnou. Může takový člověk mít styk se "zdravým" člověkem, samozřejmě se souhlasem postiženého? Nedopouští se člověk bez postižení trestného činu, i když s tím postižený souhlasí?

Děkuji.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Zdravím.
Člověk,který je hodně mentálně postižený a dokonce nesvéprávný,odkýve vše,co mu ten druhý skvěle a diplomaticky naservíruje.
Ovšem,může se stát,že z toho sexu později bude blbnout ještě víc.
Může se i stát,že si sáhne díky nezpracovanému zážitku v jeho mozku na život.
Může se stát,že se bude posléze snažit obtěžovat sexuálně potencionální oběti.
Nedoporučuji v žádném případě *stop*

Naprostý souhlas.

"Může se stát,že se bude posléze snažit obtěžovat sexuálně potencionální oběti."

Přesně takový případ máme v okolí, a to ten dotyčný ani není postižen příliš výrazně. Tito lidé mívají omezenou schopnost posoudit, co je vhodné, a co již ne.

hodnocení

2x

Nevíme,zda ten ,,zdravý,,člověk je muž či žena,ale v obou případech je to dosti podivné ale o ,,zdravém rozumu,,toho ,,zdravého člověka,,lze přece jen trošku pochybovat.

hodnocení

2x

Záleží na síle mentálního poškození. Pokud takový člověk třeba není schopen posoudit své jednání, pak by šlo napadnout to, zda je vůbec schopen dát kvalifikovaný a vážně míněný souhlas.

ciperka: I mentálně postižení lidé mají své fyzické potřeby, včetně potřeby sexu.

jethro - jo, to neupírám. Jen z pozice toho MP - aby mu to víc neublížilo, než pomohlo. Máte pravdu, asi by bylo potřeba posoudit, jak dalece je schopen dát vážně míněný souhlas. Napadá mne, že by třeba mohl být zneužíván (což se často děje) - tak pak co je lepší...

hodnocení

1x

Myslím, že pořád platí věkové omezení. Pohlavní styk s osobou nesvéprávnou obecně není zakázán.

fiser22*
hodnocení

1x

Platí to samé co pro ostatní, 15 a 18let, a se souhlasem obou ;)

hodnocení

1x

Skoro myslím, že ten "zdravý" člověk je velmi podivný - co by mu to přinášelo. navíc opravdu tím zážitkem osobu postiženou dostane do velice špatné situace. Ten "zdravý" by si měl uvědomit, že ten postižený má mnohem mnohem více problémů sám se sebou, ve společnosti, v životě... Tímto mu jen přitíží. Přesně, jak zde už řečeno - nedokáže se s tím vyrovnat a víc mu to ublíží - nemá kapacitu, aby to zpracoval... Možná se ten "zdravý" nedopouští trestného činu dle zákona, ale dle morálního cítění, podle mne ano.

pavlusinda
hodnocení

1x
Zàleźì na druhu postiźenì. Çlovek, ktery napriklad prozil zdravy vyvoj a v 16 letech dostal psychozu muze mit celkem normalni sex. Jine je to s psychickym postizenim od narozeni. Tito lide mohou zustat mentalnimi detmi, proto je potreba k nim takto pristupovat. Takovy clovek treba slysel o sexu a chce to zkusit, ale nema vubec predstavu o co se jedna. Muze ho uspokojit hra, kdy k sexu ani nedojde, ale on veri, ze ho zazil.

Většinou jsou spíše těmi mentálními dětmi.

jedubaba*

Nedávno jsem četla knížku rozhovorů s dospělými "downíky" - a to byste koukala, jak "mentálními dětmi" mnozí nejsou.

figurek*
hodnocení

0x

já bych byl opatrnější v jiném směru. Riskujete, že se na vás ta mentálně postižená osoba přilepí a už se jí nezbavíte.

klera*
hodnocení

0x

Samozřejmě, že může...a to, co píše hodně rádců nademnou, jsou takové typické stereotypy. Nejvíc si samozřejmě všimnete postižených, co se ukájí na veřejnosti nebo těch, co jsou mentálně jako děti...obojí extrémy.

Bohužel si nemyslím, že jsou to až tak extrémy - smutná skutečnost z mojí profesní praxe...

fram
hodnocení

0x

Je to nerozumné, jemně řečeno. Mám před očima maminku s brýlemi o dioptriích až snad 20, poloslepá, a za ní dítě s tlustými brýlemi, druhé dítě s tlustými brýlemi, další v kočárku skoroslepé...jak nastupují do autobusu. Pasažéři to pozorovali se smíšenými pocity. A bylo to "jen" tělesné postižení. Takže neriskuje se narození dalšího "mentála"? To je snad klíčové, ne?

Ad fram - A bylo to "jen" tělesné postižení. Takže neriskuje se narození dalšího "mentála"?
Snaha o zabránění mít děti (nejen) tělesně postiženým už tu byla. Jestli nevíte, oč jde, hledejte v dějepise. U těch druhých, s omezenou svéprávností, pak stačí vhodná antikoncepce.

PS - neznáte slušnější název, než ten v uvozovkách?

fram

jdubabička: Na dobře tak "retard" (jako v tom filmu "Co žere...?"). Ten právně neodpovědný, určitě se nesoustředí na vaši antikoncepci. (Nehledě k tomu, že tak pěkně zamořujeme životní prostředí.) Trvám ale na tom, že vůbec pomýšlet a sex s mentálně postiženým / postiženou je poněkud společenská nezodpovědnost. Samozřejmě pamatuji sterilizaci Romů, nerození děvčátek v Číně...atd.

Zkusíme se shodnout aspoň na tom, že jednak existuje antikoncepce, na kterou není nutno se soustřeďovat, jednak jsou různé stupně retardace. Někdo může být i osobu s omezenou intelektuální činností nazývat jak výše uvedeno, protože to neumí rozlišit.

Tělesné postižení, pokud nevede k extrémně předčasné smrti nebo nějak zásadně nekomplikuje život, podle mě není problém. Pohlavní styk s mentálně postiženými rozhodně neschvaluji, z různých důvodů.

P.s. Jak cestující poznali, že je dítě v kočárku "skoroslepé"?

doplněno 01.06.17 21:44:

Já to samozřejmě nemůžu posoudit, ale osobně jsem potkala člověka, co měl přes 30 dioptrií a nezdálo se mi, že by nějak zvlášť strádal; dnes jsou ty optické pomůcky přece jen na vyšší úrovni, než to bylo dříve. Podle mě je možná i horší, když má dítě např. vrozenou cukrovku nebo silnou alergii na lepek. *nevi*

fram

lidka: Myslím, že to třetí dítě bylo na sporťáku, myslím také se skorolupami nebo něčím na očích. Každopádně to bylo spolucestujícím jasné a jejich výazy říkaly něco jako "Tak holka dost..vyrábíš děti chudáky." Už je to delší dobu, ale do paměti se ta dědičnost vryla šíleně. Zástup pravděpodobných budoucích slepců. Každý den se to naštěstí nevidí.

Ad fram - Zástup pravděpodobných budoucích slepců.
Tohle znáte? "Doporučil byste potrat ženě, která má více dětí, manžela alkoholika, syfilis a žádnou střechu nad hlavou?"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]