Nejste přihlášen/a.
Začal jsem pít skoro výhradně pomerančové džusy - pouze ty nejdražší, 100% z koncentrátu, Toma, Hello, atd., domnívaje se, jak jsou zdravé. Pak jsem se ale dočetl, že litr džusu obsahuje skoro stejné množství cukru, jako litr coly. Je to pravda? Pak už bych tedy mohl pít rovnou tu colu, která mi i víc chutná :D
Chci pít zdravě, ale zároveň taky mít v životě nějakou radost. Voda mi dá život, ale radost ne.
Jasně, zdravější je, o tom žádná, ale může tedy mít nepříznivý vliv na hmotnost nebo hladinu cukru v krvi, ne?
Netuším, kolik vámi zmiňované džusy obsahují cukru, ale silně pochybuji, že by se vyrovnaly slazeným chemickým nápojům alá Coca Cola. Stačí se v obchodě podívat na balení džusu a Coly a porovnat. A ono "100%" znamená, že se jedná o nápoj jednodruhový, tedy jen pomeranč, jen hruška... Je nutné číst etikety, jaké množství je tam dalších složek a chemie.
Teď tu mám HappyDay - složení: 100% pomerančová šťáva z koncentrátu - 9,4 g cukru na 100 ml. Pepsi má 11 g na 100 ml.
No a co si ten džus naředit? 50% džus má 50% cukru, ale chuť - aspoň pro mě - stejná.
Můžete to zkusit jako já: když jsou někde levné pomeranče, nakoupím 2kg, udělám džus (odšťavňovač na citrusy 250,- v Lidlu), klidně ho trošku naředím, a nestojí mě to víc než kvalitní džusy. Jediná nevýhoda je trocha mytí nádobí a není holt k dispozici pořád, ale o to je to lepší, když je džus vzácnější.
Chcete-li pít zdravě, nekupujte džusy, ale dávejte přednost vodě, kterou můžete i ochutit podle typů (ovoce, zelenina, bylinky) výše.
Zkuste třeba do sklenice nakrájet kousek jablka, zalít vodou a nahoru kousek máty → vynikající. Voda Vám může dát spoustu chuti i radosti, dá se na ni zvyknout během pár dnů (mně samotná voda chutná nejlépe).
Džusy si radši připravte sám pomocí odšťavňovače a řeďte je (minimálně 1:1) → nepijte 100% džusy neředěné. Já džusy kupuji minimálně a ředím ± 1:3 (1 díl džusu na 3 díly vody).
Džus je řádově zdravější než Cola. Nejde jen o cukr. Mmch. lepší než 100% džus z koncentrátu je mošt = přimo lisovaná šťáva. Lepší ředit aspoň 1:1 s vodou. A na pití je nejlepší čistá voda. Z pomerančú je nejlepší nakoupit pomeranče, před pitím přefiknout a vylisovat, buď ručně nebo na to jsou mašinky...
Ten "přírodní" sacharid (cukr) je fruktóza. Co do zdravosti se od glukózy zase tak moc neliší. Horší jsou umělá sladidla v cole, vyvolávají až závislost, a pijeme, a pijeme... Samozřejmě je lepší džus, už pro obsah vitamínů C, skupiny B, E a provitamínu A, které se někdy přidávají dodatečně (Pfanner).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.