Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci jet někam k moři na dovolenou ale sám.
Hledám nějaké zájezdy pro jednu osobu abych nemusel platit za neobsazené dvoulůžku,ale najít něco takového je problém. Může mi někdo doporučit nějakou cestovku? Děkuji
V podstatě všechny ceny zájezdů jsou kalkulovány na pokoj, apartmám, stan a pod. Počet lidí v nich spíše slouží k navýšení ceny. Vždy se směju, když někde inzerují dítě zdarma, ale bez nároku na další služby. Podle mě jedině nějaký hromadný specializovaný zájezd, kdybyste byl s někým (cizím) na pokoji. Jinak se podle mě ušetřit nedá. Osobně toho naopak využívám tak, že když přijedeme někam do "čtyřlůžkového" apartmánu dva, tak usmlouvám dva pokoje a samostatnou kuchyň. Takže máme cenu pro dva lidi, ale kdybychom to objednávali z domova nebo přes internet, tak nám dají jen jeden pokoj za tu cenu, jinak bychom platili za čtyři. Tak jim umažeme za 14 dní o dva povlaky víc. Samozřejmě se jedná o mimosezonu.
Ze zkušeností vím, že u nás se prakticky nedá sehnat. Vždycky je cena kalkulována nejméně pro 2, s možností dalších přistýlek. A vždycky se platí nevyužité lůžko. Někdy se jedná o 2 - 3 tisíce na pobyt, ale u luxusnějších hotelů jsem viděla poplatek i kolem 30 tisíc. To už je, panečku, cena! Nechápu, proč se do toho ještě nikdo nepustil, lidí, kteří žijí sami, je přece spousta.
Zkoušela jsem se dohodnout v CK, zda by mi nepřidělili nějakou slušnou paní, která také cestuje sama. Bohužel, to prý nedělají. Chápu je, to by nedělali nic jiného, než párovali lidi. A je fakt, že někteří z nich by si stejně nesedli. Zaplatila jsem ten příplatek, nic jiného mi nezbývalo. Leda zůstat doma.
Četla jsem o tom nedávno článek: prý řada zahraničních CK /konkrétně německých/ považuje cestování jednotlivce spíš za přednost, než za potupu, jako u nás. Pro samostatně jedoucího dávají prý slevy a dárky. Klientů si váží. Nikdy jsem to ale nezkusila a nevyužila. Tak nevím, jak to v praxi je. Třeba tady někdo z rádců bude mít konkrétní zkušenosti. Jaga.
Od CK Mayer, Inex, Slan tour můžete jet sám a být na pokoji, ale jsou to poznávací zájezdy nebo kombinované. Pak ještě jsou seznamovací zájezdy, kde vám buď přidělí někoho na pokoj, ale zaplatit jednolůžák by třeba šlo taky. Lepší je být na pokoji sám. Jednou jsem byla na tom seznamovacím zájezdu a přidělili mi spolubydlící, co celé noci kašlala. Měla asi astma - takový sípavý kašel a neléčila ho. To sama říkala. Spát se nedalo ani se špunty do úší.
Nevyspalá jsem pak chodila na tůry po Krkonoších. Nejhorší je, že i když jsem řekla, že nepůjdu, tak mě vždycky někdo přemluvil, abych šla. Některé ty ženské tam byly o dost starší a přemluvily mě tímto stylem. "Podívej se, kolik je nám a jdeme". Jenže oni byly vyspalé.
Uvažoval jsem o takové situaci (vzhledem ke svým rodinným poměrům opravdu pouze hypoteticky), a došel jsem k tomu, že nejlepší by bylo se domluvit s jakýmkoliv příbuzným / známým / známou / kolegou / kolegyní a jet na dovču ve dvou. Třeba i za cenu že byste se nepodělili fifty-fifty. Program na dovči byste měli stejně každý svůj, jednalo by se jen o to společné ubytování. Myslím, že sehnat druhého (eventuálně třetího) do party by nebylo až tak komplikované.
Myslíte jako spát spolu v posteli? 3x se mi stalo, že byly postele vedle sebe sebe. S kolegou bych do toho asi nešla. Ale každý jsme jiný. Je fakt, že to tak někteří dělají. Něco jinýho je to s kolegyní. Záleží taky na sympatiích a na tom, jestli jeden nechrápe.
Doplácí se snad všude, takže je nutné dlouho hledat kde nejmíň. To je za prvé a za druhé je teprve destinace. Jezdít single je báječné, jste 2x rychlejší, víc vidíte, většinou se roztahujete v pokoji pro dva. U poznávacích zájezdů to většinou ani nejde, vždycky alespoň jednoho přidělí. Povedl se mi sportovní zájezd Řecko s CK Lenka, příplatek jen 600 Kč, ale už před časem. Občas se single pokoje vyskytnou, hotel je výrazně inzeruje, většinou s vyhlídkou do dvora atd, ale to naprosto neva. Single bývají možnosti u zájezdů pro důchodce, ale vyberou si to jinde: platí se za "klub", za all inclusive, přítomnost fyzioterapeuta atd. Předpokládá se, že se penzisti ani penzistky moc nehýbou a dají se tudíž výhodně opečovávat. Takové dovolenky má Španělsko.
Jednou se mi stalo, že jsem jela do Chorvatska od CK Inex, měla zaplacený jednolůžák, ale nepřiplácela jsem na stranu k moři. Přidělili mi, asi omylem, bezvadný pokoj na mořskou stranu a to jsem neplatila příplatek, dvoulůžkový pokoj, krásný výhled na moře a obrovský balkon. Pode mnou bylo hřiště a cvičili tam ráno a večer Češi aerobik. Tak jsem na balkóně cvičila. A jiná dvojice, co měla zaplacený pokoj na mořskou stranu, ho nedostali. Asi to CK popletla. Ale nestěžovala jsem si. Jestli si oni stěžovali, nevím. Ale měli tam zas klid.
Byl to poznávací zájezd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.