Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyřešit majetek u rozvodu

Od: kokin odpovědí: 5 změna:

Přežila jsem s manželem za 20 let života ledacos. Jednou vyhodil půl milionu korun, jindy půjčil bez mého vědomí 50.000kč. Museli jsme se kvůli němu rychle přestěhovat z pěkného bytu do zcela zdemolovaného a problematického. Mohla bych dlouho vyprávět...Před půl rokem jsem začala chodit k psycholožce a také jsem týden byla na psychoterapeutickém oddělení psychiatrie kvůli PTSD z dětství a generaliz.úzkostné poruše. Předem jsem manžela varovala, že se bojím, že to bude on, kdo bude mít problém s mými diagnozy. Já jsem se nijak nezměnila, ale manžel mi od doby návštěv psycholožky při hádkách předhazuje věty ve smyslu, že jsem stejně blázen a že se mám vrátit do nemocnice. Hádali jsme se i dříve, ale nyní muž za hádkami vidí najednou vždy mou diagnozu. On je ten normální, já ten šílenec. Vydržela jsem s ním ledacos, ale tyto útoky na mou duši, osobnost, důstojnost je pro mě hrozně těžké unést. Tušila jsem to předem, že bude mé diagnozy zneužívat. Jsem už ze života s ním utahaná k smrti...a vím, že teď už věčně bude do mě rýt, už to nedokážu dál snášet, mám i tak co dělat sama se sebou. Kolikrát jsem už rozvod zvažovala, ale kvůli dětem jsem do toho nešla. Chtěla jsem se zeptat. Máme dům s hypotékou psané na oba. Jak se to dá řešit u rozvodu. Šlo by barák napsat jen na muže, má naše děti rád, tak mám jistotu, že pak dům připadne jim. O peníze mi nejde, chci už jen klid a nebýt ničí manželkou. Dalo by se mě nějak nechat v tom domě jako věcné břemeno na dožití?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Napsat dům na manžela + věcné břemeno, do toho bych nešel, protože by vám pak byl schopen tak znechutit společné bydlení, že byste to nevydržela. Úplně by mu stačilo využívat nedokonalosti smlouvy a mezer v ní, aby vás legálně "zlikvidoval".

Proč byste nemohla trvat na tom, aby dům po rozvodu zůstal v podílovém vlastnictví vás obou. Měla byste stejná práva a povinnosti jako on, vašimi dědici by byly opět vaše děti, hypotéku byste doplatili každý polovinu atd. Jen by bylo dobré během rozvodu nebo po něm se dohodnout na tom, které části budete kdo užívat a které budou společné.

Viděl bych to skutečně jako rozumnější, než přepsání na manžela a věcné břemeno.

Kolega viz výše *palec*
S jeho názorem absolutně souhlasím a ztotožňuji se.
---
Nikdy se majetku nevzdávejte,v žádném případě !
Mělo by to pro Vás velice negativní dopady.
Abyste, nedej Bože, neskončila pod mostem nebo doživotně v Bohnicích !

iz*
hodnocení

2x

Poradila jste se o manželově jednání s psychologem? Zkusila jste navštívit poradnu pro manželství a mezilidské vztahy?

S (bývalým) manželem budete muset (pravděpodobně) kvůli dětem (i jestli už jsou velké/dospělé) komunikovat i po rozvodu, pomohlo by Vám situaci alespoň zmírnit.

Jestli za hypotéku ručíte oba, bylo by možné dům i hypotéku převést jenom na jednoho z Vás pouze se souhlasem banky, která podle mne jednoho z dlužníků "nepustí jen tak". (Vztah věřitel vs. dlužníci nespadá pod rozvodový soud.)

Nejsem si jista, jestli lze na dům, na němž vázne zástavní právo ve prospěch banky (nebo za hypotéku ručíte jiným majetkem?), uvalit věcné břemeno.

A abych řekla pravdu nepřijde mi takový požadavek fér. Hypotéku byste převedla na manžela a dál chtěla zůstat bydlet bez závazku...

sebod*

ivzez. Máte pravdu. Je-li na domě hypoteka, nelze zanést věcné břemeno. A pochopitelně máte pravdu i s tím, že jsou-li oba manželé dlužníky na hypotece, tak banka toho jednoho vypustí pouze za předpokladu, že onen dotyčný za sebe najde náhradníka.

rpzvod
hodnocení

1x

Nerozvést se k vůli dětem je jen výmluva zvláště, když děti nejsou malé. Zeptala jste se jich jaký mají názor na rozvod? Chcete bydlet v domě a nechcete platit hypotéku, no to by asi nešlo. Co získáte rozvodem ,když bude s ex manželem neustále bydlet pod jednou střechou? NIC, jen další problémy.

Nechte se manželem vyplatit a s dětma se nastěhujte zatím do podnájmu, pak si kupte své bydlení nebo dům prodejte a o peníze se s manželem podělíte. Chcete být rozvedená, ničí manželka, tak buďte soběstačná a hodně daleko od ex. Držím palce, budete potřebovat hodně síly, ale život se dá prožít i jinak než popisujete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]