Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zachovat k holce když přijde ke stolu

Od: trojan odpovědí: 22 změna:

Dobrý den.

Nejedná se ani o rande ani o kamarádku. V neděli se setkávám s dívkou (cca mého věku - jí je 26) a nevím jak se zachovat když přijde do čajovny ke stolu kde já již budu sedět. Mám vstát a čekat jestli mi podá ruku? Zůstat sedět mi přijde divné/neslušné v tomto případě. Tak nějak bych i nejraději podal ruku při přivítání, ale to zase nejde dle etikety...jak se mám zachovat? Děkuji!

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ovczaak*
hodnocení

5x

určitě stoupněte a pozdravte,počkejte,jestli ruku podá ona vám... nevím,jestli to tak má být,já bych to tak udělal... sedněte si,až usedne ona...

doplněno 18.05.17 23:17:

mytrix,já nepsal o etice,ale o etiketě...:)

hodnocení

4x

Rande nerande. Povstaňte, pozdravte, pokud ona podá ruku, přijměte ji, počkejte, až si ona sede, a sedněte si také. Pravděpodobně se jedná o nějaké obchodní nebo úřední setkání. V tomto případě bych na podobném postupu trvala ještě víc než při rande. Partnerka totiž může vědět, že vás bolí záda nebo noha. Partnerka vás může za nepříliš slušné chování pokárat. Nebo už je zvyklá. Ale cizí člověk si o vás utváří nějaký obrázek. Vhodným a nevhodným chováním u stolu to utváření hodně urychlíte.

hodnocení

3x

Když jdu se svou ženou do restaurace, vždycky počkám, až si sedne jako první. Když tam na ni čekám a ona přijde, postavím se a nachystám židli. To se známe 10 let. Dělám to spontánně stejně, jako když ji přidržím dveře. Samozřejmě, když jsme na oslavě, kde je neformální a uvolněná atmosféra (třeba ples apod), tak nevstávám pokaždé, když přijde od klábosení se známou).

Ale rozumím tomu, když se dnešní mládež vítá pozdravem "čau pi*o, sedej vole".

jedubaba*

Jen bych znovu chtěl upozornit, že se nejedná o rande.
To má znamenat, že jinak se budete chovat k slečně, kterou momentálně okouzlujete a jinak k například slečně na pracovním jednání? Jistě, pravidla jsou čím dál rozvolněnější, ale nějaký základ by měl zůstat - jednak není od věci mít pověst slušného člověka ("drsnej frajer" okouzlí tak nanejvejš náctileté telátko nebo zoufalku), jednak nikdy nevíte, kdy a kde se můžete potkat příště.

hodnocení

1x

Vedle pozdravu jí ještě odtáhněte židli od stolu, aby´mohla pohodlně usednout, to potěší každou ženu a obecně to znamená pouze to, že ovládáte pravidla slušného chování.

mytrix*
hodnocení

0x

Na etiku se v dnešní době moc nehraje. Normálně bych pozdravil, přivítal se nějak podle situace. Ale že bych vyložene plánoval, že se zvednu.. Nic s tím nezkazíte, ale pokud už se zvednete, tak určitě podejte ruku jako první, není nic horšího než si stoupnout s stát tam jak trouba s očekáváním, co bude :))

iz*
hodnocení

0x

Já bych to předem neplánovala. Až situace nastane, nějak vše vyplyne "samo od sebe". Ale určitě jí nepodávejte ruku jako první!

mytrix*

Si dovolím částečně nesouhlasit.

Asi bych se rozhodoval podle toho, zda mám o danou slečnou zájem nebo ne. Pokud ne, nechal bych to tak, jak vyplyne situace. Většinou to dopadne tak, že příjde, sedne a pak teprve nastává seznamování.

Pokud by o ni měl potencionální zájem, pak se může snažit nějak projevit, ale v tom případě by měl prokázat určitou míru drzosti a sebedůvěry. Holce, které je 26 není žádná panička, která by řešila pravidla etiky a pokud ano, pak bych byl před ní už na pozoru.

Musí se brát trochu v úvahu věk a dnešní návyky, ne jen to, co říkaji pravidla etiky.

iz*

Ovczaak už Vás up/... na záměnu etiky s etiketou, ale Vy trváte na svém. Jste-li stejný odborník na etiketu, jako na jazyky, ...

Každá dívka (i v dnešní době) ocení slušné chování. Pozdravit, případně se představit je v pořádku. Ale podávat ruku jako první? Jak se tazatel asi bude cítit, když ji dívka nepřijme?

Poznámka: Na lidi, kterým etika (nikoliv etiketa) nic neříká, bych doporučila si dát pozor.

mytrix*

No vidíte, a teď asi poruším Vaši etiketu a vlastně i etiku, ale podle Vaší reakce soudím, že jste člověk ve věku 35+, nejspíše i více, který jaksi zná sice pravidla chování, ale už Vám unikají standardy dnešní vysokoškolské generace a všeoběcně mladších lidí.

Neříkám, že se nemají pravidla dodržovat, ale zde platí více než kde jinde, že se musí zohledňovat situace a věk. Pokud bych šel někam na ples apd., pak jistě mají pravidla etikety své místo. Nicméně v běžném styku není porušení těchto zvyklostí rozhodně takové tabu, jak se zde snažíte podávat.

doplněno 19.05.17 00:26:

@ildika: naprostou souhlasím. Ale co se týče etiky, na kterou upozorňujete, tak většina přišla na to (viz příspěvky výše), že jsem ty slova zaměnil. Takže psát cokoliv o porušování etiky je bezpředmětné.

Něco Vám řeknu. Já věkově patřím mezi lidi pod 30, ale když sedím u stolu a přijde ke mně někdo (na jeho pohlaví nezáleží), kdo je buď přibližně podobného věku jako já, nebo starší (tj. ne např. vyloženě dítě), vždy si stoupnu, alespoň na chvilku. Prostě to považuju za slušnost. Jinak mě děsí Vaše poznámky o etice. Na etiketu možná člověk "hrát" nemusí; i buran může být v jádru slušný člověk (pár takových znám). Ovšem "nehraje-li" na etiku, je to hodně závažné a s takovým člověkem osobně nehodlám mít nic společného.

doplněno 19.05.17 00:46:

Neříkám, že ho přímo odsoudím, ale zamrzí mě to. Podávání rukou přes stůl mi nevadí - obecně, člověk by se měl chovat k druhým pokud možno laskavě a vstřícně a v běžném styku opravdu není nutné dodržovat všechna přísná pravidla etikety (alespoň já to tak vidím). Ale právě např. ono povstání za stolem je podle mě vyjádřením základní úcty k dotyčnému, popř. i srdečného zájmu o něho, takže toho já se vzdávat nehodlám. Mimochodem, moji přátelé si také stoupají, když k nim přijdu a oni zrovna sedí. ;)

mytrix*

A ještě teda zareaguji na podstatu Vašeho příspěvku. Pokud příjdete někam ke stolu, kde bude pro Vás jedna neznámá osoba - muž (viz. tazatelův přspěvek), tak vy jej snad odsoudíte za to, když si nestoupne? Podle mého názoru ne.

V podobné společnosti se pohybuji denně a většinou je to o tom, že nově příchozí osoba poví tak nějak do pléna "ahoj" a následně se teprve případně seznamuje s novými lidmi. Že by si u toho jedni či druzí stoupali, jsem nezažil už hodně dlouho.

Pokud si už podají ruce, tak klidně přes stůl, což je mimochodem také proti pravidlům etikety..

trojan
hodnocení

Díky za reakce. Budu to tady i nadále "monitorovat". Jen bych znovu chtěl upozornit, že se nejedná o rande.

hodnocení

0x

Nikdy se nemůžete zmýlit, když vstanete. Až když je tak 2 kroky od stolu, podíváte se jí do očí a usmějete se. A pak uvidíte, co ona na to. ;) Jsem moc ráda, že jste takovou otázku položil. Příliš často slyšívám, jak se děcka, žádní bezdomovci, ale pěkně oblečení, voňaví mladí oslovují. Láskyplně na sebe zahulákají: Čau pí.čo! *zed*Příjde mi to hodně smutné.

ovczaak*
hodnocení

0x

fajn. a dnes nám trojan pěkně poděkuje a upřesní,že měl schůzku s američankou,představitelkou feministického hnutí... dozvíme se něco o feminismu,sexual harrasment a o tom,že do té čajovny již nikdy nesmí...*zed*

veronika008*
hodnocení

0x

Formálnější setkání muž - žena bych si představovala takhle: muž sedí u stolu, žena přichází, on vstane a pozdraví

(bez podání ruky), ona podá ruku a taky pozdraví (nebo jen pozdraví, záleží, jak moc je to formální). Když tu ruku podáte první, tak se taky určitě nic strašného nestane, ale zůstat sedět může vypadat hloupě a nezdvořile.

trojan
hodnocení

0x
No abych to upřesnil. S dívkou se setkávám za účelem cesty do zahraničí - spolucestujeme.
Nechtěl jsem aby to tu třeba poznala tak jsem uvedl nedělní datum, ale ve skutečnosti na ni čekám právě teď. Bude mít zpoždění o 45 minut. No to jsem zvědav co se z toho vyklube :D Nějaké tipy? :D

Hlavně klid. Ona se také bojí setkání s vámi a bude to kamuflovat sebejistým chováním. Takhle to děláme všichni.*hej* KLID! ONA SE TAKÉ OBÁVÁ.

iz*

Tak si dejte pozor, abyste ji nevhodným chováním a neznalostí etikety neodradil...

hodnocení

0x
V cajovne , jeste kdyz ji je 26 se na etiku nehraje. V cajovne je uvolnena atmosfera a na pohodu atmosfera.
Normalne ji pozdrav , oslov a pokecejte ...
manyy

Jestli se přihlásila na zahraniční cestu s neznámým člověkem, žádná stydlivka to nebude, je připravena i na jiné...

pohanka*
hodnocení

0x

Pokud jste se ještě neviděli, tak úsměv, povstat, pozdravit, představit se, podání ruky na znamení spolupráce /1. slečna/, pokud myslíte i ta nabídka židle a malé odsunutí. To zjistíte podle oblečení - decentní, elegantní - potom ano. Pokud nějak bláznivé, velice moderní, tetování, dredy, tak asi až tak nemusíte. /nemusí na to hrát/

Je to první dojem, dívka chce jet na dovolenou se slušným člověkem, zdvořilým, slušně vychovaným. Po seznámení to bude jednodušší. Potom připadá i malé obejmutí a polibek na tvář.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]