Nejste přihlášen/a.
Jakými doklady nutné doložit, že dotyčný je pojištěnec určité zdravotní pojišťovny? Obdržela jsem nedoplatek ve výši 65 tisíc - za období od 2014 do 2016 na veřejném zdravotním pojištění za osobu blízkou, která je pojištěncem této pojišťovny od cca deseti let - nyní mu je 30. Po kontaktování pojišťovny se mi dostalo vysvětlení, že jsem na pojišťovnu nehlásila, že jde o osobu s omezením svéprávnosti (což není pravda, před xy lety jsem to pojištovně na vědomí dávala) a že mám doložit veškeré doklady zpětně od patnácti let, včetně dokladů o péči atd.atd. - vychází mi z toho, že v konečném důsledku musím doložit hromadu dokumentů, včetně rozsudku soudu - což si myslím, že ten bych úřadu ukazovat nechtěla. Prosím o jednoznačnou radu, co přesně jim mám poskytnout.
(Tyto uvedené roky hocha brali jako samoplátce - což rovněž nepochopím, když předtím bylo vše v pořádku a změny žádné nenastaly.)
Vím, že mohu poskytnout listinu opatrovníka, fotokopie rozhodnutí o tzv. důchodu pro bezmocnost(překlopen do Příspěvku na péči), dále chtějí doložit dobu od 15 let - šel do školy později, čili základní školu končil v 16,5 letech - toto bych mohla doložit maximálně vysvědčením... Celá anabáze je obsažena v rozsudku od soudu - nicméně opatrovnická listina je vystavována též proto, aby nebylo nutné předkládat rozsudek - proč by měl do rozsudku nahlížet řadový úředník pojišťvny... Domnívám se, že by mohlo stačit moje čestné prohlášení.
" Prosím o jednoznačnou radu, co přesně jim mám poskytnout." - radu vám poskytne právník - nikdo jiný. Nějaké dohady na netu bez podkladů, historie,... to přeci nechcete... Pokud nemáte na právníka, zkuste nějakou neziskovku-právní poradnu. Ovšem osobně a s doklady, o které jde.
Tady to ale tak funguje - třeba manželka dostala obsílku s doručenkou. Jako člověk s odběrem elektřiny není registrována v poplatcích za TV a rozhlas - proto musí dokázat, že buď platí poplatky nebo za ni platí někdo jiný.
Zdálo se mi to jako neuvěřitelné - databáze odběratelů elektřiny je vlastně pro rozhlad seznamem lidí-domácností, který porovnají se svými platícími klienty... Ale prokázat, že platíme zákonné poplatky jsem musel ... Nezdálo se mi to směšné.
Děkuji i za tuto radu - rozhodně se na právníka ještě nebudu obracet, jelikož pojištěnec je celou dobu dvaceti let pojištěncem této pojišťovny... Jo, na právníka za 600,--na hodinu nemám, a dokážu si věci najít v zákoně. Šlo mi o to, zda někdo z přítomných nemá/neměl obdobnou zkušenost. Pojišťovna není v právu, ale dokazování je na mně.
Osobně a s doklady se dostavím do oné zdravotní pojišťovny, pokud se nedozvím, co mohu a co nemusím dokládat. Jen, když jim to odnesu k nahlédnutí osobně, opět nebudu mít doklad, že doklady mají a v budoucnu může nastat tatáž situace.
Jděte cestou co nejmenšího odporu. Za 65 000 bych doložila všechny doklady, které mám doma, včetně rozsudku soudu.
Záležitost pár desítek minut a věc bude dořešena bez nervů.
A můžete klidně spát.
Pracovník pojišťovny bude po Vás řešit další případ a na Vás, či Váš případ, již ani nevzdechne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.