Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
chtěl bych se zeptat... Jsem vyučený instalatér, bez nástavby (tzn. bez maturity) a rád bych si v nejbližší době udělal certifikát CAE z angličtiny, protože mě angličtina neuvěřitelně baví a umím toho opravdu dost, tedy alespoň tak, abych zvládl CAE, ale k věci... Zajímalo by mě, jestli bych měl pak v budoucnu nějaké lepší uplatnění, co se práce týče, kdybych tento certifikát měl.
Rád bych se věnoval něčemu, co se týká jazyků. Ať už by se jednalo o práci překladatele nebo tlumočníka, bylo by to prostě něco, co by mě opravdu bavilo a rád bych se i tímto směrem dál rozvíjel a zdokonaloval. Jen tedy nevím, jestli by se pak přihlíželo na to jakou mám školu, protože s vyučním listem z oboru instalatér bych moc uplatnění jako překladatel nebo tlumočník nenašel, proto bych to rád zkusil touto cestou pomocí certifikátu.
Máte někdo nějaké osobní zkušeností s CAE nebo nějakým jiným certifikátem a následovném pracovním uplatnění na nějaké z podobných, či stejných pozic?
Předem děkuji všem za váš čas a snahu poradit.
S pozdravem,
Jan D.
Zároveň si také již pěkných pár let přivydělávám tvorbou webových stránek a překládáním různých odborných i neodborných textů pro všemožné společnosti a weby... Takže myslím, že bych mohl nabídnout i toto, avšak na to žádné papírové potvrzení o dovednostech nemám, takže by musely stačit reference, či případné hodnocení bývalých klientů, pro které jsem překládal nebo tvořil web.
Dřív na škole jsem uvažoval nad tím, že bych šel dělat instalateřinu do německa, ale ve třetím ročníku mi došlo, že instalateřina není zrovna něco, co bych chtěl dělat a čím bych se chtěl v budoucnu živit... Když jsem na školu nastupoval, tak to bylo převážně z toho důvodu, že jsem tam šel spolu s kamarády ze základní školy a také na přání rodiny.
I můj dědeček byl vyučený instalatér, ale zase jiná doba, jiné peníze a úplně jiné hodnoty a požadavky, jenže ono to v dnešní době tady v české republice s tou instalatéřinou až tak dobré není... Co jsem koukal na stránky pracovníhu úřadu a nabídky prací, tak jsem většinou nacházel místa, kde byl nabízen plat okolo 12-15 tisíc hrubého, což mi příjde vcelku málo na to, že umím celkem hodně věcí...
Co se toho překládání a tlumočení týče, tak bych si rád udělal i živnostenský list a začal podnikat, jen doufám, že bych měl štěstí a měl bych nějakou stálou klientelu.
Otázka je, co je "opravdu dost". Pracuju jako lektor angličtiny v jazykovce a navzdory svým dlouholetým zkušenostem s překladem jsem předtím pohořel u překladatelské firmy, protože jejich zakázky tvořily z 99% technicky laděné odborné články, takže jako technický antitalent jsem byl bez šance. Navíc konkurence bude veliká. Tím Vám ale nechci brát elán, určitě to stojí za pokus. Správný zaměstnavatel (jako třeba ten můj) nehledí na to, co máte za "papír", ale na to, co umíte. Takto třeba kamarádka s vystudovanou Aj a FrJ dostala místo v IBM, ač na počítačovou gramotnost žádný "papír" nemá. Stačí, když viděli, že se vyzná.
Pokud umít instalateřinu a anglicky, tak na nic nečekejte a jeďte jí dělat do UK. Jako instalater by jste našel práci lehce a hlavně byste si dost vydělal. Takový certifikat CAE by vám byl úplně k ničemu.
Jinak, pokud byste si CAE udělal, by vám mohl pomoci najít nějaké dobré místo, ale jak už to bylo zmíněno, dneska umí anglicky spousta lidí a je třeba případně nabídnout i něco víc, než jen certifikát CAE. A je pak otázka, jak moc byste si tím finančně uživil.
Já mám pocit, že překladatelů je dost. Dostala jsem dvě doporučení od jazykovek, resp. poslali na mě kontakt svému překladatelskému oddělení - dodnes nic, a to jsem téměř z oboru. A CAE... občas stačí na učení, když je jazykovka dost zoufalá, ale to asi dělat nechcete a taky působí mnohem líp, když k tomu máte nějaký kurz nebo rovnou VŠ. A stálou klientelu na překlady? To mně s mými zkušenostmi zní jako utopie.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.