Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
včera jsem šel kolem domu, kde jsem zahlédnul zkratku (symbol) K+M+B + rok. Začal jsem pátrat, co to znamená. Našel dvě vysvětlení.
K+M+B = Kašpar + Melichar + Baltazar
K+M+B = Christus mansionem benedicat = Kristus požehnej tomuto domu
Asi je to podobné, jako co bylo dříve - vejce nebo slepice. K jakému výkladu se přikláníte nebo máte ještě jinou terorii?
děkuji za účast!
V katolických zemích se o svátku Zjevení Páně (6. ledna) píše posvěcenou křídou na dveře domů a chlévů zkratka K + M + B nebo latinský ekvivalent C + M + B (nebo C + M + B ) jako formule požehnání. Původní text zní Christus mansionem benedicat – Kristus ať obydlí žehná, ať Kristus požehná tomuto příbytku (po celý rok – proto se za třetí křížek píše letopočet). Tři křížky symbolizují Nejsvětější Trojici, tj. Otce, Syna a Ducha Svatého. Nejsou to tedy znaménka "plus" mezi iniciálami.
Dobrý den, ano, jsou dvě verze. Myslím, že je-li to psáno s +, tak je to verze první (jako součet osob královského původu). Psáno bez znaménka + by to měla být verze druhá. Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.