Nejste přihlášen/a.
Vyřizují novou občanku před koncem platností současné. Při vyřizování mi paní dala lísteček s informací, že si mám vymyslet 4 - 10 číselný bezpečnostní osobní kód který budu zadávat při převzetí nové občanky. Tento kód má sloužit k autentizaci při elektronické identifikaci držitele občanky. Zajímalo by mne o jakou autentizaci a elektronickou identifikaci se jedná nebo k čemu konkrétně je tentód dobrý. Co kdybych tento kód náhodou někdy zapomněl? To si budu pak muset kvůli tomu vyřídit novou občanku?
Ten kód je dobrej akorát tak k tomu, aby ho člověk zapomněl. Ještě, že je jen jeden a nemusí se obnovovat. Jenom netuším, kam to všechno vede. Máme mít zvláštní kód na přístup do mailu, do systému, do datové schránky, do elektronického bankovnictví, do každého e-shopu. Polovina z nich má minimální délku 8 znaků, malé, velké písmeno,číslo, nealfanumerický znak a pokud možno je nemáme mít někde napsané a hlavně je co tři měsíce měnit. Tak si vzpomínám na sousedku, co se ve svých cca 75 letech pokoušela dostat domů a "odemykala" dvoukorunou. Alzheimer je sviňa. Už se těším, až já ve stejném budu v tomhle stavu chodit do práce...
Sorry za OT, ale některé výmysly našich zákonodárců a jiných státních zaměstnanců mě dokážou dostat do stavu rozzuřeného býka.
občanku jsem řešil asi pár let zpátky..taky po mě baba na ouřadě furt chtěla jakejsi kód, kterej mi nedokázala ve výsledku říct k čemu je nebo bude...něco jsem ji tam napsal, aby mi dala pokoj, čapl občanku a zmizel..co jsem ji tam tehda napsal, nevím...taky jsem jí řekl, že je mi to prdu a nezají má mě to..na ouřady chodím svátečně a ještě, abych nosil v hlavě další heslo...by mě mohlo..
krtek6: Ten kód se píše na nějaký papír a paní se kterou se to vyřizuje si to může přečíst? To se nezadává na nějaké číselné klávesnici a kromě toho, že se to asi zaznamená na číp občanky nebo někde do systému tak se nikdo nedozví co za kód si kdo zvolil? To není jako třeba PIN u platební karty který pokud se ho nikomu neprozradí tak ani banka asi neví jaký si ho kdo zvolil?
Zatim nemaj doreseny vyuziti, jen planujou.
Nekde doma si kod poznamenej a mas klid (nebo se na urade v archivu najde protokol o prevzeti obcanky a tam bude kod uvedenej).
Ten kod sem zapomel, hned jak sem ho natukal do jejich ctecky.
Nikdy sem ho k nicemu nepotreboval a predpokladam, ze nikdy v blizke budoucnosti ani nebudu.
V zakone o Obcanskych prukazech se sice o osobnim bezpecnostnim kodu pise hodne, nikde ale ne o tom, ze je povinnost si ho pamatovat nebo mit ho nekde zapsany, (nebo ze je zakazano ho zapomenout).
Pri trojnasobnem spatnem zadani (nevim kde a proc) lze stejnak zazadat na urade o odblokaci.
Zítra si jdu po tu novou občanku a tak uvidím co tam po mne za kód budou chtít. Já mám nyní občabju typu jak je vidět zde na obrázku. Předpokládám, že ta nová občanka bude asi nějaká elektronická a možná bude obsahovat i nějaký číp s informacemi o majiteli občanky. Ten kód možná budou vyžadovat zadat na úřadech pokud budou chtít si stáhnout údaje z čípu nebo pouze ověřit jestli je ta občanka moje nebo jastli není nějaká falešná. To jsou ale takové moje úvahy nad tím jak to asi možná je, ale jestli to tak skutečně je to nevím. Ještě, že je to kód pouze číselný a stačí jim pouze 4 čísla. Snad v tom nebude nějaký háček a nějakou kombinaci čísel kterou si předem vymyslím mi to neodmítme a nebudu pak muset narychlo vymýšlet nějaký jiný kód. Jestli ty kódy někdy budou aktívně využívat a bude je třeba zadávat někde na úřadech tak si dovedu představit jak tím zkomplikujou život některým hlavně starším lidém kteří takovým elektronicjým věcem příliš nerozuní a nemají tak dobrou paměť na nějaké kódy. To jim pak bez znalosti toho kódu budou odmítat vyřídit některé záležitosti nebo co? Elektronizace je dobrá a užitečná věc, ale nemělo by se to přehánět. Už se děsím z toho až nám budou chtít povinně dávat číp někde pod kůži, ale toho se my snad už nedožijeme.
amper: Spíš výmysly EU které naší zákonodárcí poslušně realizují.
Problém jsem měl už při vyřízování té žádosti o novou občanku. Nyní už nechtěji fotku od fotografa a fotí si člověka sami. Seděl jsem v kabince asi 1,5 x 1,5 metra nebo možná menší kde si ani nebylo kde odložít bundu a upravit se před focením. Protože nosím trvale brýle tak při focení se mi dost silně odráželo světlo ve sklech brýlí což vypadalo na fotce dost nehezký. Paní mne pak chtěla vyfotit bez brýli což jsem odmítal a tak po několikaterém neúspěšném focení z různých pohledů mne předala do jiné kabinky k jiné paní která mne tam nějak vyfotila, ale ta fotka bude asi hrozná. Fotku od fotografa kterou jsem nabízel a kterou by si mohli zkopírovat odmítali s tím, že to nesmí takto dělat.
Nová občanka bude mít jiné nové číslo a jiné datum platnosti a tak to budu muset všude nahlásit a nechat aktualizovat (banky, dodavatele energií, možná mobilnímu operátorovi a já neví kde všude ještě). Kdysi před několika léty se mluvilo něco o tom, že má být zavedený nějaký systém, že když někdo zmšní občanku a bude mít na ní jiné údaje tak se to automaticky změní i na úřadech a v institucích kde tyto údaje z občanky mají v evidenci a nebude tak třeba aby si ty změny údaju člověk vyřizoval sám. Nevím, ale předpokládám, že něco takového asi bohužel nedošlo k realizaci a nefunguje to tak.
Novou občanku jsem si vyzvedla minulý týden, naťukala 4-místný kód do přístroje podobnému při platbě kartou v obchodě a hotovo. Žádné papíry, vyzvednuto během dvou minut.
Po novou občanku jsem si byl ve čtvrtek a také jsem ten kód musel zadat 2x do přístroje. Po mne ale ještě kromě toho chtěli podepsát papír, že jsem si tu občanku převzal.
Ta nová občanka je taková malá kartička která se možná dá snadněji ztratit a ty údaje jsou na ní natisknuté miniaturním písmem tak, že jsem při kontrole já co mám slabší zrak (nosím brýle) musel použít lupu.
Před dvěma měsíci se mne odpovědná pracovnice ptala, zda CHCI taky bezpečnostní kod - ptala jsem se, k čemu slouží - otázku paní přešla a posléze si odpověděla sama - nechcete, tady mi to podepište. Pravda, nebyla to OP pro mne.Nyní půjdu vyměnit svou - tož jsem celá zvědavá, zda bude povinný? Pokud ne, asi si jej tam nedám.
OP má velikost platební karty - čili dnes už nikomu číslo nepřečtu ani s brýlemi (při současné jsem měla potíže) - takže poštovní doručovatelky aby měly oko orla.
Tak to jsem ani nevěděl, že ten bezpečnostní kód není povinný. Paní chtěla oi mne abych ten kód zadal a tak jsem ho zadal a ani mne nenapadlo, že by to mohlo být nepovinné.
Ono jde vyzvednout i občanku někoho jiného a není vyžadované aby si jikaždý vyzvednul sám osobně?
Ono je v současné době trend všechno miniaturizovat a vůbec se při tom nemyslí na ty co mají slabší zrak. Pro některé jiné postížené se toho dělá docela dost, např. bezbarierové přístupy do budov atp., ale pro nás co máme slabší zrak bohužel vůbec nic a naobak docela dost proto aby nám čtení různých dokumentů co nejvíce ztížit.
Vyzvedla jsem ji jako opatrovník - jinak bych nemohla. Ale ptala se mne úřednice, zda tam chci bezpečnostní kód nebo ne.. Na otázku, nač je tam nyní bezpečnostní kód neuměla odpovědět. Pak si tam něco mumlala do papírů, povídala, že pokud bezpečnostní kód ano, bude to za 500,--, pokud ne, bude to za 100,--. Nešlo mi o ty peníze, ale znova jsem se ptala, nač je bk - a pořád nic. Tož jsem řekla, že nechci, podepsala dokumenty a přebrala OP. Stále mi není jasné, z jakého důvodu mám míti na OP ještě BK, když tam již mám RČ, datum narození a vydá mi jej úřad, k němuž dle mého trvalého bydliště náležím. Pokud dojde ke zcizení, opět ztrátu hlásím - měli by zneplatnit uvedené číslo OP (aby jej někdo nemohl použít později padělaný ap.). Stále nejsou úřady veškeré propojeny - kdyby byly, pochopila bych to. Takhle to však vidím jako nadbytečné. Nebo ne?
Za co těch 500 nebo 100 Kč? Nová občanka po skončení plastnosti by snad měla být zdarma. Já jsem za tu novou občanku nic neplatil a to i když jsem ten kód zadával. Někde jsem četl, že zpoplatněné jsou pouze občanky s čípem pokud si někdo o takovou požáda. Nevidím ale důvod proč žádat o občanku s čípem když pro ten číp stejně asi prozatím není žádné využití.
Stát v případě těch kódů zavádí něco co nemá plně dořešené a asi ještě dlouho dořešené nebude mít. Ono to muselo stát nějaké nemalé peníze ty terminály na zadávání těch kódů na úřadech a naprogramování systému který ty kódy někde uchovává pro možné využití někdy v budoucnosti. Na daních a různých poplatcích státu platíme docela dost a tak proč by nemohl stát z tocho něco použít na nějaké ne příliš smyslné blbosti. Nakonec se možná zjisti, že už existuje něco jiného lepšího a dokonalejšího a tak se možná bude místo těch kódu zase zavádět něco jiného.
Tak jsem tam dnes byla, zas úplně u jiné úřednice - tak myslím, že minule jsem měla "štěstí" na paní hodně neznalou toho, co říká i činí (s tím poplatkem 500,- to vyčetla z dokumentů a určitě špatně). Dnes to bylo o něčem jiném - ale kód mne nemine - říkala přesně to, co píšete - že to postupně zavádějí, že sice (za deset let doby platnosti nové občanky) nevíme, zda to do té doby bude "na něco", ale prostě to tak mají nařízené, tak se kódy dávají - budoucnost nám ukáže...
Já něco podobného zažila s výměnou těch průkazů ZTP za tzv. "S" karty - za svého invalidu jsem si trvala na tom, že ji nechci, tak jsme se do toho "nehrnuli" - a dobře jsme udělali. Nakonec ti, co je měli (měli i "nahrazovat" občanku později), v přípravě, se to rušilo a vracelo se na klasické ZTP... Takže nejlíp - nikam nespěchat, uvidíme, co nám čas přinese...
ciperka: A proč jsi tam byla podruhé? To ti tu občanku napoprvé nedali? A vrátili ti ty peníze které od tebe poprvé asi neprávem vybrali? Ještě mne napadá jak to řešili s fotografií když jsi tu občanku vyřizovala za někoho jiného jako opatrovník? Mne si při podání žádosti o novou občanku sami na místě vyfotili a řekli mi, že fotku od fotografa nemůžou použít.
Z bank mi šlo změnit číslo nové občanky a platnost přes IB pouze u ING Bank. V jiných bankách (mBank, MMB, FIO, mBank, Poštovní Spořitelna, a Creditas) to bohužel nejde. Ktomu to ještě bude asi třeba nahlásit pojišťovně, dodavatelům energií a vody, telefonnímu operátorovi a já nevím kde všude ještě. Napadá mne otázka co by se stalo nebo mohlo stát kdybych to někde nenahlásil?
Pořád nevidím důvod, proč bych měla ten kod občanky hlásit do banky. Nějakou dobu tam účet mám, mám k němu kartu, ta má svůj pin. Karta funguje na pin. Internetové bankovnictví na přihlašovací jméno a heslo. Tak na co bych měla hlásit pin občanky, či nové číslo občanky. Pokud by byla nějaká změna - to chápu. Pokud jiné změny není, tak nevidím důvod. Zrovna tak nevidím důvod, proč to hlásit na odběry elektřiny, plynu atd. To jsme dosud nikdy nedělali, to by muselo dojít ke změně smlouvy - tak pak, když byvyžadovali číslo OP tak nic proti tomu. Pokud ale platí stávající smlouvy, tak jsemv životě nikdy nehlásila změny OP.
Se změnou čísla OP to u ČS v mém případě dotáhli k dokonalosti. Internetbanking při každém přihlášení řve, že nemám aktualizovaný údaje. Při zadání nových údajů to chce číslo OP (v systému ho nemají nebo vědí, že původní je proexpirované). Změnu čísla OP nelze provést jinde, než na pobočce. Stavil bych se tam na pokec. Bohužel jí v rámci zkvalitnění služeb zavřeli a jinou pobočku poblíž nemám. Kruh se uzavřel, jsem elektronický bezdomovec...
ciperka: Ten bezpečnostní kód asi nikoho nezajímá a snad ho nikdo nechce hlásit. Jde pouze o číslo občanky které je součástí asi každé smlouvy a asi všichni ho chtějí mít aktuální. Snad kvůli tomu nikde nebudou chtít měnit smlouvu. Jediná ING Bank to umožňuje změnit přes IB a tak nevidím žáden rozumný důvod proč by to takto nemohlo jít i jinde.
Kód je zatím naprosto k ničemu, protože nejenom, že k tomu zatim nemají hotové žádné aplikace, ale oni nemají ani metodiku, vlastně ani nápad, k čemu by to chtěli používat.
Takže máme v nových občankách PIN, ale už tam nemáme zapsané partnery a děti. Což je naprosto úžasné, když pošta nedoručí balík pro nezletilé dítě a musíte ho vyzvednout na pobočce. Dítěti to nedaj, protože občanku nemá, pas mu platí rok a i s tou moji starou občankou se zapsaným potomkem měli kecy ... co bude s tou novou nechci vidět.
Tak nastak první vážnější problém ohledně te nové občanky. Včera mi telefonovala paní z banjy CREDITAS, že zjistili, že mi skončila platnost občanky a jestli už mám vyřízenou novou. Řekla mi, že budu muset kvůli tomu přijít na pobočku aby si podle nové občanky mohli zaktualizovat údaje. Problém je ale v tom, že nejbližší pobočku této banky mám 30 km daleko a ani nevím kde tam přesně je. Vůbec se mi tam nechce kvůli takové blbosti jezdit a maznit tím značný kus času. V internetovém bankovnictví jsem také našel ohledně toho zprávu ve které se odvolávají na podmínky a dokonce mi vyhrožují i ukončením finančních služeb poskytovaných Bankou. Letos v březnu jsem si v bance CREDITAS zakládal účty a vše včetně smluv šlo komplétně vyřídit přes internet a nyní taková maličkost jakou je aktualizace údajů z občanky přes internet vyřídit nejde. Já přece nemůžu za to, že banka CREDITAS je amatérskou bankou která se rozhodla raději šikanovat klienty než aby si zařídila možnost vyřizování některých záležitosti prostřednictvím internetového bankovnictví, tak jak je to samozřejmosti v některých jiných bankách a firmách. U ING Bank jsem si tyto údaje bez problému jednoduše změnil v internetovém bankovnictvi a tak nechápu proč by to takto nemohlo jít i u banky CREDITAS. Tak to vypadá, že nakonec možná příjdu o účty u banky CREDITAS které jsem si tam nedávno založil. V současné době kdy je trend téměř vše co se dá přesouvat na internet a upřednostňovat to, tak existují ještě firmy a instituce které se internetu v některých věcech snaží spíše vyhýbat.
Ne, za to, ze je amaterskou bankou, skutecne nemuzes.
Ano, za to, ze sis tam zalozil dobrovolne ucet, skutecne muzes.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.