Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ztráta OP - cesta do zahraničí

Od: marek* odpovědí: 8 změna:

Chci se zeptat, jak je to, když přítelkyně přišla o občanku (ukradli jí kabelku), má jen takový ten náhradní papír (bez fotky). O novou si ještě nezažádala. Problém je v tom, že asi za 14 dní máme vycestovat do zahraničí, ale lhůta na vydání OP je 30 dní. Dá se to nějak urychlit? Nebo dostane nějaký dočasný OP? Na ten náhradní papír se předpokládám cestovat nedá. Nevím jak to udělat, máme jet vlakem, mám docela strach, aby nás někde nekontrolovali...

Díky za odpovědi

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Co cestovni pas?

marek*
hodnocení

Ten má propadlý, to jsem zapomněl napsat.

vilik*
hodnocení

0x
Pane Marku, nebudu kázat o nezodpovědnosti, ale občanku jste měli řešit hned a problém by vzniknout nemusel. Standartně ho dělají cca do 14ti dnů, lhůtu mají 15 dní na vydání průkazu bez strojově čitelných údajů a 30 s nimi, takže zaručit, že bude, se nedá. Pas můžete vyřídit ve zkrácené lhůtě 6 dní, ale správní poplatek je 4000 korun.
Před cestou na úřad doporučuju zjistit na stránkách obce podmínky pro podání žádosti, ať nemusíte jít dvakrát.

hodnocení

0x

ale ten náhradní papír za občanku úřad přece vydává na základě žádosti o nový OP, jako dočasný doklad. vycestovat se na něj opravdu nedá, ale výroba OP by už měla být v běhu *nevi* pokud tedy nemáte na mysli zprávu z policie o krádeži.

hodnocení

0x

Dobrý den. Mě udělali občanku za 10 dní. Šlo o výměnu za tu, které končila platnost. Dělali mi to v Praze- Řepích. Nevím odkud jste, ale myslím, že to bude podobné všude. Já jsem to sledoval na internetu, takže jsem věděl, který den je občanka hotová.

hodnocení

0x
Bohuzel , na cestu do zahranici potrebujete bud obcanku nebo pas. Pokud nemate ani jedno a chytnou vas. Tak mate problem.

hodnocení

0x

za 14 dní máte jet pryč, to si měla přítelkyně zažádat okamžitě, propadlý pas. Panečku to je zodpovědnost.

Myslím, že se to dá zhotovit dříve, samozřejmě za příplatek, více najdete na stránkách magistrátu, tam jsou veškeré informace.

marek*
hodnocení

0x

Vím, že je to její nezodpovědnost. Jen se snažím vymyslet, jak to vyřešit. Vím, že se dá vystavit rychlopas tuším za 6 dní, jenže 4000 se jí platit chtít nebude. Ona na to úplně zapomněla, má jen ten papír od policie. Myslels jsem, jestli nejde v takovémto případě vystavit nějaký třeba dočasný OP, na který by nemusela čekat měsíc a mohla by na něj vycestovat ven. Pojedeme do Německa vlakem, mám obavy, aby tam nedělali nějaké kontroly...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]