Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je dvousměnný provoz?

Od: ajon odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,
co si přesně představit, když firma jede na dvousměnný provoz? Jde mi o to, co od toho mám očekávat...než se půjdu poptat.

díky!

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zdravím. Dvousměnný provoz je označení jednoho z druhů režimu práce. V dvousměnném provozu se zaměstnanci při práci vzájemně střídají ve dvou směnách v době 24 po sobě jdoucích hodin. Začátek a konec pracovní doby a rozvrh pracovních směn v dvousměnném provozu stanoví zaměstnavatel a jsou zakotveny v pracovní smlouvě.
Zaměstnanec musí být na pracovišti na začátku pracovní směny a odejít může až po skončení směny.

Pokud chcete mít lepší přehled, doporučím Zákoník práce – pracovní poměr, konkrétně § 83 Vymezení pojmů:

business.center.cz/...

hodnocení

0x

Ranní směnu, většinou od 6:00 do 14:00 střídá odpolední směna od 14:00 do 22:00. Následující týden se pracovníci vystřídají. Ty časy můžou být samozřejmě jinak.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, já si pod tímto pojmem představuji to, že část pracovníků chodí na ranní směnu a část potom navazuje směnou odpolední (v noci se nedělá). A zřejmě se na směnách i střídají (týden ranní a týden odpolední). Více Vám skutečně řeknou v té firmě. Zdravím!

doplněno 15.05.17 19:02:

Ano, (logicky) se jedná o počet směn za 24 hodin (1 den). Snad to ani nelze chápat jinak.

vanad1*
hodnocení

0x

A pak je varianta, kdy ranní nastupuje na 6:00 a končí v 17:30 hod. Následně nastupuje noční směna od 18:00 a končí v 05:30 hod. Také dvousměnný provoz.

hodnocení

0x

My měli ranní od 6 do 14 hodin. Aby bylo mezi směnami trochu času /některá linka třeba dodělávala rest apod./, odpolední směna začímnala až v 15 hodin. Aby tam bylo to místo. Tedy do 23 hodin. Ti co jezdili autobusy to měli lepší,. K nám nejezdil. Já jezdila na kole - 10 km, přes lesy. Zažila jsem plno ošklivých věcí, od píchnutého kola, prasklého řetězu, přes asistenci u bouračky až po opilce, který mě obtěžoval. Nejsou to pěkné vzpomínky. Ale vždycky jsem to zvládla bez úhony.

Přesto můžete děkovat, že nemáte 3směnný provoz. 6 - 14, 14 - 22, 22 - 6. To potom organismus stávkuje a člověk se sotva plouží. Dvousměnný bych brala, jednosměnný dneska seženete jen velice těžko. Spíš ne. Ale ten třísměnný, to je opravdu rasovina. Jaga.

U nás nabízí firma /kovovýroba/ jednosměnný provoz a právě to je tou návnadou, že se tam lidé hodně hlásí. Jinak všichni koukají makat 24 hodin denně. Pokud možno i víc.;)

Jak u koho , me 3smenny provoz vyhovuje. Po nocni se vyspim a mam volne odpoledne.
Ono dvousmeny provoz neni jen to , ze se dela ranni 6-14 a odpoledni 14-06. Muzou to byt 12ctky 6-18 a 18-6 a to je pakarna.
Klidne se muze pracovat i 6-14 a 22-06 , nebo smeny ruzne posunute znam i 09-17 a 21-05. Nejlepsi je se zeptat primo zamestnavatele.
Ja pracuju treba na 4smenny provoz , 6-14 , 12-20 , 18-02 , 24-08

mtan
hodnocení

0x
Já chodím na dvousměnný provoz.
.
.
.
Ranní 7:00-19:00
Noční 19:00-7:00
.
Chodí se minimálně 15 min. před začátkem, aby se stihla předat směna a plynule navázala příchozí směna na tu předešlou.
.
Za směnu jsou dvě 30 minut dlouhé pauzy na svačinu a pár kouřových přestávek, na které ale nechodím- nekuřák. Nicméně jak většina vypadne ven, tak linka stejně nejede, takže neodpracuji více než oni...
.
.
.
Chodíme takto:
.
Ranní...Ranní...Volno...Volno...Noční...Noční...Volno...Volno...
.
Pořád dokola. Výhoda je, že vlastně každé dva dny máme víkend, a to i v pracovní dny, takže si lze lecos zařídit, nebo nakoupit. Nevýhoda jsou víkendy, kdy mi většinou zasahuje jedna směna do víkendu. To je jedinná nevýhoda. Noční směny jsou paradoxně lepší než ty ranní. V práci není vedení, jen směnový vedoucí, který je s námi za dobře a je tu srada...vše je tak nějak víc v pohodě než na ranní, kdy tu leze plno vyšších nadřízených a koukají jak děláte a jak rychle... ;)
.
Je to jedna z variant takového provozu, snad jsem pomohl...
prazskejpepik*

tohle je čtyřsměnný. volno je také směna a podle toho se také odvíí počet odpracovaných hodin. v jednosměnném se pracuje 8,5 hodiny. v třísměnném asi těžko, když má den 24 hodin

Pravy ctyrsmenny provoz vypada uplne jinak.
iz*

Směnnost provozu je určena počtem směn v průběhu 24 hodin jdoucích po sobě. Pokud se za 24 hodin vystřídají dvě pracovní směny, jde o dvousměnný provoz. Doba odpočinku mezi pracovními směnami není pracovní směnou.

hodnocení

0x

Par kalendaru je na smenar.cz/... , ale nejvic zjistis u mozneho zamestnavatele.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma dvousměnný provoz
Otázky na téma ranní směna

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]