Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je legální, pokud obchodník z večerky vykupuje stravenky za 80% jejich ceny?
Prosím o jasné argumenty. Děkuji.
Zaměstnavatel Vám za odvedenou práci dá nějaké ty stokoruny a nějaké stravenky (část si na ně připlácíte Vy).
Když si necháte v trafice vyměnit stokorunu za padesátikorunu a dvacetikorunu, je to sice divné, ale je to Vaše věc.
Když si necháte vyměnit poukázku na potraviny v ceně 80 korun za padesátikorunu místo těch potravin, je to sice divné, ale je to taky jen Vaše věc.
Záleží na znění smlouvy prodejny s vydavatelem stravenek. Vsadím se, že v té smlouvě je to VŽDY zakázáno. Tolik k dotazu.
Obecně: tihle debilové budou moci za to, že nám jednou stravenky bez náhrady zruší, protože tímhle jednáním porušují smysl stravenek, a to je zajištění správného stravování zaměstnance za strany zaměstnavatele. Jednou se toho někdo chytí, že jsou stravenky zneužívány k rodinným nákupům, a budeme mít "po ptákách". Místo aby si každý vážil daňových výhod, dělá spousta lidí všechno pro to, aby jsme o ně přišli. Ruce jim urazit.
A to by bylo to nejlepší. Kompletně zrušit stravenky. Ale je tu silná lobby, krerá určitě nebude chtít přijít o své miliardy, takže to nehrozí.
To je ono. Stravenky jsou typickým příkladem pokřivení systému. Proč by měl někdo mít nějaké daňové výhody. Když má zaměstnavatel potřebu živit zaměstnance (já třeba ve své hospodě ano, pracovník má celý den gratis piti, oběd dle výběru plus salát, kávu mu sám uvařím a ještě moučník, je fakt že mám jen tak 2 až 4 pracovníky a jsem za vodou). Jinak na tom vydělávají firmy, které nemají vůbec žádný vztah k tomu. To je chyba. A že to někdo vykupuje, je jen to poslední.
Zdravím. Stravenky rozhodně nejsou ukázkou pokřiveného systému, ale hamižnosti lidí. Každý, kdo chodí do stravovacího zařízení na obědy, má (u některých zaměstnavatelů) možnost příspěvku v podobě stravenky. Tím pádem má strávník oběd za babku. Pokud na obědy nechodí a stravenky si fasuje, je to jeho právo, ale pokud s nimi "kšeftuje", není to v pořádku a není to vina systému. Je to jen o hamižnosti. Ida
Asi to doslova nelegální nebude, ale "obchodování" se STRAVENKAMA je podle mne přinejmenším hodně hloupé. Je to "stravenka", snad je to na ní i napsáno. Nevím, nikdy jsem to neviděla, ale myslím že by se takto neměla zneužívat. A já jsem se vždycky divila když jsem viděla jednoho a toho samého Vietnamce z naší včerky nakupovat v Penny krabice vína a jiného pití a platit nějakými papírky. A tomu že je někdo prodává za 80% jejich ceny už nerozumím vůbec. Přece ty peníze zase utratí asi za jídlo, tak proč si ho nekoupit rovnou. Nebo to je tak, že ten Vietnamec za stravenky své zboží neprodává, ale je takový fištrón, že klidně na černo a za nižží cenu odkoupí stravenky za peníze a ten člověk je pak dokonce u něho v jeho obchodě utratí? No tak jestli to je takhle, tak ten co mu stravenky pod cenou prodává, je s prominutím úplný pitomec.
Aha, tak to jsem nevěděla. A to ty stravenky platí pouze na ten jeden měsíc? To si je třeba nemůže nechat do foroty, kdyby měl příští měsíc třeba nouzi?
rok jsem pracoval v jednom skladu, kde jsme také fasovali stravenky..a také jsem je prodával, protože jsem jich měl tolik, že jsem je nestačil spotřebovávat... cca 20stravenek měsíčně x 12 měsíců...to je mazec...byly to myslím tehda 80,- .. já na ně z výplaty dával 20,-/kus a prodával jsem je kolegovy (kterej je dával manželce na nákupy) myslím za 50,-/kus ..vydělali jsme oba...já nemusel zbytečně utrácet peníze za stravenky když jsem to neměl za potřebí, měl jsem trochu větší příjem a on byl spokojenej, že ušetřil a nakoupil levněji
Zatím mi tu chybí dvě věci:
1. Obchodníkovi, u kterého za stravenky nakupujete, nedostane od jejich editora nikdy plnou hodnotu stravenky, ztráta obchodníka činí vždy 10-20%. Takže když budu obchodníkem a budu stravenky kupovat, koupím je maximálně za 80% hodnoty, jinak bych na tom tratil.
2. Problém daňový. Jelikož jsou stravenky osvobozeny od daně z příjmu, jejich prodejem získávám příjem, který bych měl teoreticky daňově přiznat a zaplatit z něj daň. Což pochopitelně nikdo nedělá a asi to ani není dohledatelné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.