Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sběr boruvek

Od: krista* odpovědí: 2 změna:
je možné prodávat na stánku lesní borůvky,které nasbíráme.?Samozřejmě vše by šlo přes EET...jak je to pak s dodacím listem...je to takto vůbec možné...pokud je nějaký jiný systém prosím o radu...je totiž hodně nabídek sezonního ovoce ale nic není s dokladem...Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

xyniwaci
hodnocení

0x

Pokud máš svůj vlastní les a nebo ti nějaký vlastník lesa dovolí sbírat u něj, tak není problém.

nikdo*

Lesní zákon říká, že "každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou na zemi ležící klest... Při tom je každý povinen les nepoškozovat, nenarušovat lesní prostředí a dbát pokynů vlastníka, popřípadě nájemce lesa a jeho zaměstnanců." Dále je uvedeno, že 
"v lesích je zakázáno sbírat lesní plody způsobem, který poškozuje les".

Sběr lesních plodů pro osobní potřebu a bez nároků na zisk je povolen i bez souhlasu majitele lesa. Pokud však budeme chtít plody prodávat, jsme povinni doložit, jak jsme plody nabyli, například dokladem o vlastnictví lesa nebo souhlasem majitele k prodeji plodů.

Tolik ke sběru a teorie k prodeji.

Nikdy jsem dosud nezažil, že by se někdo zajímal o povolení. Kontrola už zná svoje lidi, a pozná, kdo jede ve velkjém a opakovaně, a kdo si chce jen přivydělat. Co mně vloni překvapilo, že to jsou schopni rozeznat i zákazníci. Dvakrát po sobě, přišli na trh táta s dvoma klukama, všichni modrý pusy a ruce. Měli toho asi 4 přepravky borůvek. Díky tomu, že si to ti kluci prodávali sami, táta jim jen pomáhal, měli prodáno tak rychle, až jsem se divil. Mnohem rychlekji než ti "stálí".

Pro příležitostný prodej, nemusíte mít EET. Vystavit musíte, pokud to zákazník vyžaduje, jen paragon s částkou, jménem a adresou. Já jezdím opakovaně každý týden už čtvrtý rok, a paragon jsem vystavoval jednou. A v případě příležitostného prodeje, si ani tím paragonem nejsem jistej.

doplněno 12.05.17 22:00:

Ještě na jednu věc si dejte majzla. Zjistěte si někde, jestli pro příležitostný prodej, musíte mít kalibrovanou váhu. Pokud ano, tak si ji někde půjčte. Ale zase, Z praxe: ještě jsem neviděl tyhle příležitostný, aby měli kalibrovanou váhu. Většinou vážili na nějaké kuchyňské.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]