Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vydržení pozemku

Od: ssergey® odpovědí: 10 změna:

Dobry den, mam k vám dotaz:

Od roku 2001 jsem vlastníkem pozemku, který hraničí s pozemkem města. Letos město rozhodlo postavit novy plot i pro upřesněni hranic pozemku objednali u geod.firmy vytyčeni hranic pozemku. Při vytyčeni zjistili že stávající plot je o 15cm dal od hranic mezi pozemkami.V protokolu jsem vyjádřil svůj nesouhlas s vytyčením, protože už 16 let staral o ten kus pozemku i v dobře víře byl přesvědčen, že je můj.

Mam právo požádat o vydržení vlastnického práva na pozemek o který v dobře víře myslel že je můj?

Kde a jak můžu požádat o vydržení vlastnického práva na pozemek?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Podmínky pro vydržení jsou podle mě splněné a šel bych s tím na katastrální úřad.

Než bych ale začal uvažovat o vydržení: co s tím stávajícím plotem bude? Bude ho město bourat a stavět znovu kvůli 15cm? A kolik těch 15 cm dělá v plošné výměře? Nebo by vám město těch pár metrů navíc chtělo pronajímat? Nebo (což je podle mě nejpravděpodobnější) zachová pokojný stav a status quo jako doposud? Protože řešit pitomých 15 cm (což je prakticky šířka obrubníku pod plotem) mi opravdu přijde přehnané - jak ze strany vaší, tak ze strany města. Asi by to celé úřadování kolem toho bylo dražší, než ten pozemek.

hodnocení

0x

Doporučuji prostudovat §§ 1089 až 1098 Občanského zákoníku (z.č. 89/2012Sb.). Tam najdete odpovědi na vaše otázky

paw*
hodnocení

0x
Teoreticky jstenvydrzel pruh o siri 1cm.zbyte Z je chyba mereni geodezieceskyraj.cz/...
hodnocení

Ano, město chce postavit novy plot.

Přikládám foto

Vydržení pozemku
manymely

Proč jsi si zrovna myslel, že hranice pozemku je plot města a ne ten taras? U soudu pak asi nevysvětlíš z čeho plynula tvá dobrý víra, že pozemek je tvůj. Zde je hranice pozemku skutečně vyznačena spíše tím tarasem, než plotem, který si město postavilo na vlastním pozemku. A dále je vidět, že původní plot končil přesně na hranici pozemku.To je ten přední s tou silnou trubkou.

hodnocení

0x

Přechod vlastnického práva pomocí institutu vydržení Vám musí určit soud v rozsudku. Musíte podat žalobu na vlastníka pozemku dle katastrální mapy. Teprve s rozsudkem v právní moci můžete jít na Katastrální úřad požádat o vklad vlastnického práva.

honzajs122
hodnocení

0x

Plot nutně nemusí vést po hranici. Levá hrana tarasu odpovídá potom průběhu hranice. Kdo stavěl taras? Vy, nebo město. Pokud postaví město plot v hlíně a taras je Váš na Vašem pozemku, tak je všechno v cajku. Sporem akorát vyhodíte peníze a celkem nic nevyřešíte, osobně bych se o ten kousek nehádal.

hodnocení

Taras jsem stavil sám v roce 2003 kvůli kytkám, a plot stavilo město kdysi dávno, a teď chtěj postavit novy .

No tak ať ho postaví, v čem je tedy vlastně problém?

hodnocení

Tak všem děkuji za odpovědi , dnes jsme domluvili.Novy plot bude na hranice stávajícího plotu.

Kytky zůstanou!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]