Nejste přihlášen/a.
Zdravím lidičky,
prošla jsem mnoho podobných topiků, ale většina je několik let stará a v současné době a Brexitu si nejsem vůbec jistá, zda se něco mění či ne. Jednoduše, chci odejít z česka a začít žít v Anglii. Nadobro, chci začít čistý start, znovu, svůj život. Vím, že to nebude peříčko, vím, že pravděpodobně budu mýt nádobí ze začátku, ale chci to. Je mi 22, nemám závazky ani rodinu co mě tu drží.
Mohl by mi někdo prosím poradit, co vše si musím zařídit? Či jaké kroky udělat jako první? Zajdu nejprve na nějaký úřad, či podobně? Jsou potřeba vyplnit určité žádosti apod? Nebo zkrátka najdu sama za sebe ubytovní a práci přes britské webové stránky a zařídím vše sama? Přiznávám jsem naprosto ztracená když příjde na lítání po úřadech.
Děkuji všem za čas a odpověď, či aspoň o nasměrování správným směrem.
Nejspíš si budete muset prošlapat cestičku sama (míním v Anglii), protože pravděpodobně ještě nikdo nemá představu, co bude po skončení Brexitu.
U nás budete muset vyřešit zdravotní pojištění (více zjistíte u své zdravotní pojišťovny), doporučila bych se informovat i na OSSZ, co bude potřeba pro případný nárok na důchod v budoucnu.
Ohledně státní příslušnosti a trvalého pobytu doporučím se informovat na příslušných úřadech.
Podívejte se i na portál EU, dokud Brexit neskončí, mohou se Vám informace z něj hodit.
Musíte se nejdříve odhlasit ze zdravotní pojišťovny v ČR a koupit si cestovní pojištění tak na měsíc nebo dva, aby vám to pokrylo dobu hledání práce. Když přijedete do Británie, je potřeba si domluvit schůzku na Job centru, kde budete žádat o NIN (což je číslo, bez kterého nemůžete v UK pracovat). Číslo vám dojde poté tak za měsíc od zažádání, ale pracovat můžete i dřív, pokud máte potrvzení, že vaše NIN je v progresu.
Jinak práci je asi nejlepší hledat až přímo na místě, ptát se a roznášet životopisy všude, kde se dá. Ohledně bydlení doporučuji projet skupiny na FB (něco jako Češi a Slováci v Londyně) podle toho, kam přesně chcete jet. Většinou tam hledají spolubydlící nebo vás někdo může nechat u sebe než si najdete své vlastní bydlení.
Jinak jste docela mladý a pokud byste přemýšlel třeba i o studování tam, tak na to je dobré Skotsko. Narozdíl od Anglie zde nemusíte za studium platit.
Takhle to tam funguje teď, jak to bude, až Brexit přijde, to opravdu nevím...
Zdravím,
u této společnost/... ( je tam lepší počasí po celý rok než v ČR) by jste mohla dělat pečovatelku v domově pro seniory. Mají asi 10 domů a na tuto pozici stále hledají lidi, stejně jako u nás. Ale tam si vyděláte na naše kolem 40tis Kč , na rozdíl u nás nějakých ubohých 14 tis. Chce to mít ale trochu vztah k starým lidem a být zodpovědný.
Před lety nabízeli i vlastní ubytování a strhávali to při každotýdenní výplatě. Šlo o společné bydlení s kolegyněmi v zařízeném domku. Ale nevím, jestli to ubytování stále poskytujou. Info by určitě dali po telefonu, nebo třeba zkusit email. Taky bych se zeptal, jestli by i vyřídili National Insurance Number ( NI number). Tady někdo podává/...
Pečovatel , health care assistant, bere od cca 8-10 liber na hodinu a dělá se běžně 36-48 h/týdně, jak kdo chce a jak je potřeba. Oběd je v práci zdarma. Nahoře máte odkaz přímo na aktuální volná místa. Hledaj i servírky a uklizeče, ale ty berou míň za hodinu a dělaj i méně hodin. Kdyb jste ale byla zdravotní sestra a tam by jste si dodělala nějaké zkoušky, to by byl zlatý důl, těch 40tis by jste si mohla vynásobit dvěma.
Kdyby jste chtěla ještě nějaké info, tak mi sem napište nějaký net kontakt a já vám napíšu.
Držím vám palce a děláte dobře, že hledáte něco jiného a LEPŠÍHO, než co je tady. Jsem ze starší generace a je to smutné, že po tolika letech od roku 89 je to tady stále bída a utrpení , v porovnání s vyspělými zeměmi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.