Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vracení daní

Od: kingen odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

Byl jsem v minulem roce 90 dní na nemocenské a ke konci roku mi přišel papír z hypotéky kde bylo napsáno, že budou vracet 9 tisíc korun. Nechal jsem si dělat daně u zaměstnavatele a přišlo mi k výplatě jen 5500kč. Není to trošku málo za 90 dní na nemocenské + vraceni uroku z hypotéky? Průměrna moje hruba mzda je 31000kč. Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

cebi
hodnocení

1x
Podle mě vám z banky přišlo, že si můžete úroky odečíst ze základu daně, nikoliv, že vám ji vrátí jako takovou ve výplatě. Jen se vám roční daň počítá z částky ponížené o tuto částku. Tedy zjednodušeně řečeno daň z 363000Kč a ne z 372000Kč.

iz*
hodnocení

0x

Pročtěte si znovu pečlivě, co Vám z banky napsali. Úroky z hypotéky lze odečíst od daňového základu, nikoliv od vypočtené daně. Tzn., že se Vám z úroků nevrátí celých 9.000 Kč, nýbrž "jenom" 15 % z této částky.

Hypotéku jste platil celý rok? Pokud byste doplnil přesné údaje, mohu Vám výpočet zkontrolovat.

kacer*
hodnocení

0x

Banka posílá kolik vám vrátí na daních? To se mi nějak nezdá jak to může banka vědět. Podívejte se co vám banka napsala a jak už bylo zmíněno, tak od základu daně vám odečtou "jen" 15%. Ale i přesto, že jste byl 90 dní na nemocenské z celého roku a při vaší průměrné mzdě se mi to zdá nějak málo, ale neznám další informace.

iz*

Od základu daně se odečte částka úroků, nikoliv 15 %. Příklad: Základ daně ze zaměstnání: 509.000 – 9.000 = 500.000 Kč. Daň (15 %) se vypočte z částky 500.000. Od výsledné částky daně se pak odečtou slevy na poplatníka, na děti, ...

Také bych řekla, že by vratka mohla být vyšší, ale k posouzení by tazatel musel by uvést přesné informace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]