Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Byl jsem v minulem roce 90 dní na nemocenské a ke konci roku mi přišel papír z hypotéky kde bylo napsáno, že budou vracet 9 tisíc korun. Nechal jsem si dělat daně u zaměstnavatele a přišlo mi k výplatě jen 5500kč. Není to trošku málo za 90 dní na nemocenské + vraceni uroku z hypotéky? Průměrna moje hruba mzda je 31000kč. Děkuji
Pročtěte si znovu pečlivě, co Vám z banky napsali. Úroky z hypotéky lze odečíst od daňového základu, nikoliv od vypočtené daně. Tzn., že se Vám z úroků nevrátí celých 9.000 Kč, nýbrž "jenom" 15 % z této částky.
Hypotéku jste platil celý rok? Pokud byste doplnil přesné údaje, mohu Vám výpočet zkontrolovat.
Banka posílá kolik vám vrátí na daních? To se mi nějak nezdá jak to může banka vědět. Podívejte se co vám banka napsala a jak už bylo zmíněno, tak od základu daně vám odečtou "jen" 15%. Ale i přesto, že jste byl 90 dní na nemocenské z celého roku a při vaší průměrné mzdě se mi to zdá nějak málo, ale neznám další informace.
Od základu daně se odečte částka úroků, nikoliv 15 %. Příklad: Základ daně ze zaměstnání: 509.000 – 9.000 = 500.000 Kč. Daň (15 %) se vypočte z částky 500.000. Od výsledné částky daně se pak odečtou slevy na poplatníka, na děti, ...
Také bych řekla, že by vratka mohla být vyšší, ale k posouzení by tazatel musel by uvést přesné informace.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.