Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ozařování prostaty

Od: ludva46 odpovědí: 9 změna:

Mám se podrobit ozařování prostaty (4-6 týdnů). Může mi někdo, kdo s tím má praktickou zkušenost, sdělit co to obnáší. Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fran56ris*
hodnocení

3x

Prošel jsem na podzim ozařováním dutiny ústní (nosohltanu), jezdilo nás více v dodávce.Já prošel 33ti ozářeními . Tak denně trvá to asi 10 minut.Absolvovat se musí celá léčba.Soboty a neděle je volno.

Proč to píšu?

Jezdil se mnou jeden právě s prostatou a všechno v pohodě.Žádné potíže, dokonce chodil rýt zahradu, takže klid.Nic to není a nebolí to.Jen vydržet celý proces.*palec*

U mě je to horší,mám do žaludku hadičku a umělou výživu.Než se to všechno zhojí u prostaty to nehrozí,tou se strava nepolyká.;)

ludva46
hodnocení

Děkuji za prima odpověď.

pb®

Jako nechci strašit, ale prostata je velice blízko střev a močové trubice. A máme ve vzdálené rodině jednu, co po ozařování gynekologické rakoviny (to je termín, ale nevím, kde přesně co měla), má spečená a neprůchozí střeva. Snaží se jí to dát dohromady a střeva zprůchodnit, ale zatím jí krmí tak, že v nose je hadička a jednou jde jídlo do žaludku a co se nezvládne strávit, to jde druhou hadičkou ven. Každopádně přeju léčbu bez kompikací, ale prostě léčba rakoviny není procházka růžovou zahradou.

hodnocení

3x

Jestli mohu přispět jako žena, tak mám zkušenosti které mi vyprávěl kolega z práce. Jezdil také s prostatou několikrát na ozařování a dnes běhá a pracuje jako dřív. :)

hodnocení

2x

Zřejmě Vám lékař nevysvětlil některé vedlejší účinky, které po ozařování mohou nastat. Většinou jsou přechodné, výhledově se upraví a netýkají se ani všech pacientů.

Nejčastěji muže po ozařování prostaty obtěžuje častější močení (někdy i únik moči - řeší se inkont. pomůckou), snížená erekce, průjem. Je důležité o těchto možných problémech vědět předem a zbytečně se nevylekat. Upravit jídelníček (lehká, výživná, ale nenadýmavá strava), dobrá hygiena intimních partií po každém použití wc, nepřetěžovat se extrémně prací - a opravdu trpělivost, než se vše vrátí do normálu. Neváhejte se ošetřujícího lékaře zeptat na všechno, co Vás ohledně léčby zajímá.

kamill*
hodnocení

1x

P.ludva46,nechcem vás zbytočne odrádzať,ale onko problem nie je do poradne! Slováci sú na prvom mieste na SVETE v počte onko ochorenia hrubeho čreva,a na 7 na ochorenie prostaty.Muži v čechách sú vdaka fajčiarom na tom lepšie.Napriek tomu, toto sú častejšie príčiny úmrtia ako kardio a diabet dohromady ostatneho obyvatelstva! Preto viac počúvajte svojho onkologa a doverujte mu

ludva46
hodnocení

Děkuji všem za jejich odpovědi. Od lékaře zhruba vím o co půjde, jen jsem chtěl znát pohled pacienta s praktickou zkušeností. Ještě jednou dík.

hodnocení

0x

Chtěla bych vás uklidnit. Mnoho mužů na ozařování dochází. A také žen s rakovinou děložního čípku nebo dělohy. Nevěřil byste, kolik. A díky tomu přežili! *hej* Držte se! Hodně sil vám i celé rodině.

ola®
hodnocení

0x
Prosím, máme v rodině také muže 75 let, bude podstupovat ozařování prostaty cca 2 měsíce, také by mě zajímalo na co se má připravit. Zda bude pak nadmíru unavený, bude muset hned po příjezdu domů odpočívat, nebo zda je to po zákrocích bez příznaků? Pán má totiž doma nemocnou manželku, tak se ptám, jak na tom bude...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]