Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
ráda bych se zeptala,jak dlouho mohu být na nemocenské,tak abych měla nárok na výplatu nemocenského.Na stránkách ossz jsem našla, že 380 dní včetně případných zápočtu z předchozí doby. Loni jsem marodila 6 týdnů,po té nastoupila do práce.Od začátku letošního roku jsem opět marodila 12 týdnů a zase nastoupila zpět do práce.Tam mě zdraví opět zradilo a po měsící a půl opět marodím.Není to o tom,že bych se vyhýbala práci,jen mám neustále problémy s vyhřezy ploténky.Po jaké době mohu žádat o inv.důchod? Děkuji
O invalidní důchod můžete požádat kdykoliv.
Pokud jste absolvovala různá vyšetření, rehabilitace, cvičení, případně lázně a operaci-e, máte i rentgenové snímky a Váš stav páteře je nevratně poškozen.
Dále se zamyslete, jakou práci vlastně vykonáváte, jestli práce nemá vliv na Váš neutěšený stav páteře a jestli nemáte nadváhu. Špatný stav můžete mít i po úrazu.
Máte-li přiměřenou váhu, lehkou práci, pravidelně cvičíte a rehabilitujete a stav se nelepší, měl by Vám to již ošetřující lékař sám navrhnout.
Pokud máte fyzicky namáhavou přáci, práci v předklonu, ve vynucené pozici, taháte těžké předměty, porozhlédněte se po lehčí, případně si zažádejte u současného zaměstnavatele o jiné zařazení. Též zkuste nejdříve požádat o status ,,osoba zdravotně znevýhodněná,,. Zaměstnavatel potom musí k tomuto přihlédnout.
Ještě bych doplnila, jestli jste dostala od lékaře správnou metodiku pohybů a jak šetřit páteř.
Již si to přesně nepamatuji, jak se to nazývá. Jsou to kartičky, nebo knížečka, kde vás navádějí, jak nenamáhat páteř.
Utkvělo v paměti - když se pro něco shýbáte, nebo něco těžšího zvedáte, tak je páteř rovná, ale pracují nohy, tedy jdete do podřepu a stehenní svaly tělo zvedají, nezvedáte ohnutou páteří a nenarovnáváte se s ní. To dělá hodně lidí špatně. Myslím, že tam bylo i nošení nákupů. Ne v jedné ruce, ale buďto rozdělený na dvě tašky a ještě lepší nosit v batohu na zádech. To jsem zavedla okamžitě, batoh je dobrý. Potom věšení prádla na šňůry /jestli tedy věšíte/, být od šňůry o krok vzad, ne přímo pod šňůrou, abyste se nezakláněla... na další si už moc nepamatuji, trpěla jsem na to také velice, lezla jsem po čtyřech, jak to bolelo, ale též každodenní cvičení moc pomohlo. Opět, naučíte se na rehabilitaci, jak správně cvičit a dýchat.
Absolvovala jsem různá vyšetření,infuze,rehabky,obstřiky... Práci jsem měla fyzicky namáhavou,s nošením těžkých břemen.Tuto jsem posléze opustila a marodila od začátku roku 12 týdnů. Našla jsem si novou práci, u které při vstupní prohlídce mi závodní lékař řekl, že si na záda mám dávat pozor,že to není žádná sranda.Bohužel se ukázalo,že při vysokém podstavu zaměstnanců musím dělat všechno, než na co jsem byla najata.Jednalo se o obchod.Po té odešel skladník, takže tahání palet,beden,apod. zůstalo na nás...To víte složenky se neptají,tak se snažíte vydržet...po měsíci, mi začal stávkovat žaludek,a o zádech ani nemluvím...po té co jsem prozvracela směnu, jsem odešla na neschopenku.Teď řeším co dál, zůstat na neschopence a samozřejmě vyřešit své zdravotní potíže,a najít si jinou práci...Jen by mě zajímalo,jak dlouho můžu na neschopence zůstat,než budu muset před posudkového lékaře nebo jak to vůbec chodí...
Já bych Vám doporučila najít si lehkou práci, ne manuelní, ale v kanceláři. Obchod je těžká práce, to byste musela být ve velké firmě /Globus, Tesco/, kde budete jenom za pokladnou a nebudete se muset tahat s paleťákem. Ono i za pokladnou je jednostranná zátěž, že saháte stále jednou rukou po pásu pro zboží. To si musíte rozhodnout sama.
Asi nemáte maturitu, ale kdybyste náhodou měla /možná i neměla, zkusit to můžete/ tak plno prodavaček bylo i na poště za přepážkou. Udělá se zaškolení. Dříve se brali, no, nevím sice jak dnes, jak jsou přísní. Jinak je práce za přepážkou víc než vhodná pro tyto potíže. Chvíli sedíte, chodíte, hýbete se různorodě po celé poště, stále něco hledáte, řešíte, komunikujete, telefonujete.
Možná, že byste se našla v dnes ,,moderním kurzu,, zaměstnání jako asistentka ve škole, školce. Není to vůbec namáhavá práce, pokud nemáte na starosti někoho nemohoucího, vysloveně na vozíčku. Je zapotřebí si udělat nějaké pedagogické minimum, zkoušky. Je to také celoživotní práce s neustálým vzděláváním se.
Kdybyste byla zaregistrovaná, tak bych to raději napsala interní poštou, abych nezaplevelila vlákno.
Vím, že přesně neodpovídám, ale chtěla jsem pomoci i z té druhé strany, kterou jsem si vyzkoušela. Protože jsem také stále hledala zaměstnání bez namáhání páteře. Hodně mě paradoxně pomohla práce poštovní doručovatelky. Avšak ke konci, 2-3 roky před důchodem jsem vzdala již ten tlak i nárůst celkové práce /množství materiálu/. Záda jsem posílila, ale objevila se inkontinence.
Pokud byste si žádala o ID, tak dostanete 1. nebo 2. stupeň. A při těchto stupních se stejně předpokládá, že budete chodit do zaměstnání. A s ID se již moc velký výběr zaměstnání nenachází, nebo jsou špatně placená. Možná vrátnice, ostraha, úklid /to je ale též namáhavé/, chráněné pracoviště atd..
Proto doporučuji stále pro sebe něco dělat, každý den cvičit ty svoje cviky, které cítíte, že Vám dělají dobře. Je to celoživotní řehole.
Snažte se hlavně uzdravit nebo ce nejvíce zlepšit svůj zdravotní stav. Až vyčerpáte (nevím přesně) část podpůrčí doby, zašle Vám OSSZ písemnou informaci. Potom se dohodnete s lékařem, jak pokračovat dál.
Obecně platí to, co jste uvedla v dotazu: Podpůrčí doba činí 380 kalendářních dnů – předchozí nemoci v posledních 380 dnech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.