Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platila jsem byt babi a teta dědí

Od: jirinah odpovědí: 41 změna:

Zdrvím prosím poraďte.

celý život jsme se starala o babičku když pak přišel dopis že si má odkoupit byt dala jsme jí paníze aby si ho mohla byt koupit. Tehdy jsem byla na študiích tak to byly moje celoživotní úspory jež jsem měla.. nic jsme sni nesepisovala přišlo mi to normální a v budou cnu jsem si říkal že to bude třeba byt pro mne a nebo část. Teta nepřispěla ny byt nic a říkal že nechce moje sestra to vše ví. Jenomže babička zemřela byt zustal u notáře a teta tu skutečnost neoznámila že jsem byt platila. Tudíž je ted dědička.. je možné se proti tomu nějak bránit? Děkuji moc za pomoc nevím si stím rady a je to moc smutné.

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

4x

Jde o dost velké peníze, takže nezbyde nic jiného, než si vzít právníka. Vy budete muset prokázat, že jste babičce peníze půjčila ( to vidím dost nadějně, protože jste svoje peníze asi někde v bance vybírala a babička s nimi platila. Navíc asi máte i svědky). Tím pádem budete věřitel a babička vůči Vám měla dluh, který přechází do dědictví.

Zkuste nejdříve zajít za notářem, který dědictví vyřizuje. Někteří jsou schopni poradit co a jak.

leeroo
Jak slecna/pani prokaze, ze penize pujcila a nedarovala? Ze penize, kterymi babicka platila byly od ni? Jeste trochu by mohlo mit vahu, kdyby penize na byt odeslala ze sveho uctu sama tazatelka, ale i tak to byl DAR. Krom toho ona je i fakticky darovala, jak zde sama pise. Pokud se nedohodne s tetou (a dedictvi znicilo jiz mnoho rodin) nevidela bych sanci neco ziskat zpet. Toto mela osetrit babicka.
Bohuzel to tak chodi. Ja bydlim v dome babicky, rada bych vyrazneji rekonstruovala, ale babicka nema zavet, nechce ji a tedy zakonne jednou bude detit mamka s tetou. A ja opravdu neinvestuji treba 500tis. do nemovitosti, ktera neni a nebude moje. A to mame v rodine dobre vztahy. Az se dum jednou proda (bydlim tu kvuli pomoci babicce, nikdo z mas zde bydlet v budoucnu nechce) nejsem presvedcena o tom, ze majitelky budou resit - to ona tady investovala 500tis, pojd, vratime ji je. Tak to bohuzel je...
honzajs122

I to se dá právně ošetřit a pak toho půl mega požadovat v dědictví ...zeptejte se právníka (třeba jako půjčka, nebo směnka)..

leeroo
Ja vim ze da, ale babicka do toho nepujde (je prave taky takova stara skola, ze to by se v rodine prece neudelalo... A vzdyt by te nikdo neobral...). Nutit ji nechci ale protoze ziji v dnesnim realnem svete a vim, co se muze dit, tak do toho proste nejdu. Bez papiru nic delat nebudu a kdyz to babi nechce, nebudu ji tlacit

No ono je to celé trochu divné. Asi to už nebude moci dokázat.

elane
hodnocení

3x

Nenapsala jste, jestli šlo o dědění ze závěti nebo ze zákona. To je dost podstatná informace.

Pokud závěť neexistovala, někdo z Vašich rodičů byl zřejmě babiččiným "dítětem". Váš rodič nedědil/a? Pak jste měla místo ní/něho dědit (společně s tetou) i Vy. Věděl notář o Vaší existenci? Teta Vás zřejmě zatajila. *ee*

Šla bych se notáře zeptat, jestli o Vás věděl a závěry notářského řízení bych zpochybnila. Teta zřejmě uvedla notáře v omyl, takže usnesení o dědictví bude neplatné.

(Bez ohledu na půjčení/darování peněz babičce.)

Taky jsem se chtěl na tohle zeptat. Máte samozřejmě pravdu. Ale navíc mi není jasné. zda již dědické řízení proběhlo, dokonce se mi zdá, že ne. Takže kaluypem k notáři a do dědického řízení se přihlásit (tedy pokud tazatelku teta nezatloukla a neuvedla notáře v omyl, v takovém případě by přicházelo v úvaho to, co navrhujete. tedy zpochybnění dědického řízení a žádost o nové otevření. Normálně by měl ovšem notář, který to řízení má na starosti, tazatelku sám oslovit. Třeba to ještě učiní, ale nečekal bych na to.

sebod*

elane. Velice dobrá připomínka. *palec*

BTW i kdyby šlo o dědění ze závědi, tazatelka je nepomiinutelný dědic a pochybuji, že by byla v závěti vyděděna; už proto, že celé její jednání ukazuje na nesmyslnost takového aktu.

krtek6*
hodnocení

0x

Ne...pokud se ho ve Váš prospěch nevzdá tak asi smolík...na vše musí být dneska papír..to je základ

radajz*
hodnocení

0x

Krom češtináře, bych řekl, že to může řešit jedině soud. Podle mě notář tohle nevyřeší. Jedině soud může rozhodnout, jestli byt opravdu platila tazatelka. Pro notáře je rozhodujicí, že v době smrti byl byt majetkem babičky.

leeroo
Kdo byt platil neni prece rozhodujici. Pokud mi pritel koupi byt a se mnou se neco stane, zdedi ze zakona muj majetek moji rodice. Myslite, ze muze jit k soudu s tim, ze byt chce, jelikoz jej platil? No muze, ale neuspeje. Byt (penize na nej) daroval bez dalsich naroku.
Babi, tady mas penize a kup si byt. No pockej, po smrti chci majetek nebo penize zpatky. Tak to vazne neni.
sebod*

leero. A tady je právě ten zakopaný pes. Byl to dar nebo půjčka? Pravdu zná tazatelka a babička. Babička už u soudu vypovídat nebude. Takže bude na tazatelce, prokázat, že to byla půjčka.

U soudu nevyhrává ten, kdo má pravdu, ale ten kdo má důkazy. Jakékoliv.

leeroo

že si má odkoupit byt dala jsme jí paníze aby si ho mohla byt koupit

Tazatelka peníze dala. Nepůjčila. Bude-li tvrdit opak, tak lže.

radajz*

Ale to, že někomu něco dám k dispozici, neznamená, že mu to daruji. Nevím odkud čerpáte své domněnky, ale měli bychom vycházet z toho, co píše tazatelka. Myslím, že píšete trochu mimo mísu.

sebod*

Tazatelka zapomněla napsat, dala jsem jí peníze a domluvily se, že mi je za 5 let vrátí. ;)

leeroo

Dáváte dárek a nečekáte vrácení zpět. Půjčujete půjčku, kde návrat čekáte.

Každý to vidíme jinak. Pode mě prostě udělala chybu, z jakých se člověk učí. Také je mám za sebou. Pokud se chce soudit, tak jí fandím, ale jsem skeptická

sebod*

Ale tazatelka jasně píše, že očekávala, že byt bude její. Takže o nějakém jentak daru nemůže být ani řeč. Má velkou šanci svoje peníze dostat zpět. A podle mě by byla hloupá, kdyby se o to nepokusila.

hodnocení

0x

Byt byl majetek babičky, její děti (tedy předpokládám i vaše teta) jsou dědici ze zákona (dokonce neopominutelní).

Zní to možná drsně, ale všichni si musíme uvědomit, že tu ani my, ani naši blízcí nebudeme věčně, a počítat s tím.

honzajs122
hodnocení

0x

Smlouva o půjčce může být i ústní, nebo tady , akorát nevím, jestli jste to neměla uplatnit v dědictví...právník asi nutný

sebod*

Ano, Honzo. Přesně tak. Smlouva o půjčce může být i ústní. A protože se jedná asi o dost peněz, tak lepší je se pokusit zabojovat, než pokrčit rameny a říci, že se s tím nedá nic dělat. Soud opravdu bude zajímat, kde se peníze na byt vzaly a jestliže tazatelka prokáže, že byly její, tak má velkou šanci spor vyhrát. Neříkám, že to na 100% vyhraje, ale její šance ve výhru je daleko vyšší, než v prohru.

leeroo

To máte pravdu. Já se kdysi chtěla soudit (byla jsem jednoznačně poškozená) a právnička, paní velmi ceněná ve svém oboru, mi tehdy řekla, že je stará známá pravda, že právo je na straně toho, kdo má důkazy a ne toho, kdo má pravdu. Bohužel to tak je. Tady máme na jedné straně tetu, zřejmě jedinou zákonnou dědičku a byt, který nemá žádné omezení vlastnického práva, neexistuje k němu ani žádná písemná smlouva, vyjádření. Na druhé straně máme vnučku, která bude tvrdit, že na dobré slovo peníze půjčila. Za prvé ona vnučka bude jednoznačně lhát, jelikož sama napsala, že peníze babičce dala a přišlo jí to normální. Za druhé má na to svědky? Jak dlouho to je od půjčky? Alespoň rok, dva? Kdy proběhla nějaká splátka? Má jakýkoliv záznam o tom, že babička někdy nějakou částku (velmi pravděpodobně měsíční) vnučce dávala? Jak dokáže, že babička neměla sumunacpanou v polštáři, jak to babičky často mívají? Jak dokáže, že babička jí peníze dávno nevrátila (jestliže si je bez záznamu předaly, mohly si je bez záznamu vrátit).

Myslím si, že většina lidí zaměňuje právo zákonné se subjektivním vnímáním práva, nároku. Ano, lidsky by měla mít vnučka nárok, jelikož jako jediná babičce pomohla, když to potřebovala. Nicméně z pohledu zákon dala babičce peníze, ať s nimi naloží jak potřebuje. Babička si koupila byt a že jej nechala připadnout své dceři byla její věc.

Samozřejmě že to vnučka může zkusit, ale osobně si myslím, že jsou to jen peníze vyhozené z okna (další).

Dívejme se na to z druhé strany - takto by teď mohl přijít kdokoliv z příbuzných a tvrdit, že babičce "půjčil" na to a ono a že všichni jsou babiččinými věřiteli.

radajz*

A protože vy máte špatnou zkušenost, tak zrazujete všechny okolo od toho, aby se domáhali svých práv? Byla chyba tazatelky, že peníze dala jen tak z ruky. Z mýho pohledu by bylo logický, když byla tak hodná vnučka, že byt koupí sama a babičku tam nechá žít. Tohle byla opravdu hovadina, zaplatit byt a nechat ho napsat na babičku, u které nikdo neví, jak dlouho tu ještě bude. Zní to třeba hnusně, ale je to tak.

Nicméně, k vaší poznámce o tom, že by mohl přijít kdokoliv z příbuzných, ano mohl by přijít, ale taky by musel svoje tvrzení dokázat. Tak, jako to bude muset udělat tazatelka, pokud se obrátí na soud.

jirinah
hodnocení

děkuji z odpověd právě má všechny majetky notář tak s tím možná ještě něco půjjde ale musím za právníkem. děkuji

sebod*

Jiřino, zkuste ještě jednou zajít za tetou. Řekněte jí, že jste peníze babičde půjčila a že je budete vyžadovat soudní cestou zpět. Že vás to bude všechny stát akorat peníze. Dost peněz a že by bylo lepší se domluvit. Třeba na to uslyší. Třeba...

Jak psáno níže, jste také dědic (pravděpodobně, pokud jím není váš rodič) , a s vámi i vaše sestra

vanad1*
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

Opravdu hraběcí rada

jedubaba*

Buď chybějí informace, nebo je něco špatně. Tazatelka se svojí sestrou jsou patrně potomky potomka zesnulé babičky (to je formulace, co :)), tedy by měl dědit buď on nebo ony - § 1643 1) NOZ, ne jenom teta. Ale je možné, že mezi babiččinými dětmi například došlo k nějakému vyrovnání, darování, dohodě, o které my nevíme. To by si možná tazatelka měla zjistit, jestli má u koho.

vanad1*

Podívejte, tazatelka píše tak podivné informace, kterým se těžko věří. Jako studentka si naspořila desítky tisíc, ne-li stovky a zaplatila byt. To je asi první studentka u nás, co si z ničeho naspořila, protože i výdělečně činný člověk za pár let naspoří přes 100000 nebo kolik stál byt ( není to komerční odhad jako u jiných). Dále tazatelka věděla o dceři babičky (tetě) a přesto se měla chovat jako dědička. O matce či otci tazatelky není zmínka a přitom dědický podíl by přešel na tazatelku a její sestru spolu s tetou.!

Zkrátka to celé je na první pohled naprosto naivní nebo až smyšlené.

Hraběcí radu neznám ale smyšlených otázek je zde spousta.

Zkrátka je to asi nějaká pohádka, protože něco tak dětinského těžko někdo prožije. Ale pohádkám tady věří hodně respondentů...

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 05. 05. 2017 13:04:49
! Pravidlo Z1: je zakázáno psát nesmyslné odpovědi a otázky nebo úmyslně poskytovat špatnou radu.
Nemáš žádnou povinnost na jakoukoli otázku reagovat. Bylo by vhodnější držet se pravidel a nechat každému jeho víru.

Já jsem jako studentka také měla takové úspory - a kde jsem je vzala? Byl to můj sirotčí důchod, na který jsem dlouho téměř nesahala. Tazatelka nenapsala, proč žila s babičkou.

sebod*

vanad. Víš o tom, že plno "dětí" má v 18ti letech milion třeba ze stavebního spoření? Zeptej se někoho známého v bance (jestli někoho takového máš), s jakými částkami mohou tito sotvy zletilí mladí lidé disponovat ;)

a znám pár studentů, kteří svůj první milion , sebou vydělaný, měli ve dvaceti letech ;)

vanad1*

Tak v mém okolí to nikdo nemá ani náhodou. Nikde se nepíše o rodičích tazatelky a vy tady zmiňujete např. stavební spoření. Studentů znám několik a mají kapsy prázdné, jako většina. Ale neznám nikoho, kdo by nedědil po babičce, pokud není vyděděný a rodiče zemřeli.

sebod*

Vanad. To, že Ty takové mladé lidi neznáš, ještě neznamená, že neexistují. Jak to je v tom filmu Kurňa hoši... s tím dámským přirozením?

pohanka*
hodnocení

0x

Je to jednoduché. Pokud babička nezanechala závěť, někoho nevydědila, tak dědí zákonní dědicové.

Tedy manžel babičky /pokud žije/.

A dále její děti. O tetě víme, ale jsou tam ještě další děti, tedy sourozenci tety a též, některý z vašich rodičů?

Pokud již Vaši rodiče /nevím, který byl potomek babičky/ zemřeli, tak nastupují vnoučata od této větve. Víme o Vás a o sestře. Kolik Vás bylo? Jenom Vy dvě?

Na tyto otázky si musíte odpovědět sama, případně se sestrou.

Jinak, pokud prohlašujete, že jste měla jako studentka svoje velké peníze, které jste vložila babičce do bytu, a zároveň Vám zde rádcové potvrzují, že to není nemožné, mít v 18 nějaký větší obnos, tak já dodávám, že všechno je v dnešní době dohledatelné a vše se dá potvrdit a doložit příslušným peněžním ústavem.

Tedy u které instituce jste měla peníze uložené, kdy byl proveden zřejmě nadlimitní výběr a zároveň, kdy byl splacen vklad na byt babičky. Vše se dá u banky dodatečně zjistit. Za tyto informace se platí. Pokud tedy nemáte ještě doma nějaké papírové výpisy z té doby.

Mělo by to mít časovou posloupnost.

Až si toto vše dáte dohromady, navštívíte notáře, který byl přidělen k projednání dědictví a nejasné dědictví se jistě obnoví podle Vašich nových poznatků.

jedubaba*

pohanko, manžel/ka zemřelé/ho NENÍ dědic ze zákona.

pohanka*

Jejda a co tedy je? Dědí děti a manžel/ka/. Patří do první třídy dědiců. Dědí stejným dílem. Nově je dědic i partner.

Podívala jsem se tedy na Wikipedii - Dědici ze zákona.

Asi to myslíte jinak?

To si děláš srandu, ne? Manžel/ka, děti a rodiče JSOU dědici ze zákona.

Manželka zůstavitele i manžel zůstzvitelky dostane polovinu společného jmění manželů a ve vztahu k tomu zbytku vystupuje jeko dědic ze zákona s podílem rovnocenným podílu ostatních dědiců první kategorie. Jediný rozdíl je ten, že není nepominutelný dědic, takkže v případné závěti může být opomenut, zatímco sourozenci a děti mouhou být maximálně vyděděni, což není jednoduché; k případnému vydědění musí být důvod, jeden ze čtyř taxativně vyjmenovaných důvodů.

jedubaba*

Omlouvám se a stydím - to je tak, když něco jinýho myslím a něco jinýho píšu - "ze zákona" a neopominutelný".

Jedubabo, nic si z toho nedělej. Já mám také takové podobné úlety. Člověk někdy nějak divně vnímá. Já nahoře také napsala úplnou pitomost, protože jsem si spletla tazatelku s rádkyní a napsala jsem odpověd úplně mimo mísu. Naštěstí jsem si to rychle uvědomila, ale už byla odpověď napsaná. Alespoň jsem to rychle vymazala a napsala jsem místo toho nic neříkající příspěvek. :-D Pořád lepší, než tam nechat tu původní odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]