Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odměna notáři při dědění ze závěti

Od: artusa odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, při pozůstalostním dělení majetku po rodiči mezi sourozence, jsme zaplatili notáři dost vysokou čásku. Byli jsme poučeni, že odměna je stanovena ze zákona podle výše zanechaného majetku. Byla by odměna notáři nižší, kdyby byla sepsána závěť, která by určovala podíl dědictví, nebo je to stejné? Díky za odpověď!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tondac*
hodnocení

3x

Celková částka by měla být stejná. Sice máme nulovou dědickou daň, ale za to platíme těžké výpalné za mizerné služby notářským trafikantům.

Jedinou cestou je vyřešit to ještě za života, případně co nejvíce ponížit odhad hodnoty dědictví. Za dědictví kolem 3milionů se platilo necelých 30tis.

hodnocení

0x

Odměna by nižší při závěti nebyla. Jedině na čem je možné ušetřit je obstarání si veškerých podkladů pro určení majetku. Tím myslím mít podklady o účtech v bankách, udělané odhady nemovitostí, soupis majetku, atd., prostě aby to nemusel notář dohledávat a zařizovat - to si pochopitelně nechá dost zaplatit.

tondac*

Základní odměna se počítá z hodnoty dědictví bez ohledu na závěť a je neúměrně vysoká. Poplatky za úkony se připočítávají a jsou třeba za kontaktování registru akcií. I když jsme předali podklady o získaných akciích z kuponovky s tím, že nevíme, jak to s nimi je, tak notář nedohledal akcie převedené na listinné, které ještě nebyly vyzvednuté. Po čase přišla nabídka na odkup těch pár kusů akcií a my bychom kvůli tomu museli nechat znovu otevřít dědické řízení a znovu zaplatit notáři. Tak jsme to radši nechali většinovému akcionáři, než tomu pofidernímu trafikantovi.

Vždyť oni ani nemají registr bankovních účtů, ale jen kontaktují banky, které jim sdělíte!

Vemte si, že budete bezdětný pár bez dědiců, který si společně pořídí nějaký majetek. Po úmrtí partnera budete muset zaplatit z té jeho poloviny notářský poplatek! Za něco, co je vaše!

No, nevím. Já notáři přinesla veškeré podklady (šlo jen o č.účtů, jiný majetek nebyl) a notář pravil, že musí vše dohledat sám, čekala jsem přes rok na vyřízení a zaplatila mu dost vysokou částku.

artusa
hodnocení

tigra, my jsme všechny podklady předložili, dohledávat nebylo co. Odměna se prý počítá podle tabulek z hodnoty majetku. Myslela jsem, že kdyby byla závěť, jestli by výpočet probíhal stejně

Vždyť jsem psala - Odměna by nižší při závěti nebyla, je stejná. Někde si ti notáři nahrabat musí :(.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]