Nejste přihlášen/a.
Zdravím, odjakživa jsem krátkozraký (aktuálně -6.5, 26 let) a vždy když jdu s předpisem z očního do optiky, tak mi tam říkají, že si mám nechat změřit zrak u nich, že jsou mnohem přesnější než očař, ke kterému je dnes v podstatě zbytečné chodit. Nic proti optometristům, ale přeci jen, nitrooční tlak a změny na sítnici asi těžko poznají, takže bych stejně radši šel ještě k očaři a tím pádem se mi spíš jeví jako zbytečné další měření v optice - o tolik se snad zase oční lékař seknout v dioptriích nemůže. Co si o tom myslíte?
Oční lékař se v dioptriích nemůže seknout vůbec.
Ze stejného důvodu jako Vy bych i nadále chodila k doktorovi. Co z toho vyšetření v optice mají, nevím, ale tvrzení, že jsou přesnější, je na facku.
Asi bych nebyla dost pohotová, ale kdyby mi tohle někdo v optice řekl, tak bych se ho zeptala: "A jak Vy víte, jaké vybavení má MŮJ OČNÍ LÉKAŘ?" - protože to by mě fakt moc zajímalo!
Také myslím, ale tvrdí to o sobě snad každý optometrista. Že prý oftalmolog nemá na kvalitní změření zraku čas, že nemá tak kvalitní přístroje a techniky...
Určitě není zbytečné chodit k očnímu lékaři, vyšetření očí není jen o předpisu brýlí, ale skutečně větší zkušenost při předepisování brýlí může mít zkušený optometrik. Předpis brýlí zdaleka není jen o počtu dioptrií. Takže, choďte k oběma a s novými brýlemi se nebojte vrátit a požádat o jejich úpravu.
Záleží na tom, proč tam jdete. Pokud na zdravotní kontrolu očí, tak jednoznačně lékař. Pokud kvůli brýlím, tak optometrista v optice. Moje osobní zkušenost: takové vyšetření očí na nové brýle, jaké jsem absolvoval v optice, jsem nikdy u lékařky nezažil. Seděl jsem tam 40 minut, a on mi dělal jedno vyšetření za druhým. Stejně tak ten pocit, když jsem si nové brýle nasadil, a zjistil, že to opravdu může být lepší než od lékaře. Zaplatil jsem sice 300kč, ale stálo to za to. Je to pochopitelné. Dobrá optika má víc peněz na přístroje, než průměrný lékař.
@stepm: V poslední době u poněkolikáte se musím divit, že si někdo může myslet, že ví líp než já, jaké vyšetření a na jaké úrovni jsem absolvoval. Z toho důvodu nechápu vaši poznámku.
@idanova: Další, kdo si myslí, že ví líp než já, jaké vyšetření jsem absolvoval u lékařky, a jaké u optometristy v optice. Opravdu si myslíte, že ve svých 60 letech to neumím posoudit? Podceňujete takhle každého?
A nezdálo se vám to lepší jen proto, že vám optometrista rovnou přiznal čtvtku dioptrie navíc?
Já si přece nic nemyslím, pouze se táži. Selským rozumem, těžko může rozdíl v kvalitě vyšetření spočívat v něčem jiném, než ve výsledně předepsaných dioptriích, protože konkrétní typ skel a brýlí závisí na optikovi přece vždy, ať už si necháte zrak vyšetřit přímo u něj nebo u lékaře. Nemám problém si za kvalitu připravit, ale rád bych se jí nakonec skutečně dočkal. Jelikož se odpovědi poněkud rozcházejí, zřejmě tedy budu muset obětovat půl hodinky navíc a vyzkoušet si ten rozdíl doslova na vlastní oči.
Zdravím. A přesně o tom to je. Zaplatit 300 - 500,-Kč. Navíc, když vás v optice nalákají na svá vyšetření, (a nevěřte tomu, že jsou lepší než u očního lékaře kde je to zdarma; jen dělají kolem lepší "šou" a tvářejí se důležitěji), tak už si u nich koupíte i obroučky i skla. Taky někdy přidají o 1/4 - 1/2 dioptrie navíc, aby měl zákazník pocit, že po změření u nich vidí daleko lépe, než po měření u doktora. Ale u doktora nejste zákazník, ale pacient, kterému doktor dá vhodné dioptrie, aby si zrak "neulevoval naddimenzováním" a trochu se namáhal, protože jinak se rychleji "oči kazí". Navíc očař odhalí event. nemoc očí. Když jdete s poukázkou na brýle od očaře, můžete si porovnat ceny na několika místech a optiku si vybrat. Ale jak vás uloví optik, už vás nepustí ani za nic. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.