Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Optometrista nebo oční lékař?

Od: stepm® odpovědí: 8 změna:

Zdravím, odjakživa jsem krátkozraký (aktuálně -6.5, 26 let) a vždy když jdu s předpisem z očního do optiky, tak mi tam říkají, že si mám nechat změřit zrak u nich, že jsou mnohem přesnější než očař, ke kterému je dnes v podstatě zbytečné chodit. Nic proti optometristům, ale přeci jen, nitrooční tlak a změny na sítnici asi těžko poznají, takže bych stejně radši šel ještě k očaři a tím pádem se mi spíš jeví jako zbytečné další měření v optice - o tolik se snad zase oční lékař seknout v dioptriích nemůže. Co si o tom myslíte?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Oční lékař se v dioptriích nemůže seknout vůbec.

Ze stejného důvodu jako Vy bych i nadále chodila k doktorovi. Co z toho vyšetření v optice mají, nevím, ale tvrzení, že jsou přesnější, je na facku.

doplněno 03.05.17 18:10:

Asi bych nebyla dost pohotová, ale kdyby mi tohle někdo v optice řekl, tak bych se ho zeptala: "A jak Vy víte, jaké vybavení má MŮJ OČNÍ LÉKAŘ?" - protože to by mě fakt moc zajímalo!

hodnocení

Také myslím, ale tvrdí to o sobě snad každý optometrista. Že prý oftalmolog nemá na kvalitní změření zraku čas, že nemá tak kvalitní přístroje a techniky...

A má pravdu.

Já jsem to o lepší přesnosti měření v optice slyšela i od očního lékaře.

tiffany*
hodnocení

0x

Určitě není zbytečné chodit k očnímu lékaři, vyšetření očí není jen o předpisu brýlí, ale skutečně větší zkušenost při předepisování brýlí může mít zkušený optometrik. Předpis brýlí zdaleka není jen o počtu dioptrií. Takže, choďte k oběma a s novými brýlemi se nebojte vrátit a požádat o jejich úpravu.

nikdo*
hodnocení

0x

Záleží na tom, proč tam jdete. Pokud na zdravotní kontrolu očí, tak jednoznačně lékař. Pokud kvůli brýlím, tak optometrista v optice. Moje osobní zkušenost: takové vyšetření očí na nové brýle, jaké jsem absolvoval v optice, jsem nikdy u lékařky nezažil. Seděl jsem tam 40 minut, a on mi dělal jedno vyšetření za druhým. Stejně tak ten pocit, když jsem si nové brýle nasadil, a zjistil, že to opravdu může být lepší než od lékaře. Zaplatil jsem sice 300kč, ale stálo to za to. Je to pochopitelné. Dobrá optika má víc peněz na přístroje, než průměrný lékař.

doplněno 03.05.17 20:24:

@stepm: V poslední době u poněkolikáte se musím divit, že si někdo může myslet, že ví líp než já, jaké vyšetření a na jaké úrovni jsem absolvoval. Z toho důvodu nechápu vaši poznámku.

doplněno 03.05.17 20:53:

@idanova: Další, kdo si myslí, že ví líp než já, jaké vyšetření jsem absolvoval u lékařky, a jaké u optometristy v optice. Opravdu si myslíte, že ve svých 60 letech to neumím posoudit? Podceňujete takhle každého?

hodnocení

A nezdálo se vám to lepší jen proto, že vám optometrista rovnou přiznal čtvtku dioptrie navíc? :)

doplněno 03.05.17 21:17:

Já si přece nic nemyslím, pouze se táži. Selským rozumem, těžko může rozdíl v kvalitě vyšetření spočívat v něčem jiném, než ve výsledně předepsaných dioptriích, protože konkrétní typ skel a brýlí závisí na optikovi přece vždy, ať už si necháte zrak vyšetřit přímo u něj nebo u lékaře. Nemám problém si za kvalitu připravit, ale rád bych se jí nakonec skutečně dočkal. Jelikož se odpovědi poněkud rozcházejí, zřejmě tedy budu muset obětovat půl hodinky navíc a vyzkoušet si ten rozdíl doslova na vlastní oči.

idanova*

Zdravím. A přesně o tom to je. Zaplatit 300 - 500,-Kč. Navíc, když vás v optice nalákají na svá vyšetření, (a nevěřte tomu, že jsou lepší než u očního lékaře kde je to zdarma; jen dělají kolem lepší "šou" a tvářejí se důležitěji), tak už si u nich koupíte i obroučky i skla. Taky někdy přidají o 1/4 - 1/2 dioptrie navíc, aby měl zákazník pocit, že po změření u nich vidí daleko lépe, než po měření u doktora. Ale u doktora nejste zákazník, ale pacient, kterému doktor dá vhodné dioptrie, aby si zrak "neulevoval naddimenzováním" a trochu se namáhal, protože jinak se rychleji "oči kazí". Navíc očař odhalí event. nemoc očí. Když jdete s poukázkou na brýle od očaře, můžete si porovnat ceny na několika místech a optiku si vybrat. Ale jak vás uloví optik, už vás nepustí ani za nic. Ida

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]