Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokuta za nesplnění oznamovací povinnosti

Od: luciee odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, může mi prosím někdo vysvětlit, jak je to se sankcemi za nesplnění oznamovací povinnosti u VZP? VŠ jsem ukončila k 19.4. a chci se zaevidovat na ÚP. Problém je v tom, že jsem ÚP ještě nenavštívila (až zítra), takže jsem prošvihla 8 dní na oznámení změny pojišťovně. Jak je to tedy s pokutou za prodlení, kde zjistím, že pojišťovně dlužím a také by mě zajímala výše pokuty, která mě čeká. Google mi moc nepomohl.

Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nedomnívám se, že za tak malé zdržení by Vám hrozila nějaká drakonická pokuta. Výši pokuty nezjistíte nikde, v zákoně je pouze horní hranice ("...až do výše..."). Zbytek je na uvážení oprávněného úředníka a na jeho kvalifikovaném zvážení. Možná nedostanete pokutu žádnou, možná mají nějakým nepsaným ujednáním stanoveno, že nedodržení oznamovací povinnosti budou např. 30 dní tolerovat a pokuty dají až za větší prodlevu.

doplněno 02.05.17 21:21:

Nemáte zač, ať Vám to dobře dopadne.

luciee
hodnocení

Děkuji za odpověď.

iz*
hodnocení

0x

Za část dubna za Vás ještě uhradil zdravotní pojištění stát. Zaevidujete-li se na ÚP nejpozději ve středu 31. května, uhradí za 31. květen pojištění zase stát.

Vy byste musela sama hradit zdravotní pojištění za květen jen v případě, že byste od 1. do 31. včetně nebyla zaměstnána, ani v evidenci ÚP.

Přihlásit se u zdravotní pojišťovny byste musela do 8 kalendářních dnů po skončení května (tedy do 8. června 2017). Ve stejné lhůtě byste musela uhradit pojistné.

Díky, ivzez, čtete pozorněji než já.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]