Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, může mi prosím někdo vysvětlit, jak je to se sankcemi za nesplnění oznamovací povinnosti u VZP? VŠ jsem ukončila k 19.4. a chci se zaevidovat na ÚP. Problém je v tom, že jsem ÚP ještě nenavštívila (až zítra), takže jsem prošvihla 8 dní na oznámení změny pojišťovně. Jak je to tedy s pokutou za prodlení, kde zjistím, že pojišťovně dlužím a také by mě zajímala výše pokuty, která mě čeká. Google mi moc nepomohl.
Děkuji
Nedomnívám se, že za tak malé zdržení by Vám hrozila nějaká drakonická pokuta. Výši pokuty nezjistíte nikde, v zákoně je pouze horní hranice ("...až do výše..."). Zbytek je na uvážení oprávněného úředníka a na jeho kvalifikovaném zvážení. Možná nedostanete pokutu žádnou, možná mají nějakým nepsaným ujednáním stanoveno, že nedodržení oznamovací povinnosti budou např. 30 dní tolerovat a pokuty dají až za větší prodlevu.
Nemáte zač, ať Vám to dobře dopadne.
Za část dubna za Vás ještě uhradil zdravotní pojištění stát. Zaevidujete-li se na ÚP nejpozději ve středu 31. května, uhradí za 31. květen pojištění zase stát.
Vy byste musela sama hradit zdravotní pojištění za květen jen v případě, že byste od 1. do 31. včetně nebyla zaměstnána, ani v evidenci ÚP.
Přihlásit se u zdravotní pojišťovny byste musela do 8 kalendářních dnů po skončení května (tedy do 8. června 2017). Ve stejné lhůtě byste musela uhradit pojistné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.