Nejste přihlášen/a.
Zdravím, příští rok v únoru mi bude 16 let. Poslední dobou jsem na tom psychicky špatně, s rodiči příliš nevycházím, neustále se hádáme a proto jsem se rozhodl, že bych chtěl využít možnosti přiznání svépravnosti. Nejde jen o to, dostat se ze společné domácnosti, kterou sdílím s rodiči, sestrou a bratrem pryč, ale také o to, abych mohl začít podnikat a vyvíjet pro mě smysluplnou činnost. Jsem si vědom všech rizik, ale stejně by to jednou přišlo...
A teď k otázce... Můžu o přiznání svépravnosti požádat ještě před dovršením 16 let, s tím, že nabytí právní moci tohoto rozhodnutí by proběhlo až po dovršení mých 16 let? Také mě zajímá, jak obejít rodiče? Jsem si více než jistý, že ti by mi to neschválili, ale zase nemůžu říct, že strádám, že se o mně nestarají, apod., takže na tady toto bych to asi neuhrál. Je tedy nějaká možnost jak v tomto směru obejít rodiče? Ještě mě napadá, jak soudu ukázat, že jsem schopný si své záležitosti (nájem (tím se dostávám k další otázce...), potrava, apod.) obstarat? Mohu vůbec žít sám, tj. např. že si pronajmu byt?
Díky moc.
Co to máte pořád s tou svéprávností? Vy jste snad nesvépravný? Vám je 15 pryč a máte te pocit,že se v 15-ti uživíte? Budete podnikat? V čem a za co? Máte snad kapitál? Myslíte si že 16-ti letému někdo jen tak pronajme byt a za co ho budete platit?Je třeba mít nějaké vzdělání,dodělat školu. Živnosťák vám dají stejně až v 18-ti letech.Rodiče neobejdete,jsou za vás do 18-ti let zodpovědní a rozhodně asi nebudou ochotni vám financovat vaše nereálné představy.
Začít podnikat můžeš se souhlasem rodičů i před dovršením 18 let. Skutečnost, že se o sebe dokážeš postarat, hradit své potřeby a sám se uživit prokážeš tím, že vše zmíněné začneš dělat ještě před soudním řízením.
A pozor, přiznání zletilosti soudem není totéž jako zletilost. S některými věcmi stejně budeš muset počkat → řízení motorového vozidla, hmotná odpovědnost, alkohol, ...
Já bych ti, Petře, poradila nehledat, jak obcházet rodiče, povinnosti apod. Mnohem lepší je hledat cestu, jak s rodiči, sourozenci i lidmi obecně dobře vycházet, plnit povinnosti a řešit problémy. Obcházením nikdy nic nevyřešíš uspokojivě ani trvale.
Omlouvám se za nesoustředěnost a opravuji (zletilost přiznat nelze):
... přiznání svéprávnosti soudem není totéž jako zletilost.
Ano, soudy dnes přiznávají svéprávnost i v jiných případech než dříve, kdy prakticky jediným důvodem byl sňatek, ovšem v souvislosti s těhotenstvím partnerky. Viz příklad: zpravy.aktualne.cz/... Soud v těchto případě nevyžaduje souhlas rodičů, dokonce rodiče nesmí své děti v těchto případech ovlivňovat..
Jenže... Rada zní trochu jinak, než na jakou se přímo ptáte. Nechtěl byste se pokusit hledat cestu ke svým rodičům? Veškeré své úsilí vynaložit tímto směrem? Věřte, že je to mnohem větším projevem "svéprávnosti"a dospělosti než nějaké rozhodnutí soudu. Přinese vám to totiž do budoucna mnohem více krásného a hodnotného než si díky přirozené zaslepenosti svých šestnácti let vůbec umíte představit.
Na Lince Bezpečí Vám poskytnou všechny informace, které se plánovaného osamostanění týkají. Anonymita zůstane zachovaná, nikdo Vás nebude kárat ani Vám nebudou domlouvat. Naopak - poradí nejvhodnější postup, protože podobné příběhy pomáhají řešit velmi často. Podívejte se na web a vyberte si způsob komunikace: linkabezpeci.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.