Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu - přišel mi papírový dopis od jednoho "občanského sdružení", abych si zaplatil jejich předplatné. Dopis byl adresovaný na mě jako podnikatele, jednoznačně jde z jejich strany o reklamu a snahu abych jim. Celý dopis byl viditelně hromadně vytištěný pro řadu dalších adresátů ve větším nákladu, jen se tam pokaždé dotiskla adresa na adresáta. Nikdy jsem tomuto sdružení nedal své údaje a ani jsem s nimi nijak nekomunikoval. Splňuje podle vás taková nevyžádaná reklama podmínky aby se dala zařadit jako spam?
Jenom pro vyjasnění - obecně takové dopisy fakt neřeším a házím je rovnou do koše. Jenomže zajímavé na tom je to, že to sdružení které mě takto z mého pohledu "spamuje" se právě zašťituje tím, jak chrání právní zájmy "obyčejných" lidí před těmi "zlými". Proto mě to naštvalo trošku víc než obvykle... Sdružení je to všeobecně známé včetně osob jejich mediálně populárních představitelů, ale zatím ho nechci konkrétně jmenovat.
Také nevím,kde podobné organizace berou údaje lidí bez jejich svolení. A docela mě to zajímá.Před pár lety přišel matce dopis od Greenpeace s žádostí o finanční příspěvěk a jako poděkování byli přiloženy samolepky se zvířaty a jejím jménem a adresou...pamatuji si,že ji to docela naštvalo...
A takových organizací,které posílají dopisy ,,obyčejným"lidem s žádostí o podporu a tvářící se,že oni jsou ti hodní znám více...
A jestli se to dá zařadit jako spam,to nevím.Zde je definice :
,,Spam je nevyžádané masově šířené sdělení (nejčastěji reklamní) šířené internetem..."
Viz : cs.wikipedia.org/...
A právě proto si nejsem jist,zda se to dá definovat jako spam,když to není šířené internetem...
Neber wikipedii jako zdroj veškeré moudrosti Český zákon jestli se nepletu hovoří o "nevyžádaném reklamním sdělení", internet je prostě jen médium kde je to nejjednodušší protože je to "zadarmo". Ale jinak je jedno jestli ti to přijde do emailu nebo na tvoje jméno do schránky.
Jenomže jsou v něm nějaké vyjímky a momentálně právě nevím jestli to "občanské sdružení" prostě jen nevyužívá díry v zákoně. Třeba jako spam se podle toho zákona nedá posuzovat jako spam reklama na politické strany a myslím že i na církev...
Milý Petře,
v tomto případě nic nezmůžete, protože se nejedná ani o reklamu, která vede k vašim výdajům (to by byl např. e-mail), ani Vás neobtěžuje (samozřejmě ve smyslu zákona viz níže).
e) šíření nevyžádané reklamy, pokud vede k výdajům adresáta nebo pokud adresáta obtěžuje; na šíření reklamy elektronickými prostředky a jeho omezení se vztahuje zvláštní právní předpis, 5a) za reklamu, která obtěžuje, se považuje reklama směřující ke konkrétnímu adresátovi za podmínky, že adresát dal předem jasně a srozumitelně najevo, že si nepřeje, aby vůči němu byla nevyžádaná reklama šířena,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.