Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spor s tchánem o dům

Od: jarecek odpovědí: 17 změna:

Poradíte prosím? Z manželkou jsme dostali od tchýně darem starý dům po babičce. Tenhle dům byl psan na tchýni. Darovací smlouva probehla z ověřeníma podpisama bez problémů, na katastru zápis proběhl bez problému a Já s manželkou jsme se stali majiteli. Tchýně to však neřekla tchánovi že nám dům darovala a protože s tchánem vycházíme ne moc dobře řekl že jsme na nem spáchali podvod a jakošto manžel má taky právo na dům bude nás žalovat.Tchýně dar vrátit nechce a já mám strach dále do domu investovat. Může mě to tchán zavařít u soudu? Děkuji za rady a názory.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud byla majitelkou domu jen vaše tchyně, mohla vám dům darovat a její manžel (váš tchán) má smůlu. Nemůže vůbec nic. Klidně investujte.

krtek6*
hodnocení

1x

A je Tchán normální?.. jak už tu zaznělo...pokud dům nebyl jakože píšete,že nebyl v SJM Tchýně+Tchán, ale ve výlučném vlastnictví Tchýně tak si Tchán může tak max. škubnout okem a rozčilovat se kde chce...Dům nebyl jeho..To, že Vám dům darovala je její dobrá vůle a s tím on nic nenadělá a každej se mu např. u soudu tak akorát vysměje...vůbec bych neřešil a nevzušoval se..

S tou normálností tchána jsem si vzpomněla na podobný případ, kdy duševně nemocný člověk si dělal nárok na jakousi nemovitost, furt byly jakési soudy, dokud dotyčný neumřel a teprve pak byl klid. Přitom to byl jasný případ, každý v dědině věděl, že dědek je dement, ovšem pokud není člověk zbaven svéprávnosti, musí se každý podnět dotyčného řešit, ačkoliv i nezasvěcený vidí, která bije. Nechci vašeho tchána urážet, ale znám takovou hlášku, která je fakt pravdivá - víte, s kterými lidmi se nikdy nedomluvíte? S těmi, kteří vám závidí, i když byste to do nich často vůbec neřekl a s těmi, co nejsou zcela duševně v pořádku a to už je dnes pomale třetina populace. Takže tak. Jinak si myslím, že právo je na vaší straně a chtělo by to i s podklady navštívit někoho, kdo se v tom vyzná i po odborné stránce.

repkin*
hodnocení

0x

Pokud babička které dům patřil byla matkou Vaší tchýně, tak na něj tchán nárok nemá. Pokud to byla jeho matka, je to něco jiného. *frajer*

sebod*

repkin, proč myslíš? přeci za života mohu naložit se svým majetkem jak chci...

repkin*
Chápu to tak, že co dostanu po svých příbuzných je moje, zbytek je obou. Chápu to teda špatně?
iz*

Není to jednoznačné, záleží na tom, co stojí v darovací smlouvě.

hodnocení

0x

Ono...i kdyby to byl částečně jeho dům, tak jste žádný podvod nespáchali. Ten by spáchala tchýně. Vy jste dům koupili v dobré víře, že je jen její, takže i případné investice do něho by vám musely být kompenzovány.

doplněno 25.04.17 21:20:

Jasně, omluva. Dostali. Ale význam zůstává.

vanad1*

Nekoupili, byli obdarováni majitelkou. Tchán nebyl majitelem a asi to bude podivín. Žaloba by byla dost zajímavá: byl na mě spáchán podvod tím, že nejsem majitel nemovitosti a chci po své dceři vrátit to, co moje nebylo. Tak v takovém duchu by asi mohla být nesmyslná žaloba. Žádný podvod nemohl být spáchán.

hodnocení

0x

Můj názor je takový, že žalovat vás může, ale k soudu ani nedojde, protože soud po prostudování spisu nejspíš žalobu jako nedůvodnou zamítne.

mp*
hodnocení

0x

V manželství není podstatné, na koho je co psáno. Je to ve společném vlastnictví. Rozdíl je, když něco zdědíte, to je pak ve vašem výlučném vlastnictví. Tam pátrejte.

repkin*
Přesně tak jsem to myslel ale asi jsem se špatně vyjádřil.

Kupodivu i darované a třeba restituované nemovitosti podle NOZ (Nový občanský zákoník) nepatří do SJM a stávají se majetkem obdarovaného.

radajz*

"Kupodivu" není na místě. Přece je nesmysl, aby zděděné, restituované nebo darované věci připadly i někomu dalšímu. Já chci někomu něco darovat, ale vlastníkem byl automaticky i někdo cizí, tohle byl přece nesmysl.

Pochop prosím kapku ironie;)

hodnocení

0x

Klidně si ho opravujte,dům byl pouze vaší tchýně a né tchána. Kdyby tomu tak bylo,na katastru by ho na vás nepřepsali,kdyby coby majitel figuroval i tchán. Dary a dědictví po rodičích se v manželství nezahrnují do SJM.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Pokud chcete mít naprostou jistotu, vezměte manželku, všechny listiny, které se darovaného domu týkají a navštivte právníka. Bude vás to stát 1.000 - 1.500,-Kč, což se mohutně vyplatí. A budete mít klid. Ida

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]