Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zabavení předmětů a hotovosti do děd. řízení

Od: postcd® odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, po úmrtí asi zabaví policie nějaké předměty, hotovost do dědického řízení. Má policie povinnost vydat nějaké potvrzení pozůstalým co přesně přijala a jaké náležitosti takové potvrzení má mít? Případně jakou částku může maximálně odvézt?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nomad*
hodnocení

2x

Proč by měla policie zabavovat dědictví?

hodnocení

2x

Byl jsem účastníkem řady pozůstalostních řízení, ale nikdy u nich nefigurovala policie. Váš dotaz vychází z předpokladu, že jakmile někdo zemře, dostaví se do bytu policie a vše sepíše a zapečetí. Tak to v praxi nefunguje. Pokud není podezření ze spáchání trestného činu, tak úmrtí člověka policii vůbec nezajímá, nikdo ji o tom neinformuje, takže se to ani nedozvídá.

doplněno 25.04.17 08:49:

Prvotní ohledání zemřelého provádí lékař. Má-li podezření, že k úmrtí nedošlo v důsedku stáří, nemoci a pod., nařídí soudní pitvu. Pokud patolog zjistí známky násilné smrti, oznámí to policii a ta pak činí potřebné úkony, v zájmu zajištění stop může zapečetit byt. Soupis věcí, které mohou být předmětem dědictví však nezpracovává.

repkin*
A já myslel, že o podezření rozhoduje policista :-D o smrti může také rozhodnout pouze lékař. Já zase byl u úmrtí, kdy lékař řekl že z příčin chorobných a ejhle on měl podřezané žíly. Tazatel nevychází z předpokladu, tazatel je v situaci, že tam ta policie byla, to se dalo odvodit z dotazu. Správně dedukujete, že pokud má někdo podezření, že se něco ztratilo, nemusí to být nutně chyba policie. Tu policii musí v 99% případů někdo zavolat, kromě policie jsou na místě zdravotníci, někdy hasiči, městská policie, pohřební služba, nezúčastněná osoba (třeba soused) apod. Kolikrát se stane, že pozůstalí v dobrém úmyslu nejdřív nebožtíka umyjí a převlečou a až poté volají PČR a ZZS. Přečtěte si třeba něco o Stodolových, zařídili významný posun v kriminalistické praxi. Jak říká člověk, kterého si velice vážím "pracoval jsem 35 let u policie a na vraždách a vždycky když jsem si myslel, že už jsem to viděl, tak mě pachatel vyvedl z omylu".
doplněno 25.04.17 08:28: Magdon jiný kraj, jiný mrav, resp. praxe.

hodnocení

1x
Policie se k tomu dostane jedině v případě, že pozůstalí řeší dědické spory rvačkou, střelbou a podobnými způsoby.
Čistě teoreticky by se hotovost měla dát notáři, ale kdo to udělá, že?
On pohřeb a věci okolo stojí vcelku dost peněz. Jeden by to ani neřekl.

tondac*
hodnocení

1x

Policie nic se nepečetí ani nezabavuje. Během několika měsíců si předvolá pozůstalého partnera notář a snaží se z něj dostat info o dědicích a majetku. Bývá problém s účtem používaným jako společným, protože bývá notářem zablokován.

Každopádně je lepší pořešit všechny převody ještě za života, protože i při nulové dědické dani zaplatíte za 3mio dědictví (menší byt v Praze) notářské poplatky kolem 30.000,-Kč!

atreus*
hodnocení

1x

Na otázku je jednoznačná odpověď: nezabaví.

Repkin správně popisuje postup, když došlo k úmrtí v bytě a osoba tam žila sama. Zkušenost ze září 2016, Ústecký kraj: i když došlo k úmrtí 92leté osoby ve spánku, byla přítomna policie z obvod. odd. i z kriminálky. I když byl přítomen syn,, který zemřelou osobu objevil, policie byt zapečetila.

repkin*
Děkuji. Přesně jak píšete praxe Ústeckého kraje, klíče a cennosti jdou následně na dědické oddělení a ti pak vyřizují pozůstalost. Jakým způsobem, zda ustanoví notáře a jemu vše předají? Či jinak? Nevim ;)

sebod*
hodnocení

0x

Tak může zabavit vše, o čem se domnívá, že pochází z trestné činnosti. Sepíše o tom protokol, kde bude každý předmět identifikován a vyfocen.

rv*
hodnocení

0x

Neodveze nic, to spíš příbuzní. Policie se dědictví vůbec netýká. Takže z toho, co vejde do dědického řízení, dostane procenta notář, který to dostane k vyřízení. Proto se k notáři nějaká větší hotovost obvykle vůbec nedostane. Dostane se k němu, co je na účtech a pak samozřejmě nemovitosti, akcie, dluhy, ...

repkin*
hodnocení

0x
Pletete pojmy. Pokud pozůstalí se nemohou dostavit na místo, vyhazují se věci z lednice a mrazáku, vypne se voda, elektřina a plyn a byt či dům se uzamkne a zapečetí. Zvířata se předají příbuzným, po dohodě sousedům či do útulku. Policie nezabavuje ale zajištuje, vše i s klíči od bytu pak jdou na místně příslušný soud na dědické oddělení a stává se to součástí dědictví. Policie však byt kvůli věcem cíleně neprohledává, zajištují se pouze cenné věci co jsou vidět a občanský průkaz kvůli pohřbu.
doplněno 25.04.17 07:27: Má právo zajistit cokoliv co považuje za cenné, soupis zajištěných věcí je v úředním záznamu. Stejný soupis jde na dědické oddělení právě i s těmi věcmi.
hodnocení

> "zajištují se pouze cenné věci co jsou vidět"

to bude asi to, co mám na mysli. Mohu někde najít informace o jaké věci jde, co mají právo zajistit a ohledně nějakého potvrzení které pozůstalým slouží jako důkaz že to opravdu zajistili kdyby se to třeba ztratilo

mp*
hodnocení

0x

Notářské poplatky se odvíjejí od ceny dědictví. tak se nic nebojte, pokud nic nemáte, tak nic neplatíte.

jedubaba*

Pořizuje se soupis věcí, u kterých je obava z jejich poškození či ztráty (jmenovitě uvedeny nejsou, možná v nějaké interní příloze). Jako "potvrzení" slouží podepsaný výtisk soupisu, ale je prakticky neprokazatelné, zda je v něm uvedeno vše, co v bytě bylo.

Ad tondac - mýlíte se. Policie pečetí a zabavuje, i když tomu se říká "zajistit", případně "dát do úschovy" (typicky hotovost notáři).

tondac*

... tak se mi ty dvě osobní zkušenosti s absolvováním dědického řízení asi zdály ... ;)

Žádná policie, nikdo nic nezabavoval, první kontakt notáře 4 měsíce od úmrtí na pozůstalou manželku, která předala informace o majetku a dědicích. Notář při soupisu trvdil, že to můžeme odhadnout, za kolik by se to asi prodalo, že na tom nezáleží. My jsme věděli, že se z toho bude platit poplatek, a proto jsme proaktivně zaslali ohodnocení nemovitostí "odborníkem" z realitní kanceláře, aby hodnota byla co nejnižší. Další jednání po dalších 4 měsících předvoláním všech dědiců, kde už bylo dědictví uzavřeno, sepsán notářský zápis a za tu velikou práci s dvěma návštěvami a s vyřízením dědictví v hodnotě 3mio zaplacen notářský poplatek cca 30tis.

repkin*
To co popuaujete je postup po tom, co policie věci i klíče předá soudu a ten určí notáře :-D

tondac*

... možná na ústecku ;)

hodnocení

0x

Při běžném úmrtí policii dědické řízení absolutně nezajímá. Když mi v domě zemřel nájemce, byla policie přítomna pouze při otevírání bytu (společně s doktorem). Pohřebáci pak nebožtíka odvezli a policajti mi předali klíče, které nalezli uvnitř. Nikdo nic nesepisoval, nezajišťoval, nezabavoval, ani nepečetil. Byt jsem musel zajistit sám. U bytu byly 2 zámky, takže jsem zamknul a klíč od jednoho zámku svěřil sousedovi (aby mě třeba později nikdo nemohl obvinit z neoprávněného vstupu). Notář pak téměř 1/2 roku hledal dědice, kterým jsem klíče předal.

pb®
hodnocení

0x
Tady je tolik protichůdných rad. Až jednoho krásného dne babička umře (a bude to den krásný pro všechny zúčastněné, neb to její přežívání je jen trápení všech), nechci se otravovat s notářem, policajty nebo aby pitvali polymorbidního pacienta. Příčinu jim řeknu už teď, bude to zástava srdce po dlouhodobém chronickém a pro nespolupráci pacienta neléčeném selhávání srdce. Nemovitost naštěstí stihla darovat ještě za života, účet nevlastní, úspory nemá a těch pár tisíc, co by případně zbylo z důchodu seberu a uschovám na pohřeb dřív, než někoho zavolám. Zbyde možná pár zlatých řetízků a prstýnků a pak mnoho a mnoho zbytečných a bezcených krámů. Všichni příbuzní v první linii si oddechnou a všichni vědí, že babička neudrží korunu a nic nemá. Tak na co se otravovat ještě s notářem? Na co pečetit policajty byt (který byt ani úředně není, neb v domě máme pouze jednu zkolaudovanou jednotku) který bude třeba co nejrychleji vyklidit a zrekonstruovat.
atreus*

Chápu vaši situaci.

Lékaře budete muset zavolat (bez jeho podpisu) pohřební služba neodveze tělo).

Notáři se nevyhnete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]